Domowy Wołowski Browar "Gubik"

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gubik
    Nie wytrzymałem 2 tygodni pierwsza buteleczka otworzona po 9 dniach refermentacji i wcale nie jest tak jak myślałem. Po otworzeniu kapsla nie ma wyrzutu piany na zewnątrz ani żadnych gejzerów... co prawda to dopiero lekko ponad tydzień, ale już jakieś zalążki tego typu zachowań dałoby się wyczuć...
    No przecież pisałam, nie uwierzyłeś


    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gubik
    Co do tej glukozy: uważam, że jest wszystko w porządku, być może wpływ na to też miało, że przed rozlewem do butelek - sporządziłem ponad 30 % roztwór (70 g glukozy / 140 g wody) i dzięki temu efekt jest troszkę inny niż gdybym dosypywał glukozy bezpośrednio do piwa
    Nie ma to żadnego wpływu, po za tym, że wszystkie butelki będą równo nagazowane.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • gubik
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.06
      • 111

      #47
      Warka (#8 Pale Ale) już rozlana do butelek - wyszło jakieś 11,5 litra; ekstrakt na cichej spadł mi jeszcze o 0,5 Blg -> z 3,5 do 3 Blg; pozorne odfermentowanie wyszło ok. 74 %. Do refermentacji użyłem glukozy w podobnej ilości co poprzednio (ok. 7,4 g/l), gdyż poprzednia warka wcale nie jest przegazowana i głównie tym się sugerowałem - w poprzednich warkach moje piwa były słabiutko nagazowane, więc chciałem położyć nacisk przy refermentacji głównie na ten aspekt, pozdrawiam

      Comment

      • gubik
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.06
        • 111

        #48
        I stało się !!! Surowce do kolejnej warki (Koelsch) zamówione Kolejne warzenie w przyszłym tygodniu, już nie mogę się doczekać, ależ to piękna sprawa

        Comment

        • gubik
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.06
          • 111

          #49
          Dokładnie przed chwilką skończyłem swoje pierwsze piwo, które będzie fermentować na drożdżach płynnych
          #9 Kolońskie
          słód pilzneński (76 %)
          zakwaszający (4 %)
          pszeniczny (16 %)
          i skusiłem się jeszcze na karmelowy jasny (4 %).

          Wydajność po raz pierwszy wyszła mi ponad 70 %, dokładnie 72,2 %. Upatruję w tym zastosowanie dodatku zakwaszającego, jak i również filtracja tylko za pomocą węża z oplotu

          Gotowanie 75 minut - chmielenie bezpośrednio do brzeczki 30 g (25 na początku i 5 na ostatnie 10 minut)

          Wybicie: 30 litrów 11,5 Blg

          Brzeczka zadana gęstwą otrzymaną od fidoangela (jeszcze raz serdeczne dzięki)

          Comment

          • gubik
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2010.06
            • 111

            #50
            Zapomniałem napisać.... Drożdże German Ale

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • RomaNzRumunii
              Kolsch temperatura fermentacji
              RomaNzRumunii
              Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
              2023-11-25, 22:07
            • smir
              Oktoberfestbier temperatura fermentacji
              smir
              Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
              ...
              2021-05-24, 22:09
            • dadek
              Rüsselheim am Main, Mainstraße 4-6, Rüsselheimer Bräu
              dadek
              Rüssellheim to miasto położone 15 minut jazdy pociągiem na wschód od Mainz. Słynne jest z wielkiej fabryki Opla, której ogrom możemy podziwiać z okien pociągów jadąc wzdłuż przez ponad 2. Biurowiec i główna brama wejściowa znajduje się po lewej do wyjścia z dworca głównego, tędy...
              2022-11-21, 23:54
            • bastion
              Ukraina, Snigurivka, Brovarnia.
              bastion
              Nie wiem czy Wam zdarzyło Wam się próbować piwa z browarów które nazwał bym - Efemeryda.
              Przyjeżdża się gdzieś, próbuje się piwo, po czym po bardzo krótkim czasie browarek znika z powierzchni ziemi, nie zostawiając nawet śladu .
              Mnie zdarzyło się już to bodajże trzy razy,...
              2022-05-25, 23:16
            • bartek90
              Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
              bartek90
              Cześć wszystkim,
              jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
              Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
              2020-05-14, 13:41
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...