Pivicko pierwszy raz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pivicko
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 52

    Pivicko pierwszy raz

    Witam
    Do picia piwa wróciłem po paru latach mocniejszych trunków i niestety nie mogę odnaleźć smaku jakie pamiętam z końca lat 80tych w piwach polskich i czeskich. Lokalne browary czasami zbliżają się ale jednak czegoś mi brak. Postanowiłem więc uwarzyć swoje własne pivko. Lubię mocno goryczkowe. Kiedyś takim był Żywiec, Budwar, Radegast, Kozel Velkopovicky.

    Prośba do szanownych forumowiczów - browarników o uwagi do mojej receptury i procedury warzenia (z zacieraniem)

    Receptrua na 20 litrów, fermentacja dolna:
    4 kg słodu pilzeńskiego ześrutowany
    0,4kg mieszanki 1/1 karmelowego i zakwaszającego ześrutowane
    40 g chmielu goryczkowego Brewers Gold
    20 g chmielu Lubelskiego
    11,5 g drożdży Saflager s-23
    woda niezła z własnego ujęcia 30m głębokiego

    Sposób wykonania
    1. zacieranie
    do 30l gara wymytego, odkażonego wlać 14l wody, wsypać 4kg slodu pilzenskiego i 0,5kg mieszanki słodu karmelowego i zakwaszającego podnieśc temp do 60oC trzymać 30min, podnieść do 70oC trzymać 30min,
    wykonac probę jodową, jeśli jest skrobia trzymać jeszcze 15min w 70oC, ponowna próba jodowa
    jeśli brak skrobi podnieść do 78oC, filtrować w odkażonych wiaderkach, filtrat przelać do gara

    2. wysładzanie
    10 litrami 70oC wody przemyć młuto 3 krotnie, ekstrakt wlać do gara warzelniczego,

    3. warzenie, chmielenie
    dodać chmiel goryczkowy 40g i lubelski 20g i zagotować, gotować przez 1 godz., szybko schłodzić do temp pokojowej, przefiltrować przez gazę do wyjałowionego fermentatora

    4. fermentacja
    dodać 11g drożdży odstawić na noc w temp pokojowej, na drugi dzień jeśli fermentacja ruszy przestawić do 10oC na 7dni, rozlew do brązowych butelek 1 litr, leżakowanie min. 3 tygodnie

    Dziękuję za uwagi i pozdrawiam
    pivicko
  • Rycho_128
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.03
    • 1054

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
    przemyć młuto 3 krotnie
    Ja wiem, że nie na temat, ale się czepnę: FCJP mówi, że młóto.
    Last edited by Rycho_128; 2010-10-06, 10:16.
    Gdański Browar WaRy
    Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
    Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

    Comment

    • pivicko
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.10
      • 52

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128 Wyświetlenie odpowiedzi
      Ja wiem, że nie na temat, ale się czepnę: FCJP mówi, że młóto.
      :-) bardzo nie na temat ale nie szkodzi, słowo znane mi od niedawna, wydawało mi się, że widziałem pisownię przez u

      Comment

      • Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

        #4
        1. Za dużo zakwaszającego. Lepiej dać za mało, niż mieć kwaskowate piwo. Sugerowałbym na początek 50g. Uzupełnij pilzneńskim lub zostaw 4,25kg.
        2. W zacieraniu już Ci się zrobiło 500g mieszanki? Do jakiej wody wsypujesz, do zimnej? Jeśli tak to bez sensu - łatwiej podgrzać wodę, niż zacier. Wsyp do ok 65*C.
        3. Zamiast temperatur 60-70-78 sugerowałbym 62-72-75.
        4. Za mało wysładzasz. Aby dostać 20l piwa musisz mieć 23-24l brzeczki przed chmieleniem. Kilka litrów zostanie w młócie.
        5. Filtrować nie musisz w specjalnie jałowych wiadrach, grunt aby nie śmierdziały.
        6. Lubelski dodaje się najczęściej 5-15 minut przed końcem gotowania. Na początku tylko goryczkowy.
        7. Przy lagerach zaleca się 2 tygodnie cichej fermentacji, 7 dni burzliwej to za mało. Sugeruję 10+14 dni.
        8. Leżakowanie w butelkach raczej minimum 2 miesiące...
        Last edited by Seta; 2010-10-06, 10:24.

        Comment

        • pivicko
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2010.10
          • 52

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
          1. Za dużo zakwaszającego. Lepiej dać za mało, niż mieć kwaskowate piwo. Sugerowałbym na początek 50g. Uzupełnij pilzneńskim lub zostaw 4,25kg.
          2. W zacieraniu już Ci się zrobiło 500g mieszanki? Do jakiej wody wsypujesz, do zimnej? Jeśli tak to bez sensu - łatwiej podgrzać wodę, niż zacier. Wsyp do ok 65*C.
          3. Zamiast temperatur 60-70-78 sugerowałbym 62-72-75.
          4. Za mało wysładzasz. Aby dostać 20l piwa musisz mieć 23-24l brzeczki przed chmieleniem. Kilka litrów zostanie w młócie.
          5. Filtrować nie musisz w specjalnie jałowych wiadrach, grunt aby nie śmierdziały.
          6. Lubelski dodaje się najczęściej 5-15 minut przed końcem gotowania. Na początku tylko goryczkowy.
          7. Przy lagerach zaleca się 2 tygodnie cichej fermentacji, 7 dni burzliwej to za mało. Sugeruję 10+14 dni.
          8. Leżakowanie w butelkach raczej minimum 2 miesiące...
          dzięki Seta za trafne uwagi
          ad 1 miałem zamiar wcale nie dodawać zakwaszającego, plzeński słód chyba już daje wystarczające pH ?
          ad 2 racja że do podgrzanej wody, by mi umknęło
          ad 3 więc ze 14l wody do wysładzania, o temp 60-70oC ?
          ad 6. goryczkowy po zagotowaniu czy od początku ogrzewania ?
          ad 7. jak steruje się czasem burzliwej i cichej fermentacji ??? obie będą w około 10oC
          ad 8 zgadza się ale nie wytrzymam :-)

          Nie doczytałem jeszcze jak przygotowuje się drożdże, przed dodaniem do brzeczki trzeba je spęcznić w letniej wodzie ?

          Jakie pivko na tak prostym składzie i podanym zacieraniu powinienem uzyskać, goryczka, alkohol ???

          Comment

          • Seta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.10
            • 6964

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
            ad 1 miałem zamiar wcale nie dodawać zakwaszającego, plzeński słód chyba już daje wystarczające pH ?
            50g zakwaszającego nie zaszkodzi, a nawet nieco pomoże. Jak masz to daj; jak nie, to się nie przejmuj.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
            ad 3 więc ze 14l wody do wysładzania, o temp 60-70oC ?
            Wysładzaj dopóki nie dostaniesz np 24l brzeczki. Nie wiem ile dokładnie zostanie Ci w młócie.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
            ad 6. goryczkowy po zagotowaniu czy od początku ogrzewania ?
            Czas chmielenia liczy się od momentu doprowadzenia do wrzenia - wtedy zazwyczaj dodaje się goryczkowy.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
            ad 7. jak steruje się czasem burzliwej i cichej fermentacji ??? obie będą w około 10oC
            Cicha to standardowo 14 dni, burzliwą kończy się w zasadzie jak przestaje spadać blg, ale lepiej zrób jak pisałem, nie grzeb w młodym piwie.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
            ad 8 zgadza się ale nie wytrzymam :-)
            Schowaj przynajmniej kilka butelek - zobaczysz różnicę. Pilsy wymagają leżakowania.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
            Nie doczytałem jeszcze jak przygotowuje się drożdże, przed dodaniem do brzeczki trzeba je spęcznić w letniej wodzie ?
            Najbezpieczniej będzie jak je po prostu wsypiesz do ostudzonej brzeczki (25*C).
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
            Jakie pivko na tak prostym składzie i podanym zacieraniu powinienem uzyskać, goryczka, alkohol ???
            Brewers Gold to mocno goryczkowa odmiana, dajesz aż 40g - piwo będzie zdecydowanie gorzkie. Powinno Ci wyjść coś w okolicach 12blg, czyli ok 5% alk.
            Najważniejsze, to nie zakazić i trzymać w chłodzie (również butelki!).
            Last edited by Seta; 2010-10-06, 11:22.

            Comment

            • pivicko
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2010.10
              • 52

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
              Brewers Gold to mocno goryczkowa odmiana, dajesz aż 40g - piwo będzie zdecydowanie gorzkie. Powinno Ci wyjść coś w okolicach 12blg, czyli ok 5% alk.
              Najważniejsze, to nie zakazić i trzymać w chłodzie (również butelki!).
              Więc może zmniejszyć do 35 g goryczkowego ?, z goryczka nie chciałbym bym przesadzić interesuje mnie mniej więcej taka jak w oryginalnym Budwarze

              Jeszcze jedno pytanie.
              Jak z napowietrzaniem?
              Na początku fermentacji przez 2-3 dni intensywnie zamieszać chochlą brzeczkę parę razy na dzień?
              Jednak czy otwierając wieko fermentatora nie dojdzie do skażenia ??
              Czy może pompka z filtrem łapiącym drobiny kurzu?

              Dzięki wielkie za pomoc

              Comment

              • Seta
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.10
                • 6964

                #8
                Niczego nie waż się napowietrzać!!!!! To nie porter, drożdże sobie podadzą!
                Jak chcesz zbalansowaną goryczkę to max 20-25g Golda.
                Last edited by Seta; 2010-10-06, 11:48.

                Comment

                • pivicko
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.10
                  • 52

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Niczego nie waż się napowietrzać!!!!! To nie porter, drożdże sobie podadzą!
                  Jak chcesz zbalansowaną goryczkę to max 20-25g Golda.
                  OK, tak czułem, że napowietrzanie jest niebezpieczne i zbyteczne.

                  Dam więc 30g goryczkowego i 20 aromatycznego

                  Dzięki

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
                    do 30l gara wymytego, odkażonego wlać 14l wody,
                    Ja tylko jeszcze dodam, że odkażanie gara zaciernego mija się z celem.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
                      OK, tak czułem, że napowietrzanie jest niebezpieczne i zbyteczne.i
                      Przy tej metodzie zadawania drożdży (bezpośrednio z saszetki) napowietrzenie brzeczki przed zadaniem drożdży jest konieczne.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • Seta
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.10
                        • 6964

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        Przy tej metodzie zadawania drożdży (bezpośrednio z saszetki) napowietrzenie brzeczki przed zadaniem drożdży jest konieczne.
                        Załóż się. I tak mu się napowietrzy, przecież systemów próżniowych chyba w kuchni nie ma.

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
                          szybko schłodzić do temp pokojowej, przefiltrować przez gazę do wyjałowionego fermentatora
                          I tu faktycznie, Seticzku, masz rację z tym, że mu się samo napowietrzy.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • pivicko
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2010.10
                            • 52

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                            Przy tej metodzie zadawania drożdży (bezpośrednio z saszetki) napowietrzenie brzeczki przed zadaniem drożdży jest konieczne.
                            Przed podaniem drożdży w porządku ale później? napowietrzanie potrzebne czy nie ?
                            Jak inaczej podać drożdże?
                            Jakie sito do filtrowania po gotowaniu ? zamierzam użyć gazy ale dysponuję również sitami z siatki metalowej nierdzewnej o różnych okach, min 0,5 i 0,25mm. Może lepsza siatka? Chciałbym filtrować wydajnie ale chmiel zatrzymać.

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              #15
                              A widzisz czerwony podpis w moich i Sety postach? Tam zacznij szukać bo wygląda, że wcale tam nie zaglądałeś.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X