Ej op! W skrócie co na razie uwarzyłem:
Warka nr 1. Brew kit lager z BA. Młochowskie Pałacowe
Ot, piwo z puszki na początek zabawy w piwowarstwo.
Warka nr 2. Brown ale, zestaw z BA. Eight O'Clock
Moje pierwsze zacieranie. Poszło nieźle, poza tym że wsypałem słód barwiący na początku i próba jodowa była niemożliwa do odczytania :]
Warka nr 3. Grodziskie, zestaw z BA. Smak Socjalizmu
Jak na grodziskie to za mało nagazowane.
Warka nr 4. Marcowe, zestaw z BA. Morgenstern
Pierwsze piwo, które uczciwie rozlałem do butelek - tyle ile się zmieści (resztę miejsca zajął kranik do rozlewu).
Warka nr 5. Stout, zestaw z BA. Coilineach
Wszystko byłoby cacy, gdyby nie to że zgodnie z instrukcją dodałem do refermentacji ciemnego ekstraktu słodowego, który się niespecjalnie rozpuścił i w efekcie nierówno trafił do butelek. Większość jest zupełnie nie nagazowana, ale kilka już uciekło przy otwieraniu. Ot, piwo niespodzianka
Warka nr 6. Bitter, zestaw z BA. Ye Olde Gnome
Chyba całkiem niezłe wyszło :]
Warka nr 7. Schwarzbier, zestaw z CP. Schwarze Ente
Zasadniczo to jeszcze powinno dojrzewać, rozlane pod koniec lipca.
Warka nr 8. Alt, zestaw z BA.Git und Slotermeyer
Potencjalny morderca . Przy końcowym Blg 4,8 sypnąłem 160g glukozy na 19 litrów. No, ale przynajmniej mam nadzieję że w młodym piwie nie zostało nic do żarcia - długo trzymałem na cichej. Kilka dotychczas otwartych nie uciekało z butelki, a jaką pianę daje
Warka nr 9. Witbier, zestaw z CP.Biely Jeroz
Dobre było na upały
Warka nr 10. Porter angielski, zestaw z BA
Uwarzone w ten piątek, dziś drożdże zaczęły pracować.
Warka nr 11. Dunkelweizen, zestaw z BA
Przedobrzyłem z wysładzaniem i w efekcie uzyskałem dwa litry więcej niż zamierzone ale Blg o 1,1 niższe od zamierzonego. No i zapomniałem wsypać słód barwiący podczas zacierania, dorzuciłem go dopiero po przelaniu na filtrację. Będzie cienkie, akurat na przerwę śniadaniową
Warka nr 12. IPA, zestaw z BA
I znowu za długo wysładzałem a mimo gotowania na pełnym gazie nie udało mi się odparować tyle ile potrzeba. Zamiast docelowych 20l 14Blg uzyskałem 22l 12,5Blg.
Tak to się prezentuje na dzień dzisiejszy. Tu i ówdzie zdarza mi się coś spieprzyć, ale przynajmniej staram się wyciągać wnioski na przyszłość.
Warka nr 1. Brew kit lager z BA. Młochowskie Pałacowe
Ot, piwo z puszki na początek zabawy w piwowarstwo.
Warka nr 2. Brown ale, zestaw z BA. Eight O'Clock
Moje pierwsze zacieranie. Poszło nieźle, poza tym że wsypałem słód barwiący na początku i próba jodowa była niemożliwa do odczytania :]
Warka nr 3. Grodziskie, zestaw z BA. Smak Socjalizmu
Jak na grodziskie to za mało nagazowane.
Warka nr 4. Marcowe, zestaw z BA. Morgenstern
Pierwsze piwo, które uczciwie rozlałem do butelek - tyle ile się zmieści (resztę miejsca zajął kranik do rozlewu).
Warka nr 5. Stout, zestaw z BA. Coilineach
Wszystko byłoby cacy, gdyby nie to że zgodnie z instrukcją dodałem do refermentacji ciemnego ekstraktu słodowego, który się niespecjalnie rozpuścił i w efekcie nierówno trafił do butelek. Większość jest zupełnie nie nagazowana, ale kilka już uciekło przy otwieraniu. Ot, piwo niespodzianka
Warka nr 6. Bitter, zestaw z BA. Ye Olde Gnome
Chyba całkiem niezłe wyszło :]
Warka nr 7. Schwarzbier, zestaw z CP. Schwarze Ente
Zasadniczo to jeszcze powinno dojrzewać, rozlane pod koniec lipca.
Warka nr 8. Alt, zestaw z BA.Git und Slotermeyer
Potencjalny morderca . Przy końcowym Blg 4,8 sypnąłem 160g glukozy na 19 litrów. No, ale przynajmniej mam nadzieję że w młodym piwie nie zostało nic do żarcia - długo trzymałem na cichej. Kilka dotychczas otwartych nie uciekało z butelki, a jaką pianę daje
Warka nr 9. Witbier, zestaw z CP.Biely Jeroz
Dobre było na upały
Warka nr 10. Porter angielski, zestaw z BA
Uwarzone w ten piątek, dziś drożdże zaczęły pracować.
Warka nr 11. Dunkelweizen, zestaw z BA
Przedobrzyłem z wysładzaniem i w efekcie uzyskałem dwa litry więcej niż zamierzone ale Blg o 1,1 niższe od zamierzonego. No i zapomniałem wsypać słód barwiący podczas zacierania, dorzuciłem go dopiero po przelaniu na filtrację. Będzie cienkie, akurat na przerwę śniadaniową
Warka nr 12. IPA, zestaw z BA
I znowu za długo wysładzałem a mimo gotowania na pełnym gazie nie udało mi się odparować tyle ile potrzeba. Zamiast docelowych 20l 14Blg uzyskałem 22l 12,5Blg.
Tak to się prezentuje na dzień dzisiejszy. Tu i ówdzie zdarza mi się coś spieprzyć, ale przynajmniej staram się wyciągać wnioski na przyszłość.
Comment