Stivens & Sohn Brauerei
Collapse
X
-
Nie. To dobra temperatura - da Ci czystszy smak i gorsze warunki dla ewentualnych drobnoustrojów, ale może nieco spowolnić fermentację. Przedłużenie fermentacji o 2-3 dni ponad standardowy tydzień nie wpłynie na pewno negatywnie na piwo, a może pomóc zapobiec granatom.Comment
-
Nie. To dobra temperatura - da Ci czystszy smak i gorsze warunki dla ewentualnych drobnoustrojów, ale może nieco spowolnić fermentację. Przedłużenie fermentacji o 2-3 dni ponad standardowy tydzień nie wpłynie na pewno negatywnie na piwo, a może pomóc zapobiec granatom.
Dzis jest 8 dzienfermentacjia w rurce niewidoczna chyba ustala a moze bulknie co godzine? niewiem ale pokrywa sie jeszcze wybrzusza z tego wnioskuje ze fermentuje.
Temperatura w piwnicy spadla do 18°C ,Piana (chyba drozdze)wciaz sie utrzymuje okolo 2 cm ,blg nieznane -nieotwieram dekla
Postanowilem jeszcze zostawic ?:
Tak poza tematem czy zna ktos jakis prosciutki bezplatny program do etykiet (szukalem)Dzieki i
PozdrawiamOstatnia zmiana dokonana przez markus73; 2010-09-17, 10:56.Comment
-
Z drugiej strony w żadnym programie graficznym nie zrobisz 'dzieła', jeśli nie masz umiejętności, a jeśli masz, to ci rady niepotrzebne
http://vector.tutsplus.com/tutorials...e-illustrator/ - tu masz tutorial do Adobe Illustrator, zasadniczo do tego się to sprowadza :]Comment
-
Witam wszystkich
Dzis porazpierwszy zmiezylem Blg i wynosi 2,5 po 10 dniach fermentacji z poczatkowego 12 Blg.
(Drozdze) piana gesta na goze piwa.
No i teraz niewiem czy:
1.przelac na cicha ?
2.przyniesc do mieszkania a jak jutro Blg bedzie takie samo to butelka?
3.zostawic w piwnicy tak jak jest 3-4 dni i butelkowac?
Dodam ze drozdze raczej niezanurkowaly ponewaz utrzymuja sie na gorze.
Pozdrawiam.Comment
-
Dzis dopiero zlalem na cicha to jest po 12 dniach buzliwej
Piana od niedzieli prawie calkowicie zeszla a blg to samo2,5.
Smak piwa mlodego troche mnie zaskoszyl smakuje bardziej jak wino czy szampan i jest juz leciutko nagazowanewydaje sie wytrawne
lekko szczypie w jezyk,goryczka jest.
Po zamknieciu szczelnie fermentatora tym razem bez rurki fer.po paru godzinach wyrazny balon na deklu ?widocznie fermentacja jeszcze trwa i bede musial zalozyc spowrotem rurke.
Odlalem przy okazji jedna butelke piwka -wina z 3 g glukozy na prube ale teraz obawiam sie ze moze to byc granat
Szykuje sie nowe zamowienie i juz wiem ze musi byc w piwie wyczuwalny karmel i smak lekko slodkawy a zarazem lekki cos ala Alt tylko szczypte lagodniejszy i lekko slodkawy
Czy macie jakies sugestie jakiego slodu uzyc?fermentacjia gorna 19°C
PozdrawiamComment
-
Spoko, na cichej może odrobinę odfermentować, a z 2,5blg granatów raczej nie będzie. Chyba, że nagazowanie zafałszowało Ci pomiar blg? Próbkę powinno się odgazować, żeby bąbelki nie wypychały aerometru.
Wystarczy szczelnie zamknąć fermentator, ewentualnie upuszczać nieco gazu co jakiś czas.
Też robię alta na dniach - u mnie będzie 13-13,5 blg, coś w ten deseń:
48% pilzna (2,1kg?)
48% monacha (ciemnego)
4% śjakiegoś karmelowego (200g?)
30g marynki 60min
20g lubelskiego 10min
10min 53*
40min 63*
15min 73*Comment
-
Wczoraj moja pierwsza w zyciu warke przelalem do butelek(12 dni burzliwej i 6 dni cichej)a moje niepewnosci co do smaku szampana czy wina rozwialo otwarte piwo ktore zabutelkowalem przelewajac reszte na cicha a wczoraj przy butelkowaniu zostalo spozytesmak czysty Pils (dziwne) tyle ze jeszcze metne .
Dziwimnie brak kwiatkow , estrow czy drozdzy i innych dziwnych smakow opisywanych jako towazyszace fermentacji gornej
Piwo jest SSSSUUUPPPPEEEERRRR-Smaczne jak na razie.
Dzieki Seta
Szukajac w miedzyczasie po niemieckich stronach natknalem sie na taki przepis na Alta.
Hefe:
obergärig
Stammwürze:
12,0 %
Hopfenbittere:
48 EBU
Bierfarbe:
45 EBC
Alkohol:
4,9 Vol.-%
Abfüllzeitpunkt:
3,3 %
Schüttung:
2800 g Münchner Malz
1600 g Wiener Malz
30 g Farbmalz
2-stufiges Infusionsmaischverfahren:
Einmaischen: bei 38 °C
1 Rast: 30 Minuten bei 50 °C
2 Rast: 70 Minuten bei 66 °C
Abmaischen bei 76 °C
Kochzeit:
90 Minuten
Bitterung:
90 g Aromahopfen (5,5 %)
in einer Zugabe 10 Minuten nach Kochbeginn
A najlepsze to ze zymowilem juz skladniki na dwie warki w tym monachijski zwykly?A I CARARED 40-50 EBC
PozdrawiamComment
-
Zakupilem takie oto sklaniki
do dwuch piw bezstylowych ciemnego jasnego pozostale
4 kg monachijski 20-25 EBC............................2,8 kg....................1,2 kg.............. 0.....
4 kg pilnienski 3-5 EBC ..................................0,00............ ...........4kg..................0.....
2 kg wiedenski 7-9 EBC...................................1,7 kg.....................0,3 kg..............0.....
1 kg Carared 40-50 EBC..................................0,5 kg.....................0,00...............0.5 kg
= 5kg 5,5 kg 0,5 kg
Drozdze US-05 x 2
Northen Brewer i Tatnager
Pozdrawiam.Comment
-
Poczatek zacierania 38°
Rast=przerwa-postoj
W jakim celu tego jeszcze niewiem ale postaram sie dowiedziec.
Jak by ktos chcial troche powarzyc z innej beczki to pare przepisow znajdziecie tutaj
Jak co moge pomococzywiscie w tlumaczeniu
Dzieki Seta jestes jedyny w konkretnych i jakichkolwiek odpowiedziach na posty.
Piszesz madrze w temacie mozna sie uczyc.
Pozdrawiam.Comment
-
Nie musisz się dowiadywać. To było retoryczne pytanie.
Poniżej 35*C następuje zakwaszenie słodu, ale:
po pierwsze przy współczesnym słodzie raczej jej się nie stosuje (łatwiej dodać słód zakwaszający lub kwas mlekowy),
po drugie żeby zaobserwować jakiś efekt (obniżenie pH) trzeba przetrzymać słód poniżej tej temperatury minimum dwie godziny.
Nie ma to sensu. Normalnie białkowej przerwy (tej w okolicach 50*) też się nie stosuję, ale akurat w alt'cie to zamierzam zrobić.
Generalnie to w Twoich recepturach odjąłbym po 200g wiednia i cara z alta i dodał je do koźlaka. Będziesz miał bardziej prawidłowe proporcje.Comment
Related Topics
Collapse
-
Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
-
Channel: Niemcy
-
-
Harpagan, od wielu lat dobrze znany wszystkim piwoszom z nietuzinkowych piw o odjechanych nazwach, jako kolejny kontrakt może się już pochwalić własnym browarem. Tak uczynił Łukasz Grudzień zapraszając do Kostrzyna Wkp. naszą 6-osobową ekipę nazajutrz po Poznańskich Targach Piwa, czyli...
-
Channel: Wielkopolskie
-
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 02:56 -
-
Znany browar piw pszenicznych z dolnobawarskiego Kelheim.
Lżejsza (ale nie lekka) pszenica - 11,5% ekstr, 4,9 % alk., 20 IBU uwarzona we współpracy/dedykowana zespołowi LaBrassBanda, który łączy bawarski folk oparty na instrumentach dętych z lekkim reggae, ska, itp. Czyli w zamierzeniu...-
Channel: Niemcy
-
-
Znany browar piw pszenicznych z dolnobawarskiego Kelheim. Piwo też jakby znane, bo TAP 4 już był jako Mein Grünes
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...in-gr%C3%BCnes
Nie wiem, czy to różne piwa, alk....-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment