Pivicko pierwszy raz

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pivicko
    Nie chce mi sie wierzyć, że nie ma wypracowanych zasad odnośnie refermantacji w zależności od końcowej blg (przed butelkowaniem).
    Przecież to aż się prosi,
    Oczywiście można ciągnąć dalej fermentacje w balonie, można jednak rozlać do butelek przenosząc tym fermantację do nich i nie dodawać cukru a piwo się nagazuje.
    Czy slodząc brzeczkę przed rozlaniem nikt nie oznaczał zależności blg (przy rozlewie, po leżakowaniu) i nasycenia w CO2 pivka?
    Niemożliwe?
    Chłopie, jak Ci to wytłumaczyć abyś zrozumiał. Jak będziesz w stanie przewidzieć na jakim ballingu zatrzyma się fermentacja Twojego piwa, to będziesz mógł przelewać do butelek odpowiednio wcześniej bez dodawania dodatkowego cukru. Jak dysponujesz takim laboratorium które dokładnie zbada ile masz cukrów fermentowalnych w brzeczce, a ile niefermentowalnych które przecież też stanowią ekstrakt, a do tego które konkretnie cukry są fermentowane przez wybrany przez Ciebie rodzaj drożdży to możemy policzyć kiedy przelać do butelek bez dodatku cukru. Ale dopiero wtedy. A może jesteś taki genialny żeby to przewidzieć. Niestety my szaraczki browar-bizowego forum musimy grzecznie czekać na koniec fermentacji i dopiero wtedy przelewać do butelek.
    bo przecież bez sensu jest dodawać cukier w jakiejkolwiek postaci kiedy przy rozlewie mamy np 8 blg.
    Nie pisz takich bzdur, bo za mało wiesz na ten temat. Przy fermentacji piw mocnych, gdzie ekstrakt wyjściowy wynosił np. 22 Blg. fermentacja bardzo często kończy się w okolicach 8 Blg i takie piwo butelkuje się oczywiście z dodatkiem cukru.
    I jeszcze jedno: nie używaj proszę określenia "pivko", "pivka" itp., bo od takiego grafomaństwa flaki mi się przewracają.

Comment

• pivicko
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.10
      • 52

PROŚBA DO ADMINA O USUNIĘCIE MEGO KONTA i POSTÓW

Doświadczenie mówi Ci to coś ? Laboratorium nie jest niezbędne.
      Widzę, że szkoda czasu na dyskusję na tym forum.

ps. mała uwaga do bzdur
      ....... np 8 blg.....
      wyraźnie napisałem na przykład 8 blg szkoda, że to przeoczyłeś

Comment

• Seta
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.10
        • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
        Doświadczenie mówi Ci to coś ? Laboratorium nie jest niezbędne.
        Widzę, że szkoda czasu na dyskusję na tym forum.

ps. mała uwaga do bzdur
        ....... np 8 blg.....
        wyraźnie napisałem na przykład 8 blg szkoda, że to przeoczyłeś
        Nie unoś się - po prostu nie rozumiesz podstaw. Fermentacja może ZAKOŃCZYĆ się zarówno na 1blg jak i na 8blg (skrajne przypadki). Zależy to od ekstraktu początkowego, zacierania, dodatków, drożdży itp.
        W OBU PRZYPADKACH MOŻNA DODAĆ TYLE SAMO SUROWCA DO REFERMENTACJI.
        Last edited by Seta; 2010-10-20, 14:10.

Comment

• wogosz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.12
          • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pivicko
          Jak dziecko co zbiera zabawki i idzie do domu. - Daj spokój.
          Nie mam nic do Ciebie i nie o to chodzi aby się stąd wynosić, tylko aby poznać proces. Nie unoś się, tylko dyskutujmy merytorycznie. Wypełnij swój profil (taki brodacz na górze), bo milej jest rozmawiać z kimś kogo choć trochę się zna, niż z anonimem. Głowa do góry - to dopiero Twoje początki i jeszcze dużo masz do poznania - nie mylić z odległością do mojego rodzinnego miasta.
          Wracając do tego nieszczęsnego przypadku refermentacji, masz dwa wyjścia:
          1 - albo zastosujesz się do naszych rad i poczekasz do końca fermentacji i dodasz taką dawkę cukru jak mocno chcesz mieć nagazowane piwo,
          2 - albo zabutelkujesz w czasie fermentacji co może skutkować słabym nagazowaniem jeżeli fermentacja skończy się szybciej, lub eksplozjami butelek (to naprawdę może narobić dużo szkód) jeżeli zbyt wcześnie zabutelkujesz.
          Twoje piwo - Twój wybór.
          Pozdrawiam

Comment

• pivicko
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.10
            • 52

OK Panowie. Sorki jeśli kogoś uraziłem, nie miałem takiego zamiaru.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
            Wracając do tego nieszczęsnego przypadku refermentacji, masz dwa wyjścia:
            1 - albo zastosujesz się do naszych rad i poczekasz do końca fermentacji i dodasz taką dawkę cukru jak mocno chcesz mieć nagazowane piwo,
            2 - albo zabutelkujesz w czasie fermentacji co może skutkować słabym nagazowaniem jeżeli fermentacja skończy się szybciej, lub eksplozjami butelek (to naprawdę może narobić dużo szkód) jeżeli zbyt wcześnie zabutelkujesz.
            Twoje piwo - Twój wybór.
            Pozdrawiam
            No i właśnie to jest ten problem, którego chciałbym uniknąć. Wyboru czasu butelkowania nie mam, muszę zrobić to w sobotę, minie wtedy 2 tygodnie od uwarzenia.
            Zamierzam dodać 0,5 litra nowej (chmielonej, jakieś 12blg) takiej samej warki i zabutelkować do 1 litrówek z grubego, brązowego szkła.
            Wartość cukru tak na oko, wolałbym jakąś policzoną w zależności od sposobu zacierania (dwie równe przerwy w ~60oC i ~70oC), blg warki przed i po fermentacji.

Comment

• bielok
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.10
              • 338

Cześć.

Pobierz 200-400 ml brzeczki i zadaj dużą dawką drożdży piekarskich, trzymaj wysoką temperaturę (ok 30*C) i do soboty powinieneś widzieć do jakiej wartości odfermentuje próbka brzeczki. Porównaj z gęstością piwa w fermentatorze i na podstawie tej informacji podejmij decyzje o dodaniu cukru.
              anioły śmierdzą potem
              żrą kiełbasę
              mają w dupie żywych

Comment

• jaozyrys
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.10
                • 154

Na wzór liczący zawartość cukrów fermentowalnych nigdy się nie natknąłem - zbyt duża jest zmienność procesu, pH i wachania temperatury znacznie zmieniają aktywność enzymów, a róznica kilku nieprzefermentowanych gramów na litr może dać granaty. Dlatego z reguły butelkujemy, gdy fermentacja ustaje i dodajemy cukru, ja używam kalkulatora: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/rec...rbonation.html. Mówisz, że nie masz wyboru co do terminu butelkowania, ale mimo wszystko możesz rozważyć przedłużenie cichej, np. do miesiąca i nic się nie stanie.

bielok - a piekarskie nie są jakieś bardziej żarłoczne, dając zaniżony wynik?

Comment

• bielok
                  • 2007.10
                  • 338

Cześć

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaozyrys Wyświetlenie odpowiedzi
                  bielok - a piekarskie nie są jakieś bardziej żarłoczne, dając zaniżony wynik?
                  Drożdże to drożdże - jedzą tylko cukry proste.
                  anioły śmierdzą potem
                  żrą kiełbasę
                  mają w dupie żywych

Comment

• Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
                    Drożdże to drożdże - jedzą tylko cukry proste.
                    No coś Ty? I nie ma żadnego znaczenia dla pełni smaku, jakie drożdże użyjesz? Wszystkie odfermentowują w ten sam sposób? Po co więc producenci drożdży mieszają w głowach, podając typowy stopień odfermentowania (attenuation)?
                    Last edited by Seta; 2010-10-21, 08:17.

Comment

• wogosz
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.12
                      • 1007

He, he,
                      jak do tego napiszę, że stopień ostatecznego odfermentowania (final attenuation) zależy jeszcze od rodzaju użytego słodu, a w zasadzie odmiany jęczmienia użytej do słodowania, to już mamy jedno równanie z bodaj czterema niewiadomymi - za rozwiązanie tego można pewnie dostać Nobla.

Comment

• jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

to już mamy jedno równanie z bodaj czterema niewiadomymi - za rozwiązanie tego można pewnie dostać Nobla.
                        Równania różniczkowe B lub C.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

Comment

• wogosz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.12
                          • 1007

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jacer
                          Równania różniczkowe B lub C.
                          No to wyprowadź koledze wzór na obliczenie ekstraktu końcowego. Ja też chętnie skorzystam, bo to tylko dodatkowy kłopot z tym dodawaniem cukru do refermentacji.

Comment

• jacer
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2006.03
                            • 9875

No to wyprowadź koledze wzór na obliczenie ekstraktu końcowego. Ja też chętnie skorzystam, bo to tylko dodatkowy kłopot z tym dodawaniem cukru do refermentacji.

To najpierw ty daj wzory ze swojej branży. Wzór matematyczny na zacieranie słodu. To ja poskładam do kupy i spróbuje rozwiązać.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

Comment

• bielok
                              • 2007.10
                              • 338

CZeść

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                              No coś Ty? I nie ma żadnego znaczenia dla pełni smaku, jakie drożdże użyjesz? Wszystkie odfermentowują w ten sam sposób? Po co więc producenci drożdży mieszają w głowach, podając typowy stopień odfermentowania (attenuation)?
                              Seta ja ty coś palniesz Gdzie ja pisałem o smaku? chodzi o to by szybko rozpoznać do ilu odfermentuje brzeczka.

Jeśli chodzi o stopień odfermentowania ma na to wpływ mnóstwo spraw: temperatura pracy, tolerancja na alkohol, skłonność do opadania drożdży przy końcu fermentacji i pewnie jeszcze z milion spraw o których nie mam najbladszego pojęcia.
                              Ma to kolosalne znaczenie kiedy fermentujemy piwo bo tu musimy się kierować smakiem który chcemy osiągnąć w piwie - a nie kiedy chcemy określić na szybko do jakiej wartości odfermentuje brzeczka. Równie dobrze można użyć drożdży piwowarskich które w 30*C przefermantują brzeczkę równie sprawnie jak piekarskie.

Tak jak pisał Wogosz to wszystko jest równaniem z wieloma niewiadomymi, sposób który opisałem (broń boże wymyśliłem) służy do zorientowania się w możliwości fermentowania brzeczki i nie jest jest żadnym wyznacznikiem.
                              anioły śmierdzą potem
                              żrą kiełbasę
                              mają w dupie żywych

Comment

• jaozyrys
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2008.10
                                • 154

Z tego co się orientuję, jak weźmiemy tę samą brzeczkę i zadamy osobno drożdżami WB-06 i Wyeast 3068, to te pierwsze odfermentują głębiej Dlatego do próby szybkiej fermentacji użyłbym tych samych drożdży co w brzeczce głównej (a praktycznie pobrał ze 100ml piwa z fermentatora). Peace

Comment

Przetwarzanie...
                                X