Piwne eksperymenty Gabe'a

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gabe
    Porucznik Browarny Tester
    • 2010.03
    • 405

    Reszta Summer Ale (z dodatkiem skórki cytrynowej) zabutelkowana do 9 butelek z łyżeczką cukru na każdą.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      Co do dziwnych posmaków i "tlenowców" - wszystkie drogi w dezynfekcji sprzętu prowadzą do ...wodorotlenku sodu.

      Piłem wiele dziwnych piw (często piwowarzy twierdzili, że to autorskie receptury te efekty dały) nawet czasami smacznych a po potraktowaniu sprzętu sodą te browary domowe zaczęły robić "zwykłe" piwa.

      Sam używam "Udrożniacza do kanalizacji w granulkach" z Tesco. Czysty wodorotlenek-trzy zyla za pół kilo. Wystarcza mi to do dezynfekcji fermentorów i kegów na cały sezon.
      Przy kupowaniu "zamienników" trzeba uważać na te z dodatkiem aluminium, albo dla pewności kupić oryginał.

      Edit: bez problemów używam fermentorów, które ciężko pracują w moim browarze już 7lat!!!
      Last edited by fidoangel; 2012-04-27, 20:24.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        Sam używam "Udrożniacza do kanalizacji w granulkach" z Tesco. Czysty wodorotlenek-trzy zyla za pół kilo. Wystarcza mi to do dezynfekcji fermentorów i kegów na cały sezon.
        W jakim stężeniu go stosujesz?
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          A na oko sypię, zależy też do czego potrzebuję. Myślę, że łyżeczka na pół litra/litr wody a czasami całkiem słabe jak na dłużej kega zalewam lub fermentor.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • karold28
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.10
            • 84

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            A na oko sypię, zależy też do czego potrzebuję. Myślę, że łyżeczka na pół litra/litr wody a czasami całkiem słabe jak na dłużej kega zalewam lub fermentor.
            Rozumiem, że po zastosowaniu środka fermentator trzeba przemyć ciepłą wodą?

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              Uważam, że po każdym środku chemicznym trzeba sprzęt porządnie przepłukać. Fermentor trzeba też gąbeczką, na mokro, przetrzeć i jeszcze raz przepłukać.

              @Gabe, może te posty do przeniesienia zgłosisz?
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • Gabe
                Porucznik Browarny Tester
                • 2010.03
                • 405

                Ale mi one totalnie nie przeszkadzają, a nawet wręcz przeciwnie
                Last edited by Gabe; 2012-05-01, 13:27.

                Comment

                • Gabe
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2010.03
                  • 405

                  #27 - Summer ale - bardzo przyjemne piwo wyszło, wbrew pozorom, takie gaszące pragnienie. Wersja z cytrynową skórką również, choć czuć ją głównie w aromacie.
                  Last edited by Gabe; 2012-05-14, 12:43.

                  Comment

                  • Gabe
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.03
                    • 405

                    #28 - Pszeniczne

                    Zasyp:

                    pszeniczny Litovel - 2kg
                    pilzneński Soufflet - 1 kg

                    Zacieranie:

                    Słody do 12l wody o temp 33°C
                    przy temperaturze 30°C odbiór 1/3 do dekokcji
                    63°C - 15'
                    zwrot do zacieru głównego
                    42°C - 30'
                    73°C - 30' - negatywna próba jodowa
                    76°C - do filtrowania

                    Wysładzanie:

                    3* 5l

                    Chmielenie 60':

                    Lubelski (2,5%) 31g - 60'

                    Obecnie wystudza się "metodą nocną". Drożdże Mauribrew WEISS

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X