Pivicko pierwszy raz

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bielok
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 338

    #61
    Cześć

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaozyrys Wyświetlenie odpowiedzi
    Dlatego do próby szybkiej fermentacji użyłbym tych samych drożdży co w brzeczce głównej (a praktycznie pobrał ze 100ml piwa z fermentatora). Peace
    Tylko że ona będzie (ta próbka) fermentować na równi (chodzi o szybkość) z brzeczką w fermentatorze. Trzeba dodać dużą ilość drożdży i mocno zwiększyć temperaturę. Pewnie zamieszanie co jakiś czas próbką nie zaszkodzi
    anioły śmierdzą potem
    żrą kiełbasę
    mają w dupie żywych

    Comment

    • pivicko
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2010.10
      • 52

      #62
      he, he skomplikowaliście mi sprawę :-(
      Przypomnę u mnie było:
      słód plzeński
      przerwy
      1. 60oC+-3oC 30min
      2. 70oC+-3oC 30min
      blg po zacieraniu 23
      po wysładzaniu 14,5blg
      Jak sądzicie jaki udział z grubsza ma każdy z cukrów: laktoza, maltoza w brzeczce przed fermatacją oczywiscie
      Jakie mogę mieć blg po ustaniu cichej fermentacji?
      O ile muszę zwiększyć blg brzeczki, zakładając że fermentacja się zakończyła aby nie wysadziło mi butelek a piwo było nieźle nagazowane (coś ala dawne z Konstancina)

      Może ktoś podobnie robi i ma doświadczenie?
      Last edited by pivicko; 2010-10-21, 17:25.

      Comment

      • toto
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2006.12
        • 949

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
        he, he skomplikowaliście mi sprawę :-(
        Przypomnę u mnie było:
        słód plzeński
        przerwy
        1. 60oC+-3oC 30min
        2. 70oC+-3oC 30min
        blg po zacieraniu 23
        po wysładzaniu 14,5blg
        Jak sądzicie jaki udział z grubsza ma każdy z cukrów: laktoza, maltoza w brzeczce przed fermatacją oczywiscie
        Jakie mogę mieć blg po ustaniu cichej fermentacji?
        O ile muszę zwiększyć blg brzeczki, zakładając że fermentacja się zakończyła aby nie wysadziło mi butelek a piwo było nieźle nagazowane (coś ala dawne z Konstancina)

        Może ktoś podobnie robi i ma doświadczenie?
        1. To tylko do określenia w laboratorium. Udział cukrów fermentowalnych możesz określić tak, jak to napisał bielok.
        2. Od 1,5 do 5,5. Stawiam na 4,5
        3. Po zakończeniu fermentacji nie kieruj się Blg brzeczki. Do "niezłego" i w miarę bezpiecznego nagazowania wystarczy 6 g cukru na litr brzeczki (zwykle daję mniej), niezależnie od Blg końcowego. Najlepiej rozpuścić całość cukru (np. 20 l x 6 g =120 g) w niewielkiej ilości przegotowanej wody, trochę schłodzić i wlać do pustego i odkażonego fermentora z kranikiem. Na to zlać wężykiem brzeczkę z drugiego fermentora. Wymiesza się równomiernie samo przy przelewaniu, a potem rozlew z kranika (z użyciem zaworka i węża lub nawet bez).

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23929

          #64
          Jedno jest pewne - udział laktozy to 0%
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • pivicko
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2010.10
            • 52

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedzi
            3. Po zakończeniu fermentacji nie kieruj się Blg brzeczki. Do "niezłego" i w miarę bezpiecznego nagazowania wystarczy 6 g cukru na litr brzeczki (zwykle daję mniej), niezależnie od Blg końcowego
            Jak pisałem zamierzam dodać 0,5 litra (na 10 litrów młodego piwa) nowej nachmielonej tak samo robionej brzeczki o blg ~14
            wystarczy?

            Comment

            • Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
              Jak pisałem zamierzam dodać 0,5 litra (na 10 litrów młodego piwa) nowej nachmielonej tak samo robionej brzeczki o blg ~14
              wystarczy?
              Wg kalkulatora Jkocurka (polecam) dostaniesz tylko 47g cukrów fermentowalnych.
              Last edited by Seta; 2010-10-21, 19:07.

              Comment

              • jaozyrys
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2008.10
                • 154

                #67
                Jeżeli odfermentuje ci np. do 4Blg, to w tej brzeczce będzie
                (14-4)*0,01*0,5*1,016=50,8g cukrów refermentowalnych (około)
                to zaś dla 10,5 litra piwa w temp 13C da nagazowanie ok. 2,35.
                W tym wypadku, jeżeli chcesz mocniej nagazowane, to dodaj jeszcze z 10-15g cukru (może być zwykły stołowy).

                Ale niekoniecznie odfermentuje do 4, wiec zmierz i podaj to policzę jeszcze raz.
                PS. czyli cicha odpada? nie znam się, ale słyszałem opinię że bez cichej to szkoda zachodu na lagery i szczelnie zamknięte to może stać bardzo długo bez szkody dla piwa
                Last edited by jaozyrys; 2010-10-21, 19:14.

                Comment

                • pivicko
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2010.10
                  • 52

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wg kalkulatora Jkocurka (polecam) dostaniesz tylko 47g cukrów fermentowalnych.
                  toto dodaje zwykle mniej niz 6g cukru/1l czyli te 47g cukru z nowej brzeczki na 10l mojego młodego piwa może być akurat

                  Comment

                  • pivicko
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.10
                    • 52

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaozyrys Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jeżeli odfermentuje ci np. do 4Blg, to w tej brzeczce będzie
                    (14-4)*0,01*0,5*1,016=50,8g cukrów refermentowalnych (około)
                    to zaś dla 10,5 litra piwa w temp 13C da nagazowanie ok. 2,35.
                    W tym wypadku, jeżeli chcesz mocniej nagazowane, to dodaj jeszcze z 10-15g cukru (może być zwykły stołowy).
                    Więc jeśli zostanie mi > 4blg to w zasadzie mogę dodatkowego cukru nie dawać.
                    Co oznacza nagazowanie ok. 2,35

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jaozyrys Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ale niekoniecznie odfermentuje do 4, wiec zmierz i podaj to policzę jeszcze raz.
                    PS. czyli cicha odpada? nie znam się, ale słyszałem opinię że bez cichej to szkoda zachodu na lagery i szczelnie zamknięte to może stać bardzo długo bez szkody dla piwa
                    W sobotę będzie 2 tygodnie fermentacji, na cichej jest od niedzieli. Mój "browar" jest 90 km od mojego miejsca zamieszkania więc generalnie dostępny w weekendy. W tą sobotę chce przelać do butelek aby uwolnić fermentator na drugą warkę, póki co mam tylko jeden, może jutro kupie drugi, zależy od czasu. Dodatkowo obiecałem na 12 listopada próbną degustację. Wiem, że to zbyt szybko

                    Wielkie dzięki wszystkim za pomoc.

                    Comment

                    • jaozyrys
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.10
                      • 154

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedzi
                      Więc jeśli zostanie mi > 4blg to w zasadzie mogę dodatkowego cukru nie dawać.
                      Co oznacza nagazowanie ok. 2,35
                      2,35 litra CO2 w temp. 20 stopni Celsjusza, pod ciśnieniem jednej atmosfery, rozpuszczone w 1 litrze piwa. W podanym przeze mnie kalkulatorze znaleźć można typowe objętości dla konkretnych stylów piwa (wystarczy spojrzeć czy się celuje w dolną czy górną granicę, bez rozmyślań o sensie fizycznym)

                      Jeśli zostanie ci więcej niż 4Blg (np. 5 Blg), to cukrów fermentowalnych jest mniej. Powiedzmy, że jak zejdzie do 2Blg, to nie musisz dodawać cukru. Jeśli boisz się że dodatek 15g wpłynie jakoś negatywnie na smak to się nie martw

                      Inna rzecz, że brak cichej i dodatek świeżej brzeczki z nieoddzielonymi osadami zimnymi i goracymi mogą dać nieco mgliste piwo.
                      Mówisz, że masz jeden fermentator - planujesz rozdzielanie tej nowej brzeczki strzykawką po 2,5ml do kazdej butelki?
                      Last edited by jaozyrys; 2010-10-21, 20:28.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X