Pivicko pierwszy raz
Collapse
X
-
he, he skomplikowaliście mi sprawę :-(
Przypomnę u mnie było:
słód plzeński
przerwy
1. 60oC+-3oC 30min
2. 70oC+-3oC 30min
blg po zacieraniu 23
po wysładzaniu 14,5blg
Jak sądzicie jaki udział z grubsza ma każdy z cukrów: laktoza, maltoza w brzeczce przed fermatacją oczywiscie
Jakie mogę mieć blg po ustaniu cichej fermentacji?
O ile muszę zwiększyć blg brzeczki, zakładając że fermentacja się zakończyła aby nie wysadziło mi butelek a piwo było nieźle nagazowane (coś ala dawne z Konstancina)
Może ktoś podobnie robi i ma doświadczenie?Ostatnia zmiana dokonana przez pivicko; 2010-10-21, 17:25.Comment
-
he, he skomplikowaliście mi sprawę :-(
Przypomnę u mnie było:
słód plzeński
przerwy
1. 60oC+-3oC 30min
2. 70oC+-3oC 30min
blg po zacieraniu 23
po wysładzaniu 14,5blg
Jak sądzicie jaki udział z grubsza ma każdy z cukrów: laktoza, maltoza w brzeczce przed fermatacją oczywiscie
Jakie mogę mieć blg po ustaniu cichej fermentacji?
O ile muszę zwiększyć blg brzeczki, zakładając że fermentacja się zakończyła aby nie wysadziło mi butelek a piwo było nieźle nagazowane (coś ala dawne z Konstancina)
Może ktoś podobnie robi i ma doświadczenie?
2. Od 1,5 do 5,5. Stawiam na 4,5
3. Po zakończeniu fermentacji nie kieruj się Blg brzeczki. Do "niezłego" i w miarę bezpiecznego nagazowania wystarczy 6 g cukru na litr brzeczki (zwykle daję mniej), niezależnie od Blg końcowego. Najlepiej rozpuścić całość cukru (np. 20 l x 6 g =120 g) w niewielkiej ilości przegotowanej wody, trochę schłodzić i wlać do pustego i odkażonego fermentora z kranikiem. Na to zlać wężykiem brzeczkę z drugiego fermentora. Wymiesza się równomiernie samo przy przelewaniu, a potem rozlew z kranika (z użyciem zaworka i węża lub nawet bez).Comment
-
Jedno jest pewne - udział laktozy to 0%- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
wystarczy?Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2010-10-21, 19:07.Comment
-
Jeżeli odfermentuje ci np. do 4Blg, to w tej brzeczce będzie
(14-4)*0,01*0,5*1,016=50,8g cukrów refermentowalnych (około)
to zaś dla 10,5 litra piwa w temp 13C da nagazowanie ok. 2,35.
W tym wypadku, jeżeli chcesz mocniej nagazowane, to dodaj jeszcze z 10-15g cukru (może być zwykły stołowy).
Ale niekoniecznie odfermentuje do 4, wiec zmierz i podaj to policzę jeszcze raz.
PS. czyli cicha odpada? nie znam się, ale słyszałem opinię że bez cichej to szkoda zachodu na lageryi szczelnie zamknięte to może stać bardzo długo bez szkody dla piwa
Ostatnia zmiana dokonana przez jaozyrys; 2010-10-21, 19:14.Comment
-
Wg kalkulatora Jkocurka (polecam) dostaniesz tylko 47g cukrów fermentowalnych.Comment
-
Jeżeli odfermentuje ci np. do 4Blg, to w tej brzeczce będzie
(14-4)*0,01*0,5*1,016=50,8g cukrów refermentowalnych (około)
to zaś dla 10,5 litra piwa w temp 13C da nagazowanie ok. 2,35.
W tym wypadku, jeżeli chcesz mocniej nagazowane, to dodaj jeszcze z 10-15g cukru (może być zwykły stołowy).
Co oznacza nagazowanie ok. 2,35
Ale niekoniecznie odfermentuje do 4, wiec zmierz i podaj to policzę jeszcze raz.
PS. czyli cicha odpada? nie znam się, ale słyszałem opinię że bez cichej to szkoda zachodu na lageryi szczelnie zamknięte to może stać bardzo długo bez szkody dla piwa
Wielkie dzięki wszystkim za pomoc.Comment
-
Jeśli zostanie ci więcej niż 4Blg (np. 5 Blg), to cukrów fermentowalnych jest mniej. Powiedzmy, że jak zejdzie do 2Blg, to nie musisz dodawać cukru. Jeśli boisz się że dodatek 15g wpłynie jakoś negatywnie na smak to się nie martw
Inna rzecz, że brak cichej i dodatek świeżej brzeczki z nieoddzielonymi osadami zimnymi i goracymi mogą dać nieco mgliste piwo.
Mówisz, że masz jeden fermentator - planujesz rozdzielanie tej nowej brzeczki strzykawką po 2,5ml do kazdej butelki?Ostatnia zmiana dokonana przez jaozyrys; 2010-10-21, 20:28.Comment