Domowy Wołowski Browar "Gubik"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

    #16
    Cześć

    Na cicha zlewamy gdy fermentacja burzliwa ustanie - pisałem jedynym racjonalnym środkiem jest pomiar blg. Wężyk nie musi być silikonowy może być igelitowy byle by był sterylny. Wbijasz go pod warstwę drożdży i dekantujesz do sterylnego fermentatora.
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

    Comment

    • gubik
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.06
      • 111

      #17
      Piwko dzisiaj przelane na cichą - Balling podczas burzliwej spadł z 12,8 do ok. 3 - na cichej planuje potrzymac ok 2 tygodnei, tak na marginesie jakie sa przeslanki co do ilosci dni przeznaczonych na fermentacje cicha? Kiedy jest odpowiedni moment zeby piwko przelac do butelek i zakapslowac? I w koncu ile dodac glukozy, aby osiagnac stezenie CO2 na poziome 4,5 - 5 g/l, czy to nie za duzo jak na ale?
      Z obliczen chemicznych wychodzi ze glukozy powinno sie dodac w granicach 9-10 g/l,

      C6H12O6 --> 2C2H5OH + 2 CO2

      __180,16________________88
      ____x__________________4,5 (ew.5)
      x= 9,2 (ew. 10,2)

      ale wiadomo ze czesc dwutlenku wegla jest w piwie po fermentacji burzliwej i cichej, zatem jaka wartosc bedzie odpowiednia dla samej refermentacji, zeby pozniej nie bylo zadnych niespodzianek , mam tu na mysli granatów?

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        120 g na 20 l będzie wystarczająco.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • gubik
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.06
          • 111

          #19
          Ktos podpowie jak z tą cichą ? Przypomnę ze jest to piwko w style Ale i pierwotnie planowalem trzymac 2 tygodnie, jednakze po przegladnieciu kilku watkow zastanawiam sie nad wydluzeniem do 20 dni... i w zwiazku z tym nasuwa mi sie tez watpliwosc, czy dluzsze klarowanie piwa nie spowolni pozniej refermentacji? Pozdrawiam

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #20
            Refermentacji nie spowolni, ale możesz w nim otrzymać produkty autolizy drożdży, czyli generalnie białko. Wydaje mi się, że jego negatywny wpływ na smak może być wyczuwalny tylko w pilsie. Prędzej będzie miał negatywny wpływ na pianę, ale to w ejlu też nie jest wadą...
            Ale nie namawiam. Przesadne przedłużenie fermentacji może mieć negatywny wpływ na piwo.

            Comment

            • gubik
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.06
              • 111

              #21
              Pale Ale

              W piatek uwarzylem kolejne piwko #8 Pale Ale

              zasyp: Pale Ale Weyermann 1kg
              Pale Ale Brewferm 1kg
              karmelowy jasny Carapils 0,2 kg
              karmelowy jasny Pils 0,2 kg

              chmiel: 20 gram granulatu aromatycznego (poprzednia warka 10 litrowa przy uzyciu 30 gram aromatycznego wyszla mi zbyt nachmielona, stad do chmielenia uzyto 20 gram)

              gotowanie 75 minut (pierwsza dawka 15 gram na poczatku, druga na ostatnie 5 minut)
              Ponadto mech irlandzki na ostatnie 15 minut gotowania

              wybicie: 12,5 litra; ekstrakt: 11,4 Blg

              drożdże: Safale US-05 (połowa saszetki)

              Comment

              • gubik
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.06
                • 111

                #22
                Poprzednia warka, ze wzgledu na mocne chmielenie - 30 gram granulatu aromatycznego w stosunku do wybicia 10,5 litra dostala ode mnie nazwe #7 "Chmielowy Ale"

                P.S. Tak swoja droga, kolejny nastaw (Pale Ale), gdzie uzylem 20 gram tego samego granulatu, tez przy degustacji brzeczki byl dosyc chmielony... Dodam, ze w obu wypadkach granulat byl wsypywany bezposrednio do gotujacej sie brzeczki i byc moze przez to efekt jest taki a nie inny... Czy zatem na przyszlosc stosowac do gotowania muslinowe siateczki? Pozdrawiam

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #23
                  Granulatu nie ma sensu pakować w siateczki - wylezie przez dziurki. Zmniejsz dawkę chmielenia, jeśli uważasz, że jest za gorzkie. Zanim zdecydujesz, poleżakuj piwo miesiąc - goryczka łagodnieje z czasem.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • gubik
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2010.06
                    • 111

                    #24
                    Wczoraj warka #8 Pale Ale trafiła na cichą. Ekstrakt zszedł z 11,4 Blg do 3,5 Blg po 10 dniach fermentacji burzliwej. Troszkę to niepokojące, no ale coż, nic już teraz nie poradzę. Dodam, że fermentacja prowadzona w 19-20 st C przy użyciu Safale US-05. Może to słód Pale Ale jest przyczyną takiego a nie innego odfermentowania? Albo zły sposób zacierania - przepis kilka postów powyżej...Odfermentowanie po burzliwej niecałe 70 %, więc tragedii chyba nie ma, ale spodziewałem się czegoś innego Dzisiaj warka #7 Chmielowy ALE trafia do butelek

                    Comment

                    • Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gubik Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wczoraj warka #8 Pale Ale trafiła na cichą. Ekstrakt zszedł z 11,4 Blg do 3,5 Blg po 10 dniach fermentacji burzliwej. Troszkę to niepokojące...
                      Ja bym się raczej cieszył.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gubik Wyświetlenie odpowiedzi
                      Może to słód Pale Ale jest przyczyną takiego a nie innego odfermentowania?
                      Nie. Słód pale ale jest chyba nawet bardziej aktywny niż pilzneński.
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gubik Wyświetlenie odpowiedzi
                      Albo zły sposób zacierania - przepis kilka postów powyżej...
                      Nie napisałeś nic nt zacierania.

                      Comment

                      • gubik
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.06
                        • 111

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Nie napisałeś nic nt zacierania.
                        Racja Seta, nic tam powyżej na ten temat nie ma... wstępna ilość wody 8,5 litra na 2,4 kg słodu, podgrzanie do 65 stopni, pierwsza przerwa w temperaturze 62 st C przez 25 min, kolejna w 72 st C przez 40 min, podgrzanie do temperatury 78 st C i przetrzymanie 10 min

                        Comment

                        • Marusia
                          Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

                          #27
                          Zatarłeś "na słodko", zatem odfermentowało prawidłowo do 3,5 blg.
                          www.warsztatpiwowarski.pl
                          www.festiwaldobregopiwa.pl

                          www.wrowar.com.pl



                          Comment

                          • gubik
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2010.06
                            • 111

                            #28
                            Chmielowy Ale (#7) od środy już w butelkach. Z 10,5 litra przed fermentacją do butelek trafiło 9,5 l. Do refermentacji użyto troszkę więcej glukozy niż mi zalecano, a mianowicie ok. 7,4 g/l. Zobaczymy co z tego wyjdzie

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                              Zatarłeś "na słodko", zatem odfermentowało prawidłowo do 3,5 blg.
                              Sorry, ale w którym momencie jest na słodko? 25 minut w 62C i potem następne ze 20minut grzania to jest na słodko? Przecież ta 40 minutowa przerwa w 72C już była praktycznie bez znaczenia.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • gubik
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.06
                                • 111

                                #30
                                To w takim razie po co się robi przerwę w temperaturze 72 st, jeśli jest ona bez znaczenia?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X