Sado-Masoński browar domowy Masonius

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    #31
    Warka 24 - porter wędzony
    Warzono 27.05.2012
    Skład:
    Słód pale ale - 4000 g
    Słód wędzony Whisky - 600 g
    Słód Crystal 150 EBC - 500 g
    Słód czekoladowy jasny - 500 g
    Słód pszeniczny jasny - 200 g
    Chmiel Nugget (12,8% a-k) 30 g
    Chmiel Mt Hood (6% a-k) 15 g
    Drożdże White Labs WLP 005 British Ale

    Zacieranie:
    66-68C - 90 min
    76C - 5 min

    Gotowanie 90 min
    Nugget na 90 min
    Mt Hood na 15 min

    Blg początkowe 15
    FFT: 4.5

    Przelane na cichą 14.06.2012
    Last edited by Mason; 2012-06-23, 09:13.
    JEDNO PIVKO NEVADI!

    Comment

    • Mason
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2010.02
      • 3280

      #32
      Warka 25 - porter owsiany
      Warzono 09.06.2012
      Skład:
      Słód pale ale - 3500 g
      Słód Biscuit - 500 g
      Słód czekoladowy jasny - 500 g
      Płatki owsiane - 500 g
      Słód kawowy - 250 g
      Chmiel Nugget (12,8% a-k) - 15 g
      Chmiel Williamette (5,8% a-k) - 20 g
      Drożdże White Labs WLP 005 British Ale

      Zacieranie:
      62-64C - 30 min
      72-74C - 45 min
      76C - 5 min

      Gotowanie 60 min
      Nugget na 60 min
      Williamette na 15 min

      Blg poczatkowe 14.5
      FFT 4.6

      Przy przelewaniu na cichą (dziś bądź jutro) zamierzam dodać ziarna kakaowca, zobaczymy co z tego wyjdzie . Odleję 5 litrów i do nich dorzucę ziarna.

      Warka 26 - India Export Porter
      Zasyp słodów wzorowany na piwie uwarzonym w 1855 roku w browarze Barlcay Perkins. Chmiele to już moja radosna inwencja
      Warzono 10.06.2012
      Skład:
      Słód pale ale - 4500 g
      Słód Brown - 1500 g
      Słód Amber - 250 g
      Słód patentowy - 100 g
      Chmiel Northdown (9,6% a-k) - 50 g
      Chmiel Target (11% a-k) - 50 g
      Chmiel East Kent Goldings (6,5% a-k) - 50 g
      Drożdże White Labs WLP 005 British Ale

      Zacieranie:
      62-64C - 30 min
      72-74C - 45 min
      76C - 5 min

      Gotowanie 95 min
      Northdown i Target na 95 min
      EKG na 20 min
      Beer Smith wyliczył mi 140 IBU

      Blg początkowe: 16.5
      FFT: 6

      Będzie jeszcze chmielone na zimno, tak jak oryginał.



      I oczywiście najbliższe plany to kolejne portery
      Last edited by Mason; 2012-06-23, 09:26.
      JEDNO PIVKO NEVADI!

      Comment

      • Mason
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2010.02
        • 3280

        #33
        Warka 23 zyskała nazwę - Champion of Docklands i trafiła w butelki
        Warka 24 także zyskała nazwę - Angus the Smoker i także trafiła w butelki
        JEDNO PIVKO NEVADI!

        Comment

        • blazers
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.10
          • 217

          #34
          sorka że nie w temacie,ale- pisałem do kolegi masona na pw i www odnośnie szans na otrzymanie etykiet-zero reakcji- jest jeszcze jakaś szansa?

          Comment

          • bury_wilk
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 2655

            #35
            Mason, a te kwasy, zmywacze do paznokci i inne lakiery przemysłowe co były na chrzcie, to jakie mają numery warek?
            Lubię kiedy się zieleni
            Lubię jak się piwo pieni...

            ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #36
              A parametry. Nie wiem co wpisać do DP.

              PS: czy majonez dodany po butelkowaniu traktować jak laktozę, która w sweet stoucie nie podnosi ekstraktu?

              Comment

              Przetwarzanie...
              X