Domowy Wołowski Browar "Gubik"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gubik
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.06
    • 111

    Domowy Wołowski Browar "Gubik"

    Witam serdecznie,
    przymierzam się do zrobienia kolejnego piwka w stylu lager 12 Blg - ok. 90 % słodu pilzneńskiego i 10 % karmelowego, ale mam problem z temperaturą W piwnicy, w której piwko będzie fermentować jest temperatura ok. 18 st C i zastanawiam się czy nie podzielić warki na 2 części, tzn do jednej dodać drożdży dolnej fermentacji Saflager W34/70 a do drugiej górniaki - Safbrew S-33. Zdaje sobie sprawę, że to będzie lager w wersji ale..... ale chciałem się dowiedzieć co sądzicie o tym pomyśle? chciałem się dowiedzieć jak to wpłynie na efekt końcowy. Nie mam innego pomieszczenia z niższą temperaturą...
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

    #2
    Możesz śmiało stosować dolniaki o ile nie szkoda Ci ich. Dolne drożdże tym się różnią od górnych, że fermentują również w niskich temperaturach, ale w wyższych też ruszą, ale piwo nie będzie miało lagerowej czystości - zrobisz coś a'la ale .

    Comment

    • gubik
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.06
      • 111

      #3
      OK, ale zakładając że zrobię piwo o takim składzie jak pisałem (90 % pilzneńskiego i 10 % karmelowego) i jedną warkę zadam dolniakami a drugą górniakami i obie będą stać w temperaturze 18 stopni C, to której będzie bliżej do lagera, a której do "ale"?

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Daj neutralne górne, które nie dają posmaków owocowych i kwiatowych. Tak będzie lepiej.

        Witamy Wołów
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23928

          #5
          Wyjdzie Ci "ale" w obu wypadkach. Ale jak dodasz żółci wołowej...
          Last edited by ART; 2010-10-04, 20:41.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
            Ale jak dodasz żółci wołowej...
            Z Obornik?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • gubik
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.06
              • 111

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              Wyjdzie Ci "ale" w obu wypadkach. Ale jak dodasz żółci wołowej...
              Żółć wołowa na wyczerpaniu, została tylko bydlęca :P

              Jakies sproszkowane drożdże neutralne górnej fermentacji możecie polecić do takiego zasypu?

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Najlepsze pewnie byłby Safale US-05, ale dawaj jakie masz, szkoda czasu i pieniędzy. Wystarczy 1/2 albo 1/3 saszetki.

                Comment

                • gubik
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.06
                  • 111

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Najlepsze pewnie byłby Safale US-05, ale dawaj jakie masz, szkoda czasu i pieniędzy. Wystarczy 1/2 albo 1/3 saszetki.
                  Naprawde wystarczy pol saszetki tych drożdży na 20 litrów brzeczki?

                  Comment

                  • Gabe
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2010.03
                    • 405

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gubik Wyświetlenie odpowiedzi
                    OK, ale zakładając że zrobię piwo o takim składzie jak pisałem (90 % pilzneńskiego i 10 % karmelowego) i jedną warkę zadam dolniakami a drugą górniakami i obie będą stać w temperaturze 18 stopni C, to której będzie bliżej do lagera, a której do "ale"?
                    Kup sobie paczkę styropianu (grubość ~5cm), zlep sześcian 60x60x wysokość fermentora + ew. rurka, do niego wstaw wiaderko, a wokół niego 2-4 butelki z zamrożoną wodą. Zajmuje to niewiele więcej miejsca niż sam fermentor (+10cm w każdym wymiarze), a drożdże pracują w temp odpowiedniej (u mnie obecnie ok 10°C)

                    Comment

                    • gubik
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.06
                      • 111

                      #11
                      Chciałem ponowić zapytanie czy na 20 litrów "Ale" wystarczy mi poł saszetki Safale US-05? No i jeszcze jeden aspekt... wiem, że opinie na ten temat są różne...kolejna warka będzie robiona w centrum Wrocławia i pierwsze co nasuwa się problem wody? Myślicie, że "kranówa" będzie ok? czy lepiej przejść się do jakiegos marketu i kupić butle 5 litrowe ?

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #12
                        Pół paczki starczy jak zrobisz starter.
                        Wrocławska kranówa jest bardzo dobra do piwa.

                        Ps. 1 Czytasz PW?
                        Ps. 2 Pod moimi postami jest czerwony podpis. Kliknij >>>TU<<< kopalnia wiedzy stanie otworem. Wszystko w jednym miejscu.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • gubik
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.06
                          • 111

                          #13
                          Wczoraj uwarzyłem kolejny browarek, nazwy jeszcze nie ma pierwszy raz na wodzie kranowej z Wrocławia, pierwotnie miało wyjść 12 litrów, przed dodaniem drożdży okazało się, że jest mniej (10,5), ale ekstrakt za to większy (12,8 Blg) niż zakładałem (12 Blg). Użyto następujących słodów:
                          pilzneński jasny 1,99 kg
                          karmelowy ciemny Strzegom 0,01 kg
                          karmelowy jasny (3-7 EBC) 0,4 kg

                          Gotowanie 75 minut, chmiel aromatyczny 30 g o zawartości alfa-kwasów ok. 5 %
                          pierwsze chmielenie na początku gotowania - 25g, drugie na ostatnie 5 minut - 5g.
                          Brzeczka posiada intensywnie chmielowy smak i to mnie trochę martwi Co prawda nie dodawałem chmielu w woreczkach muślinowych, ale pomyślałem sobie, że skoro jest niska zawartość alfa-kwasów to aż tak gęby wykręcać nie bedzie :/ No nic, poczekamy, zobaczymy...

                          Drożdże Safale US-05 (pół torebki rozprowadzone w około 100 ml brzeczki i po odstaniu i mieszaniu dodane do pojemnika fermentacyjnego). Napowietrzyłem brzeczkę i czekam aż ładnie wystartuje w temperaturze pokojowej, następnie zamierzam przenieść do piwnicy (19 st. C).

                          Proszę o jakieś uwagi odnośnie zasypu, ilości chmielu i sposobu chmielenia. Może jakieś wskazówki odnośnie fermentacji burzliwej, cichej, w którym momencie przelać na cichą?

                          Comment

                          • bielok
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2007.10
                            • 338

                            #14
                            Cześć

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gubik Wyświetlenie odpowiedzi
                            Drożdże Safale US-05 (pół torebki rozprowadzone w około 100 ml brzeczki i po odstaniu i mieszaniu dodane do pojemnika fermentacyjnego).

                            Proszę o jakieś uwagi odnośnie zasypu, ilości chmielu i sposobu chmielenia. Może jakieś wskazówki odnośnie fermentacji burzliwej, cichej, w którym momencie przelać na cichą?
                            Po zakończeniu fermentacji burzliwej na wierzchu piwa zostanie Ci gruba warstwa drożdży - niech Cię to nie zmyli.
                            anioły śmierdzą potem
                            żrą kiełbasę
                            mają w dupie żywych

                            Comment

                            • gubik
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2010.06
                              • 111

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                              Po zakończeniu fermentacji burzliwej na wierzchu piwa zostanie Ci gruba warstwa drożdży - niech Cię to nie zmyli.
                              OK A jakieś wskazówki, kiedy przejść na cichą? Po osiągnięciu określonego Blg (jakiego?) czy może po upływie określonej liczby dni (jakiej?). Jak przelać to piwo na cichą? Rozumiem, że najlepiej za pomocą silikonowego węża, tylko nie wiem jak sobie poradzić z drożdżami, które będą się gromadzić w górnej części piwa. Pozdrawiam

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X