Domowy Wołowski Browar "Gubik"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gubik
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.06
    • 111

    #1

    Domowy Wołowski Browar "Gubik"

    Witam serdecznie,
    przymierzam się do zrobienia kolejnego piwka w stylu lager 12 Blg - ok. 90 % słodu pilzneńskiego i 10 % karmelowego, ale mam problem z temperaturą W piwnicy, w której piwko będzie fermentować jest temperatura ok. 18 st C i zastanawiam się czy nie podzielić warki na 2 części, tzn do jednej dodać drożdży dolnej fermentacji Saflager W34/70 a do drugiej górniaki - Safbrew S-33. Zdaje sobie sprawę, że to będzie lager w wersji ale..... ale chciałem się dowiedzieć co sądzicie o tym pomyśle? chciałem się dowiedzieć jak to wpłynie na efekt końcowy. Nie mam innego pomieszczenia z niższą temperaturą...
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Możesz śmiało stosować dolniaki o ile nie szkoda Ci ich. Dolne drożdże tym się różnią od górnych, że fermentują również w niskich temperaturach, ale w wyższych też ruszą, ale piwo nie będzie miało lagerowej czystości - zrobisz coś a'la ale .

    Comment

    • gubik
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.06
      • 111

      #3
      OK, ale zakładając że zrobię piwo o takim składzie jak pisałem (90 % pilzneńskiego i 10 % karmelowego) i jedną warkę zadam dolniakami a drugą górniakami i obie będą stać w temperaturze 18 stopni C, to której będzie bliżej do lagera, a której do "ale"?

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Daj neutralne górne, które nie dają posmaków owocowych i kwiatowych. Tak będzie lepiej.

        Witamy Wołów
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24005

          #5
          Wyjdzie Ci "ale" w obu wypadkach. Ale jak dodasz żółci wołowej...
          Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2010-10-04, 20:41.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
            Ale jak dodasz żółci wołowej...
            Z Obornik?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • gubik
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.06
              • 111

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
              Wyjdzie Ci "ale" w obu wypadkach. Ale jak dodasz żółci wołowej...
              Żółć wołowa na wyczerpaniu, została tylko bydlęca :P

              Jakies sproszkowane drożdże neutralne górnej fermentacji możecie polecić do takiego zasypu?

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Najlepsze pewnie byłby Safale US-05, ale dawaj jakie masz, szkoda czasu i pieniędzy. Wystarczy 1/2 albo 1/3 saszetki.

                Comment

                • gubik
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.06
                  • 111

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                  Najlepsze pewnie byłby Safale US-05, ale dawaj jakie masz, szkoda czasu i pieniędzy. Wystarczy 1/2 albo 1/3 saszetki.
                  Naprawde wystarczy pol saszetki tych drożdży na 20 litrów brzeczki?

                  Comment

                  • Gabe
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.03
                    • 405

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gubik
                    OK, ale zakładając że zrobię piwo o takim składzie jak pisałem (90 % pilzneńskiego i 10 % karmelowego) i jedną warkę zadam dolniakami a drugą górniakami i obie będą stać w temperaturze 18 stopni C, to której będzie bliżej do lagera, a której do "ale"?
                    Kup sobie paczkę styropianu (grubość ~5cm), zlep sześcian 60x60x wysokość fermentora + ew. rurka, do niego wstaw wiaderko, a wokół niego 2-4 butelki z zamrożoną wodą. Zajmuje to niewiele więcej miejsca niż sam fermentor (+10cm w każdym wymiarze), a drożdże pracują w temp odpowiedniej (u mnie obecnie ok 10°C)

                    Comment

                    • gubik
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.06
                      • 111

                      #11
                      Chciałem ponowić zapytanie czy na 20 litrów "Ale" wystarczy mi poł saszetki Safale US-05? No i jeszcze jeden aspekt... wiem, że opinie na ten temat są różne...kolejna warka będzie robiona w centrum Wrocławia i pierwsze co nasuwa się problem wody? Myślicie, że "kranówa" będzie ok? czy lepiej przejść się do jakiegos marketu i kupić butle 5 litrowe ?

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #12
                        Pół paczki starczy jak zrobisz starter.
                        Wrocławska kranówa jest bardzo dobra do piwa.

                        Ps. 1 Czytasz PW?
                        Ps. 2 Pod moimi postami jest czerwony podpis. Kliknij >>>TU<<< kopalnia wiedzy stanie otworem. Wszystko w jednym miejscu.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • gubik
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.06
                          • 111

                          #13
                          Wczoraj uwarzyłem kolejny browarek, nazwy jeszcze nie ma pierwszy raz na wodzie kranowej z Wrocławia, pierwotnie miało wyjść 12 litrów, przed dodaniem drożdży okazało się, że jest mniej (10,5), ale ekstrakt za to większy (12,8 Blg) niż zakładałem (12 Blg). Użyto następujących słodów:
                          pilzneński jasny 1,99 kg
                          karmelowy ciemny Strzegom 0,01 kg
                          karmelowy jasny (3-7 EBC) 0,4 kg

                          Gotowanie 75 minut, chmiel aromatyczny 30 g o zawartości alfa-kwasów ok. 5 %
                          pierwsze chmielenie na początku gotowania - 25g, drugie na ostatnie 5 minut - 5g.
                          Brzeczka posiada intensywnie chmielowy smak i to mnie trochę martwi Co prawda nie dodawałem chmielu w woreczkach muślinowych, ale pomyślałem sobie, że skoro jest niska zawartość alfa-kwasów to aż tak gęby wykręcać nie bedzie :/ No nic, poczekamy, zobaczymy...

                          Drożdże Safale US-05 (pół torebki rozprowadzone w około 100 ml brzeczki i po odstaniu i mieszaniu dodane do pojemnika fermentacyjnego). Napowietrzyłem brzeczkę i czekam aż ładnie wystartuje w temperaturze pokojowej, następnie zamierzam przenieść do piwnicy (19 st. C).

                          Proszę o jakieś uwagi odnośnie zasypu, ilości chmielu i sposobu chmielenia. Może jakieś wskazówki odnośnie fermentacji burzliwej, cichej, w którym momencie przelać na cichą?

                          Comment

                          • bielok
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.10
                            • 338

                            #14
                            Cześć

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gubik
                            Drożdże Safale US-05 (pół torebki rozprowadzone w około 100 ml brzeczki i po odstaniu i mieszaniu dodane do pojemnika fermentacyjnego).

                            Proszę o jakieś uwagi odnośnie zasypu, ilości chmielu i sposobu chmielenia. Może jakieś wskazówki odnośnie fermentacji burzliwej, cichej, w którym momencie przelać na cichą?
                            Po zakończeniu fermentacji burzliwej na wierzchu piwa zostanie Ci gruba warstwa drożdży - niech Cię to nie zmyli.
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment

                            • gubik
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.06
                              • 111

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok
                              Po zakończeniu fermentacji burzliwej na wierzchu piwa zostanie Ci gruba warstwa drożdży - niech Cię to nie zmyli.
                              OK A jakieś wskazówki, kiedy przejść na cichą? Po osiągnięciu określonego Blg (jakiego?) czy może po upływie określonej liczby dni (jakiej?). Jak przelać to piwo na cichą? Rozumiem, że najlepiej za pomocą silikonowego węża, tylko nie wiem jak sobie poradzić z drożdżami, które będą się gromadzić w górnej części piwa. Pozdrawiam

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • RomaNzRumunii
                                Kolsch temperatura fermentacji
                                RomaNzRumunii
                                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                2023-11-25, 21:07
                              • smir
                                Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                smir
                                Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                ...
                                2021-05-24, 21:09
                              • dadek
                                Rüsselheim am Main, Mainstraße 4-6, Rüsselheimer Bräu
                                dadek
                                Rüssellheim to miasto położone 15 minut jazdy pociągiem na wschód od Mainz. Słynne jest z wielkiej fabryki Opla, której ogrom możemy podziwiać z okien pociągów jadąc wzdłuż przez ponad 2. Biurowiec i główna brama wejściowa znajduje się po lewej do wyjścia z dworca głównego, tędy...
                                2022-11-21, 22:54
                              • bastion
                                Ukraina, Snigurivka, Brovarnia.
                                bastion
                                Nie wiem czy Wam zdarzyło Wam się próbować piwa z browarów które nazwał bym - Efemeryda.
                                Przyjeżdża się gdzieś, próbuje się piwo, po czym po bardzo krótkim czasie browarek znika z powierzchni ziemi, nie zostawiając nawet śladu .
                                Mnie zdarzyło się już to bodajże trzy razy,...
                                2022-05-25, 22:16
                              • bartek90
                                Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                                bartek90
                                Cześć wszystkim,
                                jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                                Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                                2020-05-14, 12:41
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...