Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
Wyświetlenie odpowiedzi
Sado-Masoński browar domowy Masonius
Collapse
X
-
Uważaj na stare chmiele!!!
Potrafią popsuć najlepsze piwo, nawet jak tylko trochę inaczej pachną. Mam wrażenie, że piwowarzy nie doceniają złego wpływu starego chmielu na efekt końcowy. Martwią się DMS-ami , temperaturą fermentacji, natlenianiem i innymi tego rodzaju "czarnymi ludami" a to najczęściej zły, stary chmiel odpowiada za różne dziwne posmaki.
Kiedyś wyszło mi piwo "bobowe" jak je "Szara Adminiscjencja" nazwała.
W życiu bym nie pomyślał, że stara Marynka da piwo o posmaku zielonego gotowanego bobu"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Drożdże żrą, aż im się pączki trzęsą
Tak się bestyje rozzuchwaliły, że temperatura skoczyła do 26C, zbiłem ją do 23 wstawiając zamrożone PETy do styropianowej lodówki. Bardzo jestem ciekaw co z tego wyjdzie, teoretycznie powinny być akcenty typowe dla pszenicy, do tego czekolada, paloność i sporo chmielowej goryczkiJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
No to zaszalałem... Zbiłem temperaturę za bardzo, do 16 stopni i drożdże poszły spać. FFT wskazuje 1,016 podczas gdy w fermentatorze jest 1,020. Czyli 4,1 vs 5,1 Blg. Cóż, przeleję to na cichą i mam nadzieję, że drożdże które nie opadły podejmą pracę. Jeśli nie, to zadam świeże drożdże.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Poprzednia warka zyskała ostateczną nazwę: Der ÜberHopfenDoppelDunkelWeizen
A dziś od rana weizenbock
Skład:
Słód pszeniczny ciemny - 4000g
Słód monachijski ciemny - 2000g
Słód melanoidowy - 1000g
Słód zakwaszający - 500g
Słód Carafa II Special - 200g
Chmiel Marynka granulat 30g (a-k 8,33%)
Chmiel Hallertauer Mittelfrueh 25g (a-k 4%)
Plan zacierania:
45C - 10 min.
52C - 10 min.
63C - 15 min.
72C - 45 min.
78C - mash out
Gotowanie 90 minut
Marynka na 60 minut
Hallertauer Mittelfrueh na 10 minutJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Trochę jednak pozmieniałem. Hallertauer Mittelfrueh użyłem 30g, łączny czas gotowania skróciłem do 60 minut. No i zacieranie się okrutnie wydłużyło, gęsty zacier to zło. Na tym sprzęcie jednak będę się ograniczał do 16Blg. A weizenbock ma 19,3Blg
Przynajmniej fermentacja idzie ładnie . Zadane gęstwą z poprzedniej warkiJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
A numerację warek czemu lekce sobie waży?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Zapomniało mu się
Warka nr 18 - Der ÜberHopfenDoppelDunkelWeizen (nazwa jasno określa czym jest)
Warka nr 19 - Alte Ziege Speichel (weizenbock)
Warka nr 20 - Koci Owiesik - stout owsiany warzony podczas 1. Piwowarska Szkółki Niedzielnej we Wlazłkotku w Warszawie. Z zestawu CP
#20 powoli kończy fermentację cichąJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
#21 - brown ale
Skład:
Słód pale ale - 2500g
Słód Caramunich - 500g
Słód pszeniczny ciemny - 500g
Słód Biscuit - 400g
Słód wędzony Weyerman - 250g
Słód czekoladowy - 100g
Chmiel Fuggles granulat 35g (a-k 4,5%)
Chmiel East Kent Goldings 25g (a-k 5,5%)
Mech irlandzki
Pożywka dla drożdży
Drożdże Danstar Nottingham
Plan zacierania:
64C - 30 min.
72C - 30 min.
78C - mash out
Gotowanie 60 minut
Fuggles na 60 minut
East Kent Goldings na 15 minut
Po raz pierwszy do chłodzenia zastowowałem chłodnicę, poza tym że połączenie z kranem troszkę przeciekało procedura chłodzenia poszła bardzo sprawnie.
Do fermentacji trafiło ok. 20,5 litra, 11 BlgJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
#21 szlag trafił przy rozlewaniu, fermentator raczył się przewrócić a zawartość wylać... Szkoda, bo miało potencjał na dobre piwo
Warka 22 - Back In White. Witbier
Warzone 03.05.2012
Skład:
Słód pilzneński - 2500 g
Słód pszeniczny jasny - 1500 g
Chmiel Marynka 10 g
Chmiel Hallertauer 15 g
Imbir w kawałkach 5 g
Curacao 10 g
Kolendra 20 g
Skórki słodkiej pomarańczy suszone 10 g
Skórki cytryny suszone 10 g
Drożdże suche Brewferm Blanche
Zacieranie:
64C - 30 min
72C - 45 min
76C - 5 min
Gotowanie 60 min
Marynka na 60 min
Imbir na 15 min
Skórki i kolendra połowa na 15 min, druga połowa na 5 min
Hallertauer na 5 min
Blg początkowe: 11
Blg końcowe: 4
Fermentacja jednoetapowa, w 22-23C, rozlew 27.05.2012 z glukozą do refermentacji.
Wyszło całkiem sympatyczne, lekkie i orzeźwiające piwo. Ale przydałoby się troszkę więcej przypraw i może jakiś amerykański chmiel na aromat. To na przyszły rokJEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Warka 23 - porter angielski
Warzono 27.05.2012
Skład:
Słód pale ale - 3000 g
Słód Brown - 500 g
Słód Crystal 150 EBC - 500 g
Słód Biscuit - 300 g
Słód czekoladowy jasny - 200 g
Słód pszeniczny jasny - 200 g
Chmiel Target (11% a-k) - 20 g
Chmiel East Kent Goldings (6,5% a-k) - 20 g
Drożdże White Labs WLP 005 British Ale
Zacieranie:
66-68C - 90 min
76C - 5 min
Gotowanie 60 min
Target na 60 min
EKG na 15 min
Blg początkowe: 12
FFT: 4
Przelane na cichą 10.06.2012JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
Comment