Dziejuje wszystkim ktorzy mi pomogli
Warka Nr # 1 Prost Eins
09.09.2010
Slody:
Pilsner 4 kg
Monachijski 1 kg
Chmiel
Northern Brewer 33 g
Drozdze SAFALE US-05
Opisze tutaj bardziej szczegolowo przebieg calego warzenia.
Godzina +- 9.15
Zacieranie:
czas
00:
Wsyp slodow
15 L wody o tem.70 °C (niezeszla do planowanej 63°C moj blad)
dolanie zimnej wody.
0,15
Temperatura unormowana 63°C
0,35
Zaczynam podgrzewanie do 72°C
0:45
Osiagam 72°C: (proba jodowa negatywna)
1:15
Podnosze do 78°
1.20
78° = Koniec zacierania
1:25
Przelanie zacieru do filtratora
1.40
Poczatek filtrowanie przez wezyk z oplotu 1/2 cala 70 cm.(idzie bardzo szybko)
2.00
Poczatek wasladzania.(kranik lekko otwarty)
3.30
Koniec wysladzania i przelanie do garnaka.(garnek 29l okazal sie zamaly i zostalo prawie 4 l ktore to wylalem moj blad)
3.35
Zaczynam podgrzewanie
4.35
Poczatek gotowania (elektryczny garnek mimo ze ocieplony niedaje rady mocno zagotowac wiec czesc 8 L laduje do innego i na piec)
5:00
Chmielenie Northern Brewer 18g
5.55
Chmielenie Northen Brewer 15g
6.00
Koniec gotowania
6.15
Przelanie do jednego z fermentatorow (wyszlo 18 l a wiec duzo zamalo zawsze przy kazdym przelewaniu zostaje czesc razem z osadem a czesc odparowala)
6.30
Poczatek chlodzenia w wannie i dolanie przegotowanej wody .(a moglo byc to co wylalem)
8.00
Przygotowanie drozdzy (rozpuscilem w zaduzej ilosci brzeczki 180 g a mial byc krem)
9.15
Przelew do fermentatora wlasciwego wezykiem razem z napowietrzeniem przez wygotowana ponczoche wraz z zadaniem drozdzy .Temperatura 26 °C i niecale 12 BLG
9.45.= Gotowe
Wynioslem do piwnicy o 22.00 tem.powietrza 19°C
10.09.2010 godzina 7.45 w rurce fermentacyjnej objaw fermenacji co 25 sekund (czy tak powinno byc)???
To by bylo na tyle.
Tutaj znajdziecie pare fotek
Wszelkie korekty mile widziane.
Pozdrawiam.
Warka Nr # 1 Prost Eins
09.09.2010
Slody:
Pilsner 4 kg
Monachijski 1 kg
Chmiel
Northern Brewer 33 g
Drozdze SAFALE US-05
Opisze tutaj bardziej szczegolowo przebieg calego warzenia.
Godzina +- 9.15
Zacieranie:
czas
00:
Wsyp slodow
15 L wody o tem.70 °C (niezeszla do planowanej 63°C moj blad)
dolanie zimnej wody.
0,15
Temperatura unormowana 63°C
0,35
Zaczynam podgrzewanie do 72°C
0:45
Osiagam 72°C: (proba jodowa negatywna)
1:15
Podnosze do 78°
1.20
78° = Koniec zacierania
1:25
Przelanie zacieru do filtratora
1.40
Poczatek filtrowanie przez wezyk z oplotu 1/2 cala 70 cm.(idzie bardzo szybko)
2.00
Poczatek wasladzania.(kranik lekko otwarty)
3.30
Koniec wysladzania i przelanie do garnaka.(garnek 29l okazal sie zamaly i zostalo prawie 4 l ktore to wylalem moj blad)
3.35
Zaczynam podgrzewanie
4.35
Poczatek gotowania (elektryczny garnek mimo ze ocieplony niedaje rady mocno zagotowac wiec czesc 8 L laduje do innego i na piec)
5:00
Chmielenie Northern Brewer 18g
5.55
Chmielenie Northen Brewer 15g
6.00
Koniec gotowania
6.15
Przelanie do jednego z fermentatorow (wyszlo 18 l a wiec duzo zamalo zawsze przy kazdym przelewaniu zostaje czesc razem z osadem a czesc odparowala)
6.30
Poczatek chlodzenia w wannie i dolanie przegotowanej wody .(a moglo byc to co wylalem)
8.00
Przygotowanie drozdzy (rozpuscilem w zaduzej ilosci brzeczki 180 g a mial byc krem)
9.15
Przelew do fermentatora wlasciwego wezykiem razem z napowietrzeniem przez wygotowana ponczoche wraz z zadaniem drozdzy .Temperatura 26 °C i niecale 12 BLG
9.45.= Gotowe
Wynioslem do piwnicy o 22.00 tem.powietrza 19°C
10.09.2010 godzina 7.45 w rurce fermentacyjnej objaw fermenacji co 25 sekund (czy tak powinno byc)???
To by bylo na tyle.
Tutaj znajdziecie pare fotek
Wszelkie korekty mile widziane.
Pozdrawiam.
Comment