Reszta Summer Ale (z dodatkiem skórki cytrynowej) zabutelkowana do 9 butelek z łyżeczką cukru na każdą.
Piwne eksperymenty Gabe'a
Collapse
X
-
Co do dziwnych posmaków i "tlenowców" - wszystkie drogi w dezynfekcji sprzętu prowadzą do ...wodorotlenku sodu.
Piłem wiele dziwnych piw (często piwowarzy twierdzili, że to autorskie receptury te efekty dały) nawet czasami smacznych a po potraktowaniu sprzętu sodą te browary domowe zaczęły robić "zwykłe"piwa.
Sam używam "Udrożniacza do kanalizacji w granulkach" z Tesco. Czysty wodorotlenek-trzy zyla za pół kilo. Wystarcza mi to do dezynfekcji fermentorów i kegów na cały sezon.
Przy kupowaniu "zamienników" trzeba uważać na te z dodatkiem aluminium, albo dla pewności kupić oryginał.
Edit: bez problemów używam fermentorów, które ciężko pracują w moim browarze już 7lat!!!Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2012-04-27, 20:24."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
A na oko sypię, zależy też do czego potrzebuję. Myślę, że łyżeczka na pół litra/litr wody a czasami całkiem słabe jak na dłużej kega zalewam lub fermentor."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
Uważam, że po każdym środku chemicznym trzeba sprzęt porządnie przepłukać. Fermentor trzeba też gąbeczką, na mokro, przetrzeć i jeszcze raz przepłukać.
@Gabe, może te posty do przeniesienia zgłosisz?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
#28 - Pszeniczne
Zasyp:
pszeniczny Litovel - 2kg
pilzneński Soufflet - 1 kg
Zacieranie:
Słody do 12l wody o temp 33°C
przy temperaturze 30°C odbiór 1/3 do dekokcji
63°C - 15'
zwrot do zacieru głównego
42°C - 30'
73°C - 30' - negatywna próba jodowa
76°C - do filtrowania
Wysładzanie:
3* 5l
Chmielenie 60':
Lubelski (2,5%) 31g - 60'
Obecnie wystudza się "metodą nocną". Drożdże Mauribrew WEISSComment
Related Topics
Collapse
-
od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam
Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam.
Zaczynamy z mężem przygodę piwowarską (3 brewkity za nami) i chcemy nastawić "Brewferm Raspberry (Framboos) Malinowe 1,5 kg". I tu mam problem i proszę o pomoc:
dotychczas Brewkity gotowało się z wodą 10 minut i dopiero do wiadra, uzupełnić wodą, ostudzić,...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć,
Postanowiłem dokonać naturalnego przejścia z brewkitów na zacieranie i warzenie, zakupiłem garnek do pasteryzacji a la Lidl i teraz będę go powoli przystosowywał. Chcę zacząć od mieszadła - widziałem kilka fajnych projektów, ale przydałby się jakiś dobry i konkretny...-
Channel: Sprzęt
2019-07-31, 12:12 -
-
Kolaboracja z rosyjskim Brewlokiem.
Ekstrakt NN., alk. 9,6 %.
Skład (z etykiety i translatora): woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, miód, chmiel, gałęzie jałowca, drożdże.
Zapach. Słód, toffi, kajmak, miód. Trochę wanilii. Takiej jakby z...-
Channel: Łotwa
2019-06-04, 21:40 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment