Domowy Wołowski Browar "Gubik"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gubik Wyświetlenie odpowiedzi
    Nie wytrzymałem 2 tygodni pierwsza buteleczka otworzona po 9 dniach refermentacji i wcale nie jest tak jak myślałem. Po otworzeniu kapsla nie ma wyrzutu piany na zewnątrz ani żadnych gejzerów... co prawda to dopiero lekko ponad tydzień, ale już jakieś zalążki tego typu zachowań dałoby się wyczuć...
    No przecież pisałam, nie uwierzyłeś


    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gubik Wyświetlenie odpowiedzi
    Co do tej glukozy: uważam, że jest wszystko w porządku, być może wpływ na to też miało, że przed rozlewem do butelek - sporządziłem ponad 30 % roztwór (70 g glukozy / 140 g wody) i dzięki temu efekt jest troszkę inny niż gdybym dosypywał glukozy bezpośrednio do piwa
    Nie ma to żadnego wpływu, po za tym, że wszystkie butelki będą równo nagazowane.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • gubik
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.06
      • 111

      #47
      Warka (#8 Pale Ale) już rozlana do butelek - wyszło jakieś 11,5 litra; ekstrakt na cichej spadł mi jeszcze o 0,5 Blg -> z 3,5 do 3 Blg; pozorne odfermentowanie wyszło ok. 74 %. Do refermentacji użyłem glukozy w podobnej ilości co poprzednio (ok. 7,4 g/l), gdyż poprzednia warka wcale nie jest przegazowana i głównie tym się sugerowałem - w poprzednich warkach moje piwa były słabiutko nagazowane, więc chciałem położyć nacisk przy refermentacji głównie na ten aspekt, pozdrawiam

      Comment

      • gubik
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.06
        • 111

        #48
        I stało się !!! Surowce do kolejnej warki (Koelsch) zamówione Kolejne warzenie w przyszłym tygodniu, już nie mogę się doczekać, ależ to piękna sprawa

        Comment

        • gubik
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.06
          • 111

          #49
          Dokładnie przed chwilką skończyłem swoje pierwsze piwo, które będzie fermentować na drożdżach płynnych
          #9 Kolońskie
          słód pilzneński (76 %)
          zakwaszający (4 %)
          pszeniczny (16 %)
          i skusiłem się jeszcze na karmelowy jasny (4 %).

          Wydajność po raz pierwszy wyszła mi ponad 70 %, dokładnie 72,2 %. Upatruję w tym zastosowanie dodatku zakwaszającego, jak i również filtracja tylko za pomocą węża z oplotu

          Gotowanie 75 minut - chmielenie bezpośrednio do brzeczki 30 g (25 na początku i 5 na ostatnie 10 minut)

          Wybicie: 30 litrów 11,5 Blg

          Brzeczka zadana gęstwą otrzymaną od fidoangela (jeszcze raz serdeczne dzięki)

          Comment

          • gubik
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.06
            • 111

            #50
            Zapomniałem napisać.... Drożdże German Ale

            Comment

            Przetwarzanie...
            X