#17 - American Cream Ale
Zasyp:
Zacieranie
Wysładzanie: 3*5l
Chmielenie:
Aktualnie kończy chłodzenie, paczka Wyeast 1272 spuchnięta czeka na żarło.
---
Chyba to koniec mojej przygody z surowcami niesłodowanymi :/ Tym razem nie kleikowałem (zgodnie z tym co gdzieś przeczytałem, że błyskawicznych nie trzeba), tylko dałem bezpośrednio do zacierania, a rezultaty jak poprzednio. Widocznie nie potrafię sobie z tym poradzić, będę warzył jedynie ze słodów. Do tego tragiczna wydajność, do chmielenia poszło około 21l 9blg, teraz mam circa 18, ostatecznie pewnie do fermentora z 16l pójdzie...
Chciał nie chciał, coś z tym trzeba zrobić. Pytanie mam tylko, czy drożdże po tak upośledzonej brzeczce będą się jeszcze nadawać do zebrania i ponownego wykorzystania?
Zasyp:
- pale ale - 3,2 kg
- płatki ryżowe błyskawiczne - 0,5 kg
Zacieranie
- słód do 11l wody o temp 70°C
- 67-65°C - na lenia, w sumie około 2h, po godzinie dosypane płatki, ale próba jodowa od początku do końca pozytywna
- 75°C i do filtracji
Wysładzanie: 3*5l
Chmielenie:
- Wilamette 20 g - 60'
- Wilamette 5g - 15'
Aktualnie kończy chłodzenie, paczka Wyeast 1272 spuchnięta czeka na żarło.
---
Chyba to koniec mojej przygody z surowcami niesłodowanymi :/ Tym razem nie kleikowałem (zgodnie z tym co gdzieś przeczytałem, że błyskawicznych nie trzeba), tylko dałem bezpośrednio do zacierania, a rezultaty jak poprzednio. Widocznie nie potrafię sobie z tym poradzić, będę warzył jedynie ze słodów. Do tego tragiczna wydajność, do chmielenia poszło około 21l 9blg, teraz mam circa 18, ostatecznie pewnie do fermentora z 16l pójdzie...
Chciał nie chciał, coś z tym trzeba zrobić. Pytanie mam tylko, czy drożdże po tak upośledzonej brzeczce będą się jeszcze nadawać do zebrania i ponownego wykorzystania?
Comment