Browar pod kilofami

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • geophagus
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.10
    • 33

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Bo starter z gęstwy to strata czasu, nadgorliwość.
    Być może nadgorliwość, ale efekt był zdumiewająco szybki. Fermentacja wystartowała w przeciągu 12 godzin i to cieszy.

    Warka nr 14 przelana na cichą, po przerwie diacetylowej trwającej 2 dni w temperaturze 28 stopni. Dodano 25g granulatu Amarillo, 8,6% alfa-kwasów.
    Last edited by geophagus; 2011-08-18, 17:55.

    Comment

    • geophagus
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.10
      • 33

      #32
      Imperial Throne IPA

      Warka nr 16
      Imperialna IPA w amerykańskim stylu, będąca wynikiem sprzątania resztek surowców .

      * Słód Pilzeński 7,75 kg

      * Słód Biscuit 0,75kg

      Zacieranie:

      * 70 min. w 70°C

      Gotowanie 65':

      * 0' 100g Marynka granulat, 8,3% alfa-kwasów

      * 15' 25g Citra granulat, 12% alfa-kwasów

      * 35' 25g Amarillo granulat, 8,6% alfa-kwasów

      * 45' 25g Citra granulat, 12% alfa-kwasów

      * 55' 50g Palisade granulat, 6,7% alfa-kwasów

      * 64' 50g Palisade granulat, 6,7% alfa-kwasów


      Drożdże:

      * Wyeast 1335 British Ale II

      Wyszło ok. 21l 18 BLG. Zadane drożdżami Wyeast 1335 British Ale II w postaci litrowego startera zebranego z warki nr. 14. w temperaturze ok. 26 stopni. Makabrycznie ciężkie i długie wysładzanie, spowodowane zapewne brakiem Mash-out,u.

      Comment

      • geophagus
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.10
        • 33

        #33
        Warka nr 14 rozlana do butelek. Odfermentowała do ok. 3 BLG, co daje dwie skrzynki AIPA o ok. 5,5 % zawartości alkoholu.
        oraz
        Warka nr 15 rozlana do butelek po przedłużonej burzliwej, z pominięciem fermentacji cichej oraz bez planowanego chmielenia na zimno. Odfermentowała do ok. 4 BLG, co również daje dwie skrzynki AIPA o ok. 5,5 % zawartości alkoholu.

        Warka nr 16 wyjątkowo słabo się klaruje, więc została przelana na cichą.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika geophagus Wyświetlenie odpowiedzi

          Warka nr 16 wyjątkowo słabo się klaruje, więc została przelana na cichą.
          Coś poszło inaczej z tą warką, bo chyba brak podbicia temperatury nie spowodował tej długiej filtracji i słabego klarowania?
          A może przy takim zacieraniu faktycznie trzeba zrobić Mash-out,a?
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • geophagus
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2007.10
            • 33

            #35
            Nie mam zielonego pojęcia, czym mogłoby być to spowodowane. Piwo nie jest zainfekowane, brak mashoutu też jakoś do mnie nie przemawia jako przyczyna. Dla pewności, postaram się jednak nie zapominać o nim w przyszłości. Załączam zdjęcie etykiety, do warki nr 14, wykonanej metodą linorytu, przez bardziej uzdolnioną połowę browaru:
            Attached Files
            Last edited by geophagus; 2011-09-26, 19:56.

            Comment

            • geophagus
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.10
              • 33

              #36
              American India Pale Ale

              Dziś oetykietowana została warka numer 15. Znów projekt i wykonanie ze strony drugiej połówki browaru. Znaleziony na forum sposób klejenia etykiet na mleko jest niezwykle łatwy, szybki i przyjemny. Do tego pełna ekologia.
              Attached Files

              Comment

              Przetwarzanie...
              X