Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika geophagus
Wyświetlenie odpowiedzi
Browar pod kilofami
Collapse
X
-
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
-
-
Saison
Warka nr. 10 rozlana do 40 butelek 0.5 l. BLG. zeszło z 14 do 1. Drożdże zachowałem na potrzeby Saisona nr. 2.
I tu pytanie. Jak długo leżakować Saisona? oraz Jaki wpływ na okres leżakowania w butelce, ma wydłużony czas fermentacji, a raczej leżakowania piwa w baniaku wraz z drożdżami po ustaniu fermentacji. W tym wypadku od zadania drożdży do rozlewu upłynęło 50 dni. Objawy fermentacji ustały po ok. 14 dniach.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziGeneralnie nie jestem ekspertem ale Witbier raczej jest słomkowy a nie brązowy.Coś ci nie tak wyszło.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika geophagus Wyświetlenie odpowiedziZbytnio wydłużyłem chłodzenie co ponoć spowodowało zciemnienie barwy."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Uwierzyłem na słowo bardziej doświadczonemu piwowarowi odpowiadającemu w tym poście http://browar.biz/forum/showpost.php...29&postcount=5 na moje wątpliwości.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziNa podwyższenie barwy piwa wpłynął długi czas chłodzenia, a raczej długi czas utrzymywania się wysokiej temp. w brzeczce.
Comment
-
-
Helaasheid Tripel
Warka nr. 11 zabutelkowana w butelki 0.33 i 0.5 l z dodatkiem 5g. cukru na litr. BLG zeszło z 18 do 2. Młode piwo jest dość mętne, nieco mnie to zdziwiło zważywszy na 6 tygodniowy pobyt w fermentatorze. Planuje co najmniej pół roczne leżakowanie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika geophagus Wyświetlenie odpowiedzi.... zwłaszcza że metoda balkonowa, w moim przypadku wydaje się być najwygodniejszą.
Bardzo szybko schłodzi ona brzeczke poniżej 80st.C sama uzyskując około 50, po czym nalezy ją wylac i dolac nastepne 20 litrów. W innej wersji mozna robić to w łazience, a wystawić gar na balkon gdy jego zawartość bedzie już znacznie schłodzona..
Comment
-
-
Ja chłodze początkowo w wannie, ale nie wiem do ilu konkretnie stopni, z gorącej do ciepłej brzeczki tak na chłopski rozum, a poźniej, do 20 stopni chłodze butelkami z zamrożoną wodą, 2 kłade na wieko fermentora i jeszcze kilka dookoła fermentora.
Comment
-
-
Kool Things Saison
Warka nr 12
Zachęcony efektami warki nr 10, która już po 3 tygodniach od zabutelkowania robi wrażenie całym zestawem aromatów, postanowiłem spłodzić drugi belgijski Saison w amerykańskim stylu (użyty chmiel Cascade).
* Słód pilzneński 4 kg
* Słód wiedeński 1 kg
* Słód pszeniczny 1 kg
* Słód carabelge 0.3kg
* Słód cararoma 0.2 kg
Zacieranie:
* 60 min. w 62°C
* 20 min. w 72 °C
* 5 min. w 78 °C
Gotowanie 65':
* 0' 20g Magnum szyszki, 12,7% alfa-kwasów
* 45' 25g Cascade szyszki, 6,6% alfa-kwasów
20g curacao
* 60' 25g Cascade szyszki, 6,6% alfa-kwasów
200g cukier kandyzowany ciemny
Drożdże:
* Wyeast 3724 Saison odzyskane z warki nr 10 dodane do brzeczki o temp. 18°C
W wyszło 25 l. 15°Blg.
Uporczywie trzymam się chłodzenia balkonowego, najwygodniejsze i ekologiczne Zapomniałem o dodaniu mchu irlandzkiego, ale lekkie zmętnienie w tym stylu to chyba nie grzech.Last edited by geophagus; 2010-09-27, 22:06.
Comment
-
-
Prawie jak Barleywein
Warka nr 13
Wariacja na temat Barleywein w amerykańskim stylu. Piwo nie będzie zgodne ze stylem z powodu sposobu zacierania i zbyt wysokiego EBC. Dużym dodatkiem słodu Crystal mam nadzieję uzyskać mocny słodowy charakter, połączony z ogromną goryczką.
* Słód pilzneński 7 kg
* Słód wiedeński 1.5 kg
* Słód Crystal 1 kg
Zacieranie:
* 60 min. w 62°C
* 15 min. w 72 °C
* 5 min. w 78 °C
Woda z dodatkiem gipsu.
Gotowanie 80':
* 0' 100g Magnum szyszki, 12,7% alfa-kwasów
* 55' 50g Cascade szyszki, 6,6% alfa-kwasów
20g curacao
* 65' 50g Cascade szyszki, 6,6% alfa-kwasów
mech irlandzki
Drożdże:
* WLP099 Super High Gravity Ale zadane w postaci litrowego startera sporządzonego dzień wcześniej podrasowane pożywką do drożdży winnych
.
Wyszło 23l 21°Blg, Gdy fermentacja ruszy na dobre, planuje dodać 1 kg. brązowego cukru, w dwóch porcjach, co powinno zwiększyć gęstość o jakieś 4 BLG.
Comment
-
-
Kool Things Saison
Warka nr 12
Rozlana do 45 butelek 0.5 l z dodatkiem 4 g. cukru na butelkę. Piwo odfermentowało z 15 do 2 BLG, co daje zawartość alkoholu powyżej 7%, czyli nieznacznie wychodzi poza granice stylu.
Warka nr 13
Mała korekta do receptury:
Zamiast 100g szyszek Magnum, do gara poszło 100g szyszek Marynki z 2009 8,2 %.
PS. WLP099 tworzą niebywale okazałą pianę, 31l fermentator, na 23l piwa może okazać się zbyt mały .
Comment
-
-
Hop Head American India Pale Ale
Warka nr 14
Po dłuższej przerwie, w fermentatorze IPA w amerykańskim stylu. .
* Słód Pale Ale 5 kg
* Słód Caramunich typ 2 0,25kg
Zacieranie:
* 70 min. w 68°C
* 1 min. w 78 °C
Gotowanie 65':
* 0' 50g Galena granulat, 10,1% alfa-kwasów
* 55' 25g Amarillo granulat, 8,6% alfa-kwasów
* 60' mech irlandzki
* 65' 25g Amarillo granulat, 8,6% alfa-kwasów
Drożdże:
* Wyeast 1335 British Ale II XXL
Wyszło 21l 14 BLG. Zadane drożdżami z nienapęczniałej saszetki do brzeczki o temperaturze ok. 30 stopni. Planowane chmielenie na zimno 25 g. Amarillo.
Comment
-
-
Warka nr 15
Druga z kolei IPA w amerykańskim stylu. .
* Słód Pilzeński 5 kg
* Słód Biscuit 0,25kg
* Ekstrakt słodowy suchy Light 0,5 kg dodany na etapie gotowania
Zacieranie:
* 70 min. w 68°C
* 1 min. w 78 °C
Gotowanie 65':
* 0' 500g suchego ekstraktu słodowego Light
* 0' 50g Galena granulat, 10,1% alfa-kwasów
* 55' 25g Citra granulat, 12% alfa-kwasów
* 60' mech irlandzki
* 65' 25g Citra granulat, 12% alfa-kwasów
Drożdże:
* Wyeast 1335 British Ale II
Wyszło 21l 15 BLG. Zadane drożdżami Wyeast 1335 British Ale II w postaci litrowego startera zebranego z warki nr. 14. w temperaturze ok. 26 stopni. Planowane chmielenie na zimno 25 g. Citra.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika geophagusZadane drożdżami Wyeast 1335 British Ale II w postaci litrowego startera zebranego z warki nr. 14."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziJak zrobiłeś ten starter .
Comment
-
-
Bo starter z gęstwy to strata czasu, nadgorliwość. Ładuj słoik gęstwy do brzeczki i po sprawie.
Zbieraj gęstwę a nie pianę. Choć w tym przypadku faktycznie starter nie był zbędny.Last edited by fidoangel; 2011-08-18, 15:14."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment