też miałem takie w jednym fermentatorze, ale zeszło pod wpływem ciepłej wody+ludwiku+ gąbce
Marmurowa Warzelnia..
Collapse
X
-
Odłączałem gaz na cały czas włączonym temp. by cały czas rosła tym bardziej że tak duży gar ma sporą bezwładność cieplną (tj. grzeje zawartość jeszcze chwilę po wyłączeniu źródła ciepła). Co jakiś czas sprawdzałem termometrem czy wszystko gra (może za często nawet trochę ale to chyba normalne u nowicjuszy ) mieszanka naprawdę wolno traci temperaturę. Próba jodowa jak pisałem po godzince była negatywna. A co do stanu bronka to drożdże pracują i wszystko na razie wygląda ok."Jak tam było, tak tam było,
Ale jeszcze nigdy tak nie było,
Żeby jakoś nie było."
Comment
-
-
Warka nr 1 (Pale Ale) została przeze mnie przebadana po raz pierwszy i po 6 dniach od ok.13 (ocena na oko bo zapomniałem zmierzyć blg brzeczki po chmieleniu) odfermentowało do 3,5 blg. Jutro ponowię pomiar i zobaczę czy drożdżyki jeszcze walczą czy już mają szychtę. Drugi test czyli wypicie próbki w smaku mocno czuć goryczkę i leciutki kwasek ale to pewnie normalne. Ogólnie w smaku dobre zakażone na pewno nie jestLast edited by Marmur; 2010-11-26, 15:59."Jak tam było, tak tam było,
Ale jeszcze nigdy tak nie było,
Żeby jakoś nie było."
Comment
-
-
No więc dziś sprawdziłem blg po raz drugi i okazało się że spadło. Tak więc czekam dalej z przelaniem na cichą. Mam jedno pytanie. Czy jak utrzymuje się pianka z drożdży na powierzchni to jest jednoznaczny znak że dalej pracują ,czy też drożdże górnej fermentacji po prostu tak mają że są zawsze na górze?."Jak tam było, tak tam było,
Ale jeszcze nigdy tak nie było,
Żeby jakoś nie było."
Comment
-
-
ad 1 - nie
ad 2 - nie"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Piwko wylądowało w butelkach. Wyszło 27 piw i szklaneczka na coca-cole z której własne pije. W smaku pomijając oczywiście to że jest dość ciepłe i nie ma co2 to całkiem niezłe choć na bank mocniejsze jest niż powinno ale cóż na pierwszy raz myślę że ok. Myślę o popełnieniu Weizenbocka jako następne piwko, ale zamówienie musi poczekać niestety do wypłaty"Jak tam było, tak tam było,
Ale jeszcze nigdy tak nie było,
Żeby jakoś nie było."
Comment
-
-
W sumie to browarek przeżył pogrom przez święta (rodzinka) i zostały mi 2 butelki które zaszyłem w piwnicy żeby poleżały dłużej W smaku całkiem ok najpierw owocowe posmaki po chwili chmielowy bum ale nie tak straszny jak myślałem choć piwko słabo nagazowanie i z marną pianą. Rodzince smakowało mi też jak na pierwszy raz myślę że niezłe. W tej chwili Weizenbock kończy cichą i myślę że jutro z okazji nowego święta pójdzie w szkło. Wyszło tym razem ok. 20 l o blg 16,5 po 8 dniach odfermentowało do 3. Zapach ma miły mocno bananowy co do smaku nie wiem jeszcze jutro przed wlaniem w butelki sprawdzę blg to zdegustuję. Jest z zestawu słodów z CP. Zacierałem 42C -10 min, 53C- 10 min, 64-30 min, 73- 30 min. Gotowany godzinę. Na sobotę planuje trzecią warkę tym razem to będzie Witbier też z zestawu CP.Last edited by Marmur; 2011-01-05, 15:22."Jak tam było, tak tam było,
Ale jeszcze nigdy tak nie było,
Żeby jakoś nie było."
Comment
-
-
Warka nr 3- Witbier 08.01.2011 r.
Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z CP.
Słody:
Słód pilzneński 2 kg
Pszenica niesłodowana 1,3 kg
Płatki owsiane 0,4 kg
Chmiel i przyprawy:
Lubelski, granulat, 25 g
Kolendra 15 g
Skórka pomarańczy Curaçao 20 g
Drożdże:
Safbrew T-58
Zacieranie:
Kleikowanie pszenicy i płatków w 11 l wody później dodane jeszcze 3 l
65°C - 100 min
73°C - 45 min (po 30 próba jodowa pozytywna zostawiłem jeszcze na 15 min i negatywna
Chmielenie:
Lubelski -60 min
Kolendra -połowa 10 min, druga połowa 5 min
Skórka pomarańczy Curaçao połowa 10 min, druga połowa 5 min
Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 12°Blg. Warka od piątku 21.01 w butelkach
--------------------------------------------------------------------------------------
Warka nr 4- Oatmeal Stout 22.01.2011 r. (Pierwsza samodzielnie śrutowana )
Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z BA.
Słody:
Słód Pale Ale 3,2 kg
Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
Słód Carafa 0,2 kg
Jęczmień palony 0,3 kg
Płatki owsiane 0,5 kg
Chmiel:
Marynka, granulat, 25 g
Drożdże:
Safale S-04
Zacieranie:
Słód Pale Ale i karmelowy w 12 l
67°C - 45 min
72°C - 10 min (dodanie słodu Carafa i jęczmienia palonego)
78°C- Mashout
Wysładzanie:
3x 6 l
Gotowanie:
Marynka - w 2 ratach pierwsza na początku gotowania druga po 40 min
Mech irlandzki- w 45 minucie gotowania
Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 12,5°Blg. Obecnie na burzliwej."Jak tam było, tak tam było,
Ale jeszcze nigdy tak nie było,
Żeby jakoś nie było."
Comment
-
-
Warka nr 5- Irish Red Ale 12.02.2011 r.
Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z BA.
Słody:
Słód Pale Ale 2,7 kg
Słód Monachijski typ I 0,8 kg
Słód Carared 0,5 kg
Jęczmień palony 0,05 kg
Chmiel:
Marynka, granulat, 20 g
Lubelski, granulat, 30 g
Drożdże:
Safale S-04
Zacieranie:
W 12 l wody
67°C - 60 min
72°C - 15 min
77°C- Mashout
Wysładzanie:
3x 6 l
Gotowanie:
65 min
Marynka - po 5 min gotowania
Lubelski po 35 min gotowania
Mech irlandzki- w 50 minucie gotowania
Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 12°Blg."Jak tam było, tak tam było,
Ale jeszcze nigdy tak nie było,
Żeby jakoś nie było."
Comment
-
-
Warka nr 6-A'la Grodziskie 12.02.2011 r.
Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z BA.
Słody:
Słód wędzony 1,5 kg
Słód pszeniczny 1,0 kg
Chmiel:
Lubelski, granulat, 50 g
Drożdże:
Safale S-33
Zacieranie:
5 l wody- 37 °C- 30 min
+2l wody 50°C - 20 min
+3l wody 70°C - 30 min
+2l wody 75°C- 30 min
Wysładzanie:
6-4-3-2 l
Gotowanie:
90 min
Lubelski 50g w 2 ratach: Pierwsza 30g- na początku gotowania, Druga 20g - po 20 min gotowania
Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 8,5°Blg, 21 l.
Warka nr 7-Saison 05.03.2011 r.
Na podstawie przepisu Dori. Po kilku korektach do posiadanych składników . Pierwsza warka nie z zestawu, pierwsza chmielona szyszką i pierwsza na płynnych drożdżach, liczę że w smaku 7mka okaże się szczęśliwa i wyjdzie super.
Słody:
Słód pilzneński 2,7 kg
Słód Wiedeński 0,8 kg
Słód pszeniczny 0,7 kg
Carahell 0,2 kg
Caraaroma 0,2 kg
Słód zakwaszający 0,1 kg
Chmiel i dodatki:
Marynka, szyszka 30 g
Lubelski, szyszka 35 g
Curaçao 20g
Cukier kandyzowany ciemny- 0,32 kg
Drożdże:
Wyeast 3724 Saison
Zacieranie:
W 14l wody
64°C - 60 min
72°C -20 min
Wysładzanie:
3x 6 l
Gotowanie:
65 min
Marynka 30g - na początku gotowania
Lubelski 35g w 2 ratach: Pierwsza 25g- po 45 min gotowania, Druga 10g - po 60 min gotowania
Curaçao - po 45 min gotowania
Cukier kandyzowany- po 60 min gotowania
Zadana drożdżami z 2 dniowego startera w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 15°Blg, 22 l.
Poza tym warka nr 5 wylądowała w 43 butelkach po 7 dniach burzliwej i 14 cichej.Last edited by Marmur; 2011-03-09, 08:49."Jak tam było, tak tam było,
Ale jeszcze nigdy tak nie było,
Żeby jakoś nie było."
Comment
-
Comment