Piwne eksperymenty Gabe'a

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    #136
    Reszta Summer Ale (z dodatkiem skórki cytrynowej) zabutelkowana do 9 butelek z łyżeczką cukru na każdą.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #137
      Co do dziwnych posmaków i "tlenowców" - wszystkie drogi w dezynfekcji sprzętu prowadzą do ...wodorotlenku sodu.

      Piłem wiele dziwnych piw (często piwowarzy twierdzili, że to autorskie receptury te efekty dały) nawet czasami smacznych a po potraktowaniu sprzętu sodą te browary domowe zaczęły robić "zwykłe" piwa.

      Sam używam "Udrożniacza do kanalizacji w granulkach" z Tesco. Czysty wodorotlenek-trzy zyla za pół kilo. Wystarcza mi to do dezynfekcji fermentorów i kegów na cały sezon.
      Przy kupowaniu "zamienników" trzeba uważać na te z dodatkiem aluminium, albo dla pewności kupić oryginał.

      Edit: bez problemów używam fermentorów, które ciężko pracują w moim browarze już 7lat!!!
      Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2012-04-27, 20:24.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        #138
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
        Sam używam "Udrożniacza do kanalizacji w granulkach" z Tesco. Czysty wodorotlenek-trzy zyla za pół kilo. Wystarcza mi to do dezynfekcji fermentorów i kegów na cały sezon.
        W jakim stężeniu go stosujesz?
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #139
          A na oko sypię, zależy też do czego potrzebuję. Myślę, że łyżeczka na pół litra/litr wody a czasami całkiem słabe jak na dłużej kega zalewam lub fermentor.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • karold28
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.10
            • 84

            #140
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
            A na oko sypię, zależy też do czego potrzebuję. Myślę, że łyżeczka na pół litra/litr wody a czasami całkiem słabe jak na dłużej kega zalewam lub fermentor.
            Rozumiem, że po zastosowaniu środka fermentator trzeba przemyć ciepłą wodą?

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #141
              Uważam, że po każdym środku chemicznym trzeba sprzęt porządnie przepłukać. Fermentor trzeba też gąbeczką, na mokro, przetrzeć i jeszcze raz przepłukać.

              @Gabe, może te posty do przeniesienia zgłosisz?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • Gabe
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.03
                • 405

                #142
                Ale mi one totalnie nie przeszkadzają, a nawet wręcz przeciwnie
                Ostatnia zmiana dokonana przez Gabe; 2012-05-01, 13:27.

                Comment

                • Gabe
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2010.03
                  • 405

                  #143
                  #27 - Summer ale - bardzo przyjemne piwo wyszło, wbrew pozorom, takie gaszące pragnienie. Wersja z cytrynową skórką również, choć czuć ją głównie w aromacie.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Gabe; 2012-05-14, 12:43.

                  Comment

                  • Gabe
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.03
                    • 405

                    #144
                    #28 - Pszeniczne

                    Zasyp:

                    pszeniczny Litovel - 2kg
                    pilzneński Soufflet - 1 kg

                    Zacieranie:

                    Słody do 12l wody o temp 33°C
                    przy temperaturze 30°C odbiór 1/3 do dekokcji
                    63°C - 15'
                    zwrot do zacieru głównego
                    42°C - 30'
                    73°C - 30' - negatywna próba jodowa
                    76°C - do filtrowania

                    Wysładzanie:

                    3* 5l

                    Chmielenie 60':

                    Lubelski (2,5%) 31g - 60'

                    Obecnie wystudza się "metodą nocną". Drożdże Mauribrew WEISS

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • ziomalisz
                      pierwsze Piwo smakuje jak woda i bez %? co robić
                      ziomalisz
                      od samego poczatku mam problem z brewkitem mexican carveza. Start piatek 18.5 Fermentacja jakas dziwna zero piany, a blg spadało dzis wynosi 0. Otwieram brzeczke, pachnie ladnie próbuje i smakuje jak woda z leciutka nutka chmielu i w dodtaku balingometr pokazuje wszystko na 0. ta woda nawet nie ma...
                      2018-05-28, 09:32
                    • Rychu80
                      Woda źródlana do nastawu przegotować ?
                      Rychu80
                      Witam

                      Jest to mój pierwszy post na tym forum szukałem odpowiedzi lecz jakoś nie mogłem nigdzie znaleźć a mianowicie w mojej okolicy jest źródełko w lesie gdzie woda jest bardzo dobra i sporo ludzi ją pobiera do celów spożywczych,moje pytanie brzmi czy taką wodę muszę przegotować...
                      2019-01-29, 19:01
                    • g_effcia
                      Domowe warzenie Brewferm Raspberry (Framboos) Malinowe 1,5 kg z brewkitu
                      g_effcia
                      Witam.
                      Zaczynamy z mężem przygodę piwowarską (3 brewkity za nami) i chcemy nastawić "Brewferm Raspberry (Framboos) Malinowe 1,5 kg". I tu mam problem i proszę o pomoc:
                      dotychczas Brewkity gotowało się z wodą 10 minut i dopiero do wiadra, uzupełnić wodą, ostudzić,...
                      2018-04-20, 10:51
                    • muchor
                      jakieś wskazówki, z czego zrobić mieszadło do garnka zaciernego?
                      muchor
                      Cześć,

                      Postanowiłem dokonać naturalnego przejścia z brewkitów na zacieranie i warzenie, zakupiłem garnek do pasteryzacji a la Lidl i teraz będę go powoli przystosowywał. Chcę zacząć od mieszadła - widziałem kilka fajnych projektów, ale przydałby się jakiś dobry i konkretny...
                      2019-07-31, 12:12
                    • Kolesław
                      Malduguns, Smagsvars
                      Kolesław
                      Kolaboracja z rosyjskim Brewlokiem.

                      Ekstrakt NN., alk. 9,6 %.

                      Skład (z etykiety i translatora): woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, miód, chmiel, gałęzie jałowca, drożdże.

                      Zapach. Słód, toffi, kajmak, miód. Trochę wanilii. Takiej jakby z...
                      2019-06-04, 21:40
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...