MiniBrowar czas zacząć - prome

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • prome
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.04
    • 12

    #1

    MiniBrowar czas zacząć - prome

    No i zaczeło się. Długo czytałem, śledziłem forum, aż wreszczie zdecydowałem się, że będę warzyć piwo. Kupiłem sprzęt, surowce i padło od razu na warzenie z zacieraniem

    WARKA #1
    Kölsch - Koelsch

    Składniki:
    • Słód pilzneński 3,2 kg
    • Słód pszeniczny 0,8 kg
    • Chmiel Lubelski, granulat, 50 g
    • Drożdże Wyeast 2565 Koelsch

    Zacieranie:
    Do 10L wody o temp. 65’C wsypałem wszystkie słody.
    Zacier trzymałem 60 minut w 63’C.
    Podgrzałem do 73’C i trzymałem 10 min, po czym robiłem "próby jodowe", ze względu na to, iż jest to moje pierwsze zacieranie próbe przeprowadzałem ponad 30 min, aż wreście znalazłem na forum jak powinna ona wyglądać, coś jak rozbite jajko, żółtko i do okoła żółtka białko czyli w naszym przypadku zacier
    Podgrzałem do 78’C i zaczełem filtracje.

    Filtracja:
    Filtracja przeprowadzona w fermentorze z zamontowanym oplotem. Po wlaniu brzeczki odczekałem 20 min aby młóto ułożyły się ładnie na dnie. Pierwsze 3L filtratu ponownie wlałem do filtratora, musi w końcu musi lecieć czyste i klarowne. Przy okazji zmierzyłem BLG, miała 22'BLG.

    Wysładzanie:
    Wysładzałem czyli wlewałem gorącą wodę o temp około 80’C na młóto aby wypłukać wszystkie wartościowe składniki. W sumie były 3 porcje wysładzania. Dwa razy po 6L i ostatnia porcja miała 5L wody. Po ostatniej dolewce brzeczka miała 3'BLG.

    Chmielenie - gotowanie:
    W sumie gotowałem 60 minut. Gdy brzeczka zaczeła wrzeć wrzuciłem w siateczce muślinowej 40g granulatu chmielu. Po 40 minutach gotowania dorzuciłem do siateczki 10g chmielu. Po gotowaniu brzeczka miała 13'BLG, ale nie wiem ile litrów :P, napewno więcej niż 20.


    Po chmieleniu przelałem brzeczkę do fermentora i z rana gdy już ostygła dodałem wcześniej przygotowane płynne drożdże.

    Przygotowanie drożdży:
    1 dzień: rozgniecenie saszetki
    2 dzień: zero oznak życia drożdży
    3 dzień: saszetka napęczniała jak balonik, a więc zrobiłem starter. Do jego przygotowania użyłem 100g suchego ekstraktu słodowego i 1L wody. Gotowałem to 10 min, po wystudzeniu zadałem drożdże do roboty. Starter miał 13'BLG
    4 dzień: starter wystartował, dużo piany, ładny zapach, osad zbiera się na dnie.
    5 dzień: warzenie piwa
    6 dzień: piana opadła, wlałem cały starter do brzeczki.

    Dziś mamy 1 dzień pracy drożdży, które pracują w temp około 18-20'C, spisują się wyśmienicie ponieważ wytworzyły ogromny kożuch piany.

    Fermentacja burzliwa planowana jest przez 7 dni, po czym cicha przez około 7 dni (w zależności jak będzie wyglądała sprawa z BLG czy będzie dalej spadać czy przez 3 dni będzie stała w miejscu).

    Refermentacja przewidziana jest z 200g glukozy rozpuszczonej w młodym piwie, ale tu nasuwa się pytanie czy nie będzie jej za mało skoro szacuję warkę na jakieś 22-25L piwa.

    P.S Jak zebrać drożdże na następną warkę?
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • prome
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.04
      • 12

      #3
      WARKA #2
      Grodziskie
      22.06.2010

      SKŁADNIKI:
      • Słód pszeniczny 1,25 kg
      • Słód wędzony 1,25 kg
      • Chmiel Lubelski, granulat, 50 g
      • Gęstwa z drożdży Wyeast 2565 Koelsch

      ZACIERANIE:
      Wsypanie słodu do 5L wody o temp 40°C - 30min
      Dolanie gorącej wody 2L, temp 50°C - 20min
      Dolanie gorącej wody 3L, temp 70°C - 30min
      Dolanie gorącej wody 2L, temp 75°C - 30min

      FILTRACJA/WYSŁADZANIE:
      I wysładzanie 6L - 15°Blg
      II wysładzanie 4L - 13°Blg
      III wysładzanie 3L - 3°Blg
      Brzeczka przed gotowaniem 8°Blg

      GOTOWANIE/CHMIELENIE:
      60 minut
      Lubelski 30g - 0min
      Lubelski 20g - 45min

      Przed zadaniem gęstwy z drożdży gęstość piwa wynosiła 9°Blg.

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #4
        Gratuluję warzenia ze zacieraniem. Dobry początek!
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • prome
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.04
          • 12

          #5
          Niebawem spróbuję też zacierać metodą dekokcyjnę ale najpierw muszę jeszcze trochę doczytać

          Comment

          • prome
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.04
            • 12

            #6
            Kölsch zbutelkowany, wyszło 21L, do refermentacji użyłem jednak 180g glukozy zagotowanej w 200ml wody, po wystudzeniu wlałem do młodego piwa. Pozostawię butelki przez 2 dni w temp około 20°C po czym trafią do piwniczki z temp 6-10°C, aż nadejdzie ich czas na wypicie. Aha, po cichej było 2,5°Blg. Czy może ktoś napisać jaką moc będzie miało to piwo i kiedy będzie zdatne do picia?

            Przy okazji zebrałem około 150ml gęstwy z piany z grodziskiego, zbiera sie o wiele lepiej i szybciej niż z dna, nie ma zanieczyszczeń itd. Choć nie wiem która gęstwa jest lepsza, czy ta z piany, czy ta z dna.

            Comment

            • prome
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.04
              • 12

              #7
              WARKA #3
              Pils 12°Blg
              08.07.2010

              SKŁADNIKI:
              • Słód pilzneński Weyermann 4,00 kg
              • Słód carapils 0,20 kg
              • Chmiel Lubelski, granulat, 60 g
              • Drożdże Saflager W34/70 6g

              ZACIERANIE:
              Wsypanie słodu do 12L wody o temp 75°C
              72°C - 30min
              65°C - 30min
              78°C - 20min

              FILTRACJA/WYSŁADZANIE:
              Brzeczka przed wysładzaniem 22°Blg
              I wysładzanie 4L
              II wysładzanie 4L
              III wysładzanie 4L
              IV wysładzanie 4L
              Dolanie 3L wody do brzeczki
              Brzeczka przed gotowaniem 12°Blg

              GOTOWANIE/CHMIELENIE:
              90 minut
              Lubelski 30g - 10min
              Lubelski 15g - 60min
              Lubelski 15g - 85min

              FERMENTACJA:
              Fermentacja burzliwa w temperaturze 8-9°C 12dni, gęstość początkowa 13°Blg
              Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 8-9°C na 21 dni)

              ROZLEW:
              120g glukozy



              WARKA #4
              Pale Ale 12°Blg
              12.07.2010

              SKŁADNIKI:
              • Słód Pale Ale Weyermann 3,80 kg
              • Słód Carahell Weyermann 0,20 kg
              • Chmiel Lubelski aromatyczny, granulat, 25 g
              • Chmiel Marynka goryczkowy, granulat, 35 g
              • Drożdże Safale US-05 6g

              ZACIERANIE:
              Wsypanie słodu do 12L wody o temp 70°C
              66-68°C - 60min
              76°C - 10min

              FILTRACJA/WYSŁADZANIE:
              I wysładzanie 4L - gęstość wysłodzin: 16°Blg - gęstość brzeczki: 20°Blg
              II wysładzanie 4L - 7°Blg - 17°Blg
              III wysładzanie 4L - 3°Blg - 15°Blg
              IV wysładzanie 4L - 2°Blg - 12°Blg
              Dolanie 3L wody do brzeczki
              Brzeczka przed gotowaniem 11°Blg

              GOTOWANIE/CHMIELENIE:
              60 minut
              0' - 35g Marynka
              40' - 15g Lubelski
              55' - 10g Lubelski

              FERMENTACJA:
              Fermentacja burzliwa w temperaturze 22-26°C 5 dni, gęstość początkowa 12°Blg
              Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 22-26°C na 7 dni)

              ROZLEW:
              120g glukozy

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika prome
                ZACIERANIE:
                Wsypanie słodu do 12L wody o temp 75°C
                72°C - 30min
                65°C - 30min
                78°C - 20min
                Takie to miałeś zacieranie?
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • prome
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.04
                  • 12

                  #9
                  Niestety tak wyszło, ale myślę że taka kolejność temperatur nie powinna zepsuć piwa, no chyba że się mylę..

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    Spoko zdarzyło mi się zacierać dziwniej. TO na pewno piwa nie popsuje. Wydajność może nawet odrobinę wzrosnąć. Ile litrów Ci wyszło?

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika prome
                      Niestety tak wyszło, ale myślę że taka kolejność temperatur nie powinna zepsuć piwa, no chyba że się mylę..
                      Piwa nie zepsuje - będzie pełniejsze w smaku i mniej alkoholowe. Odfermentuje też słabiej (pewnie do 4-5 blg).

                      w tym układzie nie było już sensu robić przerwy w 65 stopniach - enzym betaamylaza kończy definitywnie swą działalność po podgrzaniu do temp. powyżej 70 stopni. To se ne wrati
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • prome
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2010.04
                        • 12

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                        Ile litrów Ci wyszło?
                        Ciężko teraz ocenić,dowiem się po rozlewie Mój fermentator nie ma podziałki ale na oko jest około 25L

                        Comment

                        • prome
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.04
                          • 12

                          #13
                          WARKA #5
                          Pilzneńskie 12°Blg
                          13.08.2010

                          SKŁADNIKI:
                          • Słód Pilzneński: 5,00 kg
                          • Chmiel Lubelski aromatyczny, szyszka: 50 g
                          • Chmiel Marynka goryczkowy, szyszka: 20 g
                          • Drożdże Safalager W34/70: 6g

                          ZACIERANIE DEKOKCYJNE:
                          GŁÓWNY
                          Wsypanie słodu do 17,5L wody o temp 45°C - 2h30min
                          Podgrzanie 1°C - 1min
                          62-65°C - 20min

                          DEKOKT
                          1/3 nastawu (około 5L) 72°C - 10min
                          100°C - 15min

                          Dekokt wlany do głównego
                          72°C - 20min

                          FILTRACJA/WYSŁADZANIE:
                          Gęstość brzeczki: 18°Blg
                          I wysładzanie 8L - gęstość wysłodzin: 9°Blg - gęstość brzeczki: 14°Blg
                          II wysładzanie 8L - 4°Blg - 11°Blg

                          Brzeczka przed gotowaniem 11°Blg

                          GOTOWANIE/CHMIELENIE:
                          60 minut
                          0' - 20g Marynka
                          30' - 50g Lubelski

                          FERMENTACJA:
                          Fermentacja burzliwa w temperaturze 9°C 7 dni, gęstość początkowa 12°Blg
                          Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 9°C na 14 dni)

                          ROZLEW:
                          5g cukru/butelka 0,5L

                          Comment

                          • prome
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2010.04
                            • 12

                            #14
                            WARKA #6
                            Maibock "Koźlak Majowy" 13°Blg
                            20.09.2010

                            SKŁADNIKI:
                            • Słód Pilzneński Weyermann 3,00 kg
                            • Słód pszeniczny jasny Weyermann 1,00 kg
                            • Słód karmelowy jasny Carahell 0,40 kg

                            • Chmiel Tettnager aromatyczny, granulat, 30 g
                            • Chmiel Marynka goryczkowy, granulat, 20 g

                            • Drożdże Saflager W34/70 6g

                            ZACIERANIE:
                            Wsypanie słodu do 15L wody o temp 70°C
                            68°C - 70min
                            78°C - filtracja

                            FILTRACJA/WYSŁADZANIE:
                            Gęstość brzeczki 18°Blg
                            I wysładzanie 8L - gęstość wysłodzin: 7°Blg - gęstość brzeczki: 14°Blg
                            II wysładzanie 4L - 6°Blg - 12°Blg
                            Brzeczka przed gotowaniem 12°Blg

                            GOTOWANIE/CHMIELENIE:
                            90 minut
                            5' - 20g Marynka
                            60' - 20g Lubelski
                            80' - 10g Lubelski

                            FERMENTACJA:
                            Fermentacja burzliwa w temperaturze 9°C 13 dni, gęstość początkowa 13°Blg
                            Fermentacja cicha (planowana jest w temperaturze 9°C na 14 dni)

                            ROZLEW:
                            4g cukru/butelka

                            Comment

                            • kolomar
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 175

                              #15
                              Coś słaby ten koźlak
                              Warzenie piwa

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • dadek
                                Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                                dadek
                                Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                                2023-12-05, 00:56
                              • dadek
                                Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                                dadek
                                Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                                2024-11-19, 04:20
                              • dadek
                                Belgia, Leuven, Borstelsstraat 20, Brouwerij De Coureur
                                dadek
                                Kolejne dwa browary jakie zamierzaliśmy odwiedzić w Brukseli olały piwoszy i wywiesiły na drzwiach kartki o treści "w sierpniu jesteśmy na wakacjach, zapraszamy we wrześniu". Dlatego postanowiliśmy przejechać się do przepięknego miasteczka Leuven odległego od Brukseli o 20...
                                2024-10-17, 00:22
                              • Flino
                                Jak czytać przepis ?
                                Flino
                                Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                                1. Składniki:
                                • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                                • monachijski Litovel 0,9 kg;
                                • karmel jasny 0,5 kg
                                • caraaroma 0,35;
                                • chmiel Marynka granulat 40 g;
                                • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                                • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                                2....
                                2021-11-17, 10:49
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...