Witam serdecznie,
przymierzam się do zrobienia kolejnego piwka w stylu lager 12 Blg - ok. 90 % słodu pilzneńskiego i 10 % karmelowego, ale mam problem z temperaturą W piwnicy, w której piwko będzie fermentować jest temperatura ok. 18 st C i zastanawiam się czy nie podzielić warki na 2 części, tzn do jednej dodać drożdży dolnej fermentacji Saflager W34/70 a do drugiej górniaki - Safbrew S-33. Zdaje sobie sprawę, że to będzie lager w wersji ale..... ale chciałem się dowiedzieć co sądzicie o tym pomyśle? chciałem się dowiedzieć jak to wpłynie na efekt końcowy. Nie mam innego pomieszczenia z niższą temperaturą...
przymierzam się do zrobienia kolejnego piwka w stylu lager 12 Blg - ok. 90 % słodu pilzneńskiego i 10 % karmelowego, ale mam problem z temperaturą W piwnicy, w której piwko będzie fermentować jest temperatura ok. 18 st C i zastanawiam się czy nie podzielić warki na 2 części, tzn do jednej dodać drożdży dolnej fermentacji Saflager W34/70 a do drugiej górniaki - Safbrew S-33. Zdaje sobie sprawę, że to będzie lager w wersji ale..... ale chciałem się dowiedzieć co sądzicie o tym pomyśle? chciałem się dowiedzieć jak to wpłynie na efekt końcowy. Nie mam innego pomieszczenia z niższą temperaturą...
Comment