Reszta Summer Ale (z dodatkiem skórki cytrynowej) zabutelkowana do 9 butelek z łyżeczką cukru na każdą.
Piwne eksperymenty Gabe'a
Collapse
X
-
Co do dziwnych posmaków i "tlenowców" - wszystkie drogi w dezynfekcji sprzętu prowadzą do ...wodorotlenku sodu.
Piłem wiele dziwnych piw (często piwowarzy twierdzili, że to autorskie receptury te efekty dały) nawet czasami smacznych a po potraktowaniu sprzętu sodą te browary domowe zaczęły robić "zwykłe" piwa.
Sam używam "Udrożniacza do kanalizacji w granulkach" z Tesco. Czysty wodorotlenek-trzy zyla za pół kilo. Wystarcza mi to do dezynfekcji fermentorów i kegów na cały sezon.
Przy kupowaniu "zamienników" trzeba uważać na te z dodatkiem aluminium, albo dla pewności kupić oryginał.
Edit: bez problemów używam fermentorów, które ciężko pracują w moim browarze już 7lat!!!Last edited by fidoangel; 2012-04-27, 20:24."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziSam używam "Udrożniacza do kanalizacji w granulkach" z Tesco. Czysty wodorotlenek-trzy zyla za pół kilo. Wystarcza mi to do dezynfekcji fermentorów i kegów na cały sezon.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
A na oko sypię, zależy też do czego potrzebuję. Myślę, że łyżeczka na pół litra/litr wody a czasami całkiem słabe jak na dłużej kega zalewam lub fermentor."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziA na oko sypię, zależy też do czego potrzebuję. Myślę, że łyżeczka na pół litra/litr wody a czasami całkiem słabe jak na dłużej kega zalewam lub fermentor.
Comment
-
-
Uważam, że po każdym środku chemicznym trzeba sprzęt porządnie przepłukać. Fermentor trzeba też gąbeczką, na mokro, przetrzeć i jeszcze raz przepłukać.
@Gabe, może te posty do przeniesienia zgłosisz?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
#28 - Pszeniczne
Zasyp:
pszeniczny Litovel - 2kg
pilzneński Soufflet - 1 kg
Zacieranie:
Słody do 12l wody o temp 33°C
przy temperaturze 30°C odbiór 1/3 do dekokcji
63°C - 15'
zwrot do zacieru głównego
42°C - 30'
73°C - 30' - negatywna próba jodowa
76°C - do filtrowania
Wysładzanie:
3* 5l
Chmielenie 60':
Lubelski (2,5%) 31g - 60'
Obecnie wystudza się "metodą nocną". Drożdże Mauribrew WEISS
Comment
-
Comment