Domowy Wołowski Browar "Gubik"
Collapse
X
-
-
Warka (#8 Pale Ale) już rozlana do butelek - wyszło jakieś 11,5 litra; ekstrakt na cichej spadł mi jeszcze o 0,5 Blg -> z 3,5 do 3 Blg; pozorne odfermentowanie wyszło ok. 74 %. Do refermentacji użyłem glukozy w podobnej ilości co poprzednio (ok. 7,4 g/l), gdyż poprzednia warka wcale nie jest przegazowana i głównie tym się sugerowałem - w poprzednich warkach moje piwa były słabiutko nagazowane, więc chciałem położyć nacisk przy refermentacji głównie na ten aspekt, pozdrawiamComment
-
Dokładnie przed chwilką skończyłem swoje pierwsze piwo, które będzie fermentować na drożdżach płynnych
#9 Kolońskie
słód pilzneński (76 %)
zakwaszający (4 %)
pszeniczny (16 %)
i skusiłem się jeszcze na karmelowy jasny (4 %).
Wydajność po raz pierwszy wyszła mi ponad 70 %, dokładnie 72,2 %. Upatruję w tym zastosowanie dodatku zakwaszającego, jak i również filtracja tylko za pomocą węża z oplotu
Gotowanie 75 minut - chmielenie bezpośrednio do brzeczki 30 g (25 na początku i 5 na ostatnie 10 minut)
Wybicie: 30 litrów 11,5 Blg
Brzeczka zadana gęstwą otrzymaną od fidoangela (jeszcze raz serdeczne dzięki)Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Rüssellheim to miasto położone 15 minut jazdy pociągiem na wschód od Mainz. Słynne jest z wielkiej fabryki Opla, której ogrom możemy podziwiać z okien pociągów jadąc wzdłuż przez ponad 2. Biurowiec i główna brama wejściowa znajduje się po lewej do wyjścia z dworca głównego, tędy...
-
Channel: Niemcy
2022-11-21, 23:54 -
-
Nie wiem czy Wam zdarzyło Wam się próbować piwa z browarów które nazwał bym - Efemeryda.
Przyjeżdża się gdzieś, próbuje się piwo, po czym po bardzo krótkim czasie browarek znika z powierzchni ziemi, nie zostawiając nawet śladu .
Mnie zdarzyło się już to bodajże trzy razy,...2 Photos-
Channel: Ukraina
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment