Sado-Masoński browar domowy Masonius

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
    Eeee, stout bez jęczmienia. Toż to mocno ciemny dunkel weizen
    Zaprawdę powiadam Ci, to nie jęczmień czyni stouta. W sumie równie dobrze mogłem go nazwać weizen porter, albo "Der UberHopfenSchwarzWeizen" . O, to dobra nazwa
    Last edited by Mason; 2012-02-04, 14:54.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #17
      Uważaj na stare chmiele!!!
      Potrafią popsuć najlepsze piwo, nawet jak tylko trochę inaczej pachną. Mam wrażenie, że piwowarzy nie doceniają złego wpływu starego chmielu na efekt końcowy. Martwią się DMS-ami , temperaturą fermentacji, natlenianiem i innymi tego rodzaju "czarnymi ludami" a to najczęściej zły, stary chmiel odpowiada za różne dziwne posmaki.

      Kiedyś wyszło mi piwo "bobowe" jak je "Szara Adminiscjencja" nazwała.
      W życiu bym nie pomyślał, że stara Marynka da piwo o posmaku zielonego gotowanego bobu
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        #18
        Chmiel pachnie dobrze, był przechowywany w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu więc powinien być w porządku
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

          #19
          Drożdże żrą, aż im się pączki trzęsą

          Tak się bestyje rozzuchwaliły, że temperatura skoczyła do 26C, zbiłem ją do 23 wstawiając zamrożone PETy do styropianowej lodówki. Bardzo jestem ciekaw co z tego wyjdzie, teoretycznie powinny być akcenty typowe dla pszenicy, do tego czekolada, paloność i sporo chmielowej goryczki
          JEDNO PIVKO NEVADI!

          Comment

          • Mason
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2010.02
            • 3280

            #20
            No to zaszalałem... Zbiłem temperaturę za bardzo, do 16 stopni i drożdże poszły spać. FFT wskazuje 1,016 podczas gdy w fermentatorze jest 1,020. Czyli 4,1 vs 5,1 Blg. Cóż, przeleję to na cichą i mam nadzieję, że drożdże które nie opadły podejmą pracę. Jeśli nie, to zadam świeże drożdże.
            JEDNO PIVKO NEVADI!

            Comment

            • Mason
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2010.02
              • 3280

              #21
              No i piwo poszło w butelki, ostatecznie zeszło do 4,2 Blg. Do refermentacji użyłem rezerwy z dodatkiem glukozy. Będzie musiało trochę poleżeć, bo jednak goryczka jest ciut za mocna na pszenicę
              JEDNO PIVKO NEVADI!

              Comment

              • Mason
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼
                • 2010.02
                • 3280

                #22
                Poprzednia warka zyskała ostateczną nazwę: Der ÜberHopfenDoppelDunkelWeizen

                A dziś od rana weizenbock

                Skład:
                Słód pszeniczny ciemny - 4000g
                Słód monachijski ciemny - 2000g
                Słód melanoidowy - 1000g
                Słód zakwaszający - 500g
                Słód Carafa II Special - 200g
                Chmiel Marynka granulat 30g (a-k 8,33%)
                Chmiel Hallertauer Mittelfrueh 25g (a-k 4%)

                Plan zacierania:
                45C - 10 min.
                52C - 10 min.
                63C - 15 min.
                72C - 45 min.
                78C - mash out

                Gotowanie 90 minut
                Marynka na 60 minut
                Hallertauer Mittelfrueh na 10 minut
                JEDNO PIVKO NEVADI!

                Comment

                • Mason
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2010.02
                  • 3280

                  #23
                  Trochę jednak pozmieniałem. Hallertauer Mittelfrueh użyłem 30g, łączny czas gotowania skróciłem do 60 minut. No i zacieranie się okrutnie wydłużyło, gęsty zacier to zło. Na tym sprzęcie jednak będę się ograniczał do 16Blg. A weizenbock ma 19,3Blg
                  Przynajmniej fermentacja idzie ładnie . Zadane gęstwą z poprzedniej warki
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

                  Comment

                  • Mason
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼
                    • 2010.02
                    • 3280

                    #24
                    Dostałem paczkę a w paczce rurka miedziana na chłodnicę . 8 metrów miękkiej rurki o średnicy 8 mm. A zatem dziś po pracy biorę się za konstruowanie
                    JEDNO PIVKO NEVADI!

                    Comment

                    • Mason
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2010.02
                      • 3280

                      #25
                      Weizenbock - Alte Ziege Speichel - powędrował w butelki. Odfermentował do 5,7 co daje ok. 7,6% alk.
                      JEDNO PIVKO NEVADI!

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #26
                        A numerację warek czemu lekce sobie waży?
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • Mason
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2010.02
                          • 3280

                          #27
                          Zapomniało mu się

                          Warka nr 18 - Der ÜberHopfenDoppelDunkelWeizen (nazwa jasno określa czym jest)
                          Warka nr 19 - Alte Ziege Speichel (weizenbock)
                          Warka nr 20 - Koci Owiesik - stout owsiany warzony podczas 1. Piwowarska Szkółki Niedzielnej we Wlazłkotku w Warszawie. Z zestawu CP

                          #20 powoli kończy fermentację cichą
                          JEDNO PIVKO NEVADI!

                          Comment

                          • Mason
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2010.02
                            • 3280

                            #28
                            #21 - brown ale

                            Skład:
                            Słód pale ale - 2500g
                            Słód Caramunich - 500g
                            Słód pszeniczny ciemny - 500g
                            Słód Biscuit - 400g
                            Słód wędzony Weyerman - 250g
                            Słód czekoladowy - 100g
                            Chmiel Fuggles granulat 35g (a-k 4,5%)
                            Chmiel East Kent Goldings 25g (a-k 5,5%)
                            Mech irlandzki
                            Pożywka dla drożdży
                            Drożdże Danstar Nottingham

                            Plan zacierania:
                            64C - 30 min.
                            72C - 30 min.
                            78C - mash out

                            Gotowanie 60 minut
                            Fuggles na 60 minut
                            East Kent Goldings na 15 minut

                            Po raz pierwszy do chłodzenia zastowowałem chłodnicę, poza tym że połączenie z kranem troszkę przeciekało procedura chłodzenia poszła bardzo sprawnie.
                            Do fermentacji trafiło ok. 20,5 litra, 11 Blg
                            JEDNO PIVKO NEVADI!

                            Comment

                            • Mason
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2010.02
                              • 3280

                              #29
                              #21 szlag trafił przy rozlewaniu, fermentator raczył się przewrócić a zawartość wylać... Szkoda, bo miało potencjał na dobre piwo

                              Warka 22 - Back In White. Witbier
                              Warzone 03.05.2012
                              Skład:
                              Słód pilzneński - 2500 g
                              Słód pszeniczny jasny - 1500 g
                              Chmiel Marynka 10 g
                              Chmiel Hallertauer 15 g
                              Imbir w kawałkach 5 g
                              Curacao 10 g
                              Kolendra 20 g
                              Skórki słodkiej pomarańczy suszone 10 g
                              Skórki cytryny suszone 10 g
                              Drożdże suche Brewferm Blanche

                              Zacieranie:
                              64C - 30 min
                              72C - 45 min
                              76C - 5 min

                              Gotowanie 60 min
                              Marynka na 60 min
                              Imbir na 15 min
                              Skórki i kolendra połowa na 15 min, druga połowa na 5 min
                              Hallertauer na 5 min

                              Blg początkowe: 11
                              Blg końcowe: 4

                              Fermentacja jednoetapowa, w 22-23C, rozlew 27.05.2012 z glukozą do refermentacji.

                              Wyszło całkiem sympatyczne, lekkie i orzeźwiające piwo. Ale przydałoby się troszkę więcej przypraw i może jakiś amerykański chmiel na aromat. To na przyszły rok
                              JEDNO PIVKO NEVADI!

                              Comment

                              • Mason
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2010.02
                                • 3280

                                #30
                                Warka 23 - porter angielski
                                Warzono 27.05.2012
                                Skład:
                                Słód pale ale - 3000 g
                                Słód Brown - 500 g
                                Słód Crystal 150 EBC - 500 g
                                Słód Biscuit - 300 g
                                Słód czekoladowy jasny - 200 g
                                Słód pszeniczny jasny - 200 g
                                Chmiel Target (11% a-k) - 20 g
                                Chmiel East Kent Goldings (6,5% a-k) - 20 g
                                Drożdże White Labs WLP 005 British Ale

                                Zacieranie:
                                66-68C - 90 min
                                76C - 5 min

                                Gotowanie 60 min
                                Target na 60 min
                                EKG na 15 min

                                Blg początkowe: 12
                                FFT: 4

                                Przelane na cichą 10.06.2012
                                JEDNO PIVKO NEVADI!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X