Marmurowa Warzelnia..

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dziubson
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2010.10
    • 93

    #16
    też miałem takie w jednym fermentatorze, ale zeszło pod wpływem ciepłej wody+ludwiku+ gąbce

    Comment

    • CoMrAt
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.06
      • 4

      #17
      Witam i gratuluje pierwszego warzenia
      Mam takie pytanko piszesz ze słód wrzucasz do wody 65 C ustala się na 62 C I później po prostu odstawiasz na 30 minut czy ciągle podgrzewasz by zacier miał około 62 C ?

      Comment

      • Marmur
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2002.01
        • 56

        #18
        Odłączałem gaz na cały czas włączonym temp. by cały czas rosła tym bardziej że tak duży gar ma sporą bezwładność cieplną (tj. grzeje zawartość jeszcze chwilę po wyłączeniu źródła ciepła). Co jakiś czas sprawdzałem termometrem czy wszystko gra (może za często nawet trochę ale to chyba normalne u nowicjuszy ) mieszanka naprawdę wolno traci temperaturę. Próba jodowa jak pisałem po godzince była negatywna. A co do stanu bronka to drożdże pracują i wszystko na razie wygląda ok.
        "Jak tam było, tak tam było,
        Ale jeszcze nigdy tak nie było,
        Żeby jakoś nie było."

        Comment

        • Marmur
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2002.01
          • 56

          #19
          Warka nr 1 (Pale Ale) została przeze mnie przebadana po raz pierwszy i po 6 dniach od ok.13 (ocena na oko bo zapomniałem zmierzyć blg brzeczki po chmieleniu) odfermentowało do 3,5 blg. Jutro ponowię pomiar i zobaczę czy drożdżyki jeszcze walczą czy już mają szychtę. Drugi test czyli wypicie próbki w smaku mocno czuć goryczkę i leciutki kwasek ale to pewnie normalne. Ogólnie w smaku dobre zakażone na pewno nie jest
          Last edited by Marmur; 2010-11-26, 15:59.
          "Jak tam było, tak tam było,
          Ale jeszcze nigdy tak nie było,
          Żeby jakoś nie było."

          Comment

          • Marmur
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2002.01
            • 56

            #20
            No więc dziś sprawdziłem blg po raz drugi i okazało się że spadło. Tak więc czekam dalej z przelaniem na cichą. Mam jedno pytanie. Czy jak utrzymuje się pianka z drożdży na powierzchni to jest jednoznaczny znak że dalej pracują ,czy też drożdże górnej fermentacji po prostu tak mają że są zawsze na górze?.
            "Jak tam było, tak tam było,
            Ale jeszcze nigdy tak nie było,
            Żeby jakoś nie było."

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #21
              ad 1 - nie
              ad 2 - nie
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • Marmur
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2002.01
                • 56

                #22
                Piwko zostało zlane na cichą fermentacje..zaczynam się zastanawiać co uwarzyć następne
                "Jak tam było, tak tam było,
                Ale jeszcze nigdy tak nie było,
                Żeby jakoś nie było."

                Comment

                • Marmur
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2002.01
                  • 56

                  #23
                  Piwko wylądowało w butelkach. Wyszło 27 piw i szklaneczka na coca-cole z której własne pije. W smaku pomijając oczywiście to że jest dość ciepłe i nie ma co2 to całkiem niezłe choć na bank mocniejsze jest niż powinno ale cóż na pierwszy raz myślę że ok. Myślę o popełnieniu Weizenbocka jako następne piwko, ale zamówienie musi poczekać niestety do wypłaty
                  "Jak tam było, tak tam było,
                  Ale jeszcze nigdy tak nie było,
                  Żeby jakoś nie było."

                  Comment

                  • crocco
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2010.12
                    • 590

                    #24
                    W tych sprawach jestem nowicjuszem ale się spytam czy juz otwierałeś buteleczkę?

                    Comment

                    • Marmur
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2002.01
                      • 56

                      #25
                      W sumie to browarek przeżył pogrom przez święta (rodzinka) i zostały mi 2 butelki które zaszyłem w piwnicy żeby poleżały dłużej W smaku całkiem ok najpierw owocowe posmaki po chwili chmielowy bum ale nie tak straszny jak myślałem choć piwko słabo nagazowanie i z marną pianą. Rodzince smakowało mi też jak na pierwszy raz myślę że niezłe. W tej chwili Weizenbock kończy cichą i myślę że jutro z okazji nowego święta pójdzie w szkło. Wyszło tym razem ok. 20 l o blg 16,5 po 8 dniach odfermentowało do 3. Zapach ma miły mocno bananowy co do smaku nie wiem jeszcze jutro przed wlaniem w butelki sprawdzę blg to zdegustuję. Jest z zestawu słodów z CP. Zacierałem 42C -10 min, 53C- 10 min, 64-30 min, 73- 30 min. Gotowany godzinę. Na sobotę planuje trzecią warkę tym razem to będzie Witbier też z zestawu CP.
                      Last edited by Marmur; 2011-01-05, 15:22.
                      "Jak tam było, tak tam było,
                      Ale jeszcze nigdy tak nie było,
                      Żeby jakoś nie było."

                      Comment

                      • Marmur
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2002.01
                        • 56

                        #26
                        Warka nr 3- Witbier 08.01.2011 r.

                        Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z CP.

                        Słody:
                        Słód pilzneński 2 kg
                        Pszenica niesłodowana 1,3 kg
                        Płatki owsiane 0,4 kg

                        Chmiel i przyprawy:
                        Lubelski, granulat, 25 g
                        Kolendra 15 g
                        Skórka pomarańczy Curaçao 20 g

                        Drożdże:
                        Safbrew T-58

                        Zacieranie:
                        Kleikowanie pszenicy i płatków w 11 l wody później dodane jeszcze 3 l
                        65°C - 100 min
                        73°C - 45 min (po 30 próba jodowa pozytywna zostawiłem jeszcze na 15 min i negatywna

                        Chmielenie:
                        Lubelski -60 min
                        Kolendra -połowa 10 min, druga połowa 5 min
                        Skórka pomarańczy Curaçao połowa 10 min, druga połowa 5 min


                        Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 12°Blg. Warka od piątku 21.01 w butelkach

                        --------------------------------------------------------------------------------------

                        Warka nr 4- Oatmeal Stout 22.01.2011 r. (Pierwsza samodzielnie śrutowana )

                        Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z BA.

                        Słody:
                        Słód Pale Ale 3,2 kg
                        Słód karmelowy ciemny 0,3 kg
                        Słód Carafa 0,2 kg
                        Jęczmień palony 0,3 kg
                        Płatki owsiane 0,5 kg

                        Chmiel:
                        Marynka, granulat, 25 g

                        Drożdże:
                        Safale S-04

                        Zacieranie:
                        Słód Pale Ale i karmelowy w 12 l
                        67°C - 45 min
                        72°C - 10 min (dodanie słodu Carafa i jęczmienia palonego)
                        78°C- Mashout

                        Wysładzanie:
                        3x 6 l

                        Gotowanie:
                        Marynka - w 2 ratach pierwsza na początku gotowania druga po 40 min
                        Mech irlandzki- w 45 minucie gotowania


                        Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 12,5°Blg. Obecnie na burzliwej.
                        "Jak tam było, tak tam było,
                        Ale jeszcze nigdy tak nie było,
                        Żeby jakoś nie było."

                        Comment

                        • Marmur
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2002.01
                          • 56

                          #27
                          Warka nr 5- Irish Red Ale 12.02.2011 r.

                          Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z BA.

                          Słody:
                          Słód Pale Ale 2,7 kg
                          Słód Monachijski typ I 0,8 kg
                          Słód Carared 0,5 kg
                          Jęczmień palony 0,05 kg

                          Chmiel:
                          Marynka, granulat, 20 g
                          Lubelski, granulat, 30 g

                          Drożdże:
                          Safale S-04

                          Zacieranie:
                          W 12 l wody
                          67°C - 60 min
                          72°C - 15 min
                          77°C- Mashout

                          Wysładzanie:
                          3x 6 l

                          Gotowanie:
                          65 min
                          Marynka - po 5 min gotowania
                          Lubelski po 35 min gotowania
                          Mech irlandzki- w 50 minucie gotowania


                          Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 12°Blg.
                          "Jak tam było, tak tam było,
                          Ale jeszcze nigdy tak nie było,
                          Żeby jakoś nie było."

                          Comment

                          • Marmur
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2002.01
                            • 56

                            #28
                            Warka nr 6-A'la Grodziskie 12.02.2011 r.

                            Warka wykonana z gotowego zestawu surowców z BA.

                            Słody:
                            Słód wędzony 1,5 kg
                            Słód pszeniczny 1,0 kg

                            Chmiel:
                            Lubelski, granulat, 50 g

                            Drożdże:
                            Safale S-33

                            Zacieranie:
                            5 l wody- 37 °C- 30 min
                            +2l wody 50°C - 20 min
                            +3l wody 70°C - 30 min
                            +2l wody 75°C- 30 min

                            Wysładzanie:
                            6-4-3-2 l

                            Gotowanie:
                            90 min
                            Lubelski 50g w 2 ratach: Pierwsza 30g- na początku gotowania, Druga 20g - po 20 min gotowania


                            Zadana drożdżami po rehydracji w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 8,5°Blg, 21 l.


                            Warka nr 7-Saison 05.03.2011 r.

                            Na podstawie przepisu Dori. Po kilku korektach do posiadanych składników . Pierwsza warka nie z zestawu, pierwsza chmielona szyszką i pierwsza na płynnych drożdżach, liczę że w smaku 7mka okaże się szczęśliwa i wyjdzie super.

                            Słody:
                            Słód pilzneński 2,7 kg
                            Słód Wiedeński 0,8 kg
                            Słód pszeniczny 0,7 kg
                            Carahell 0,2 kg
                            Caraaroma 0,2 kg
                            Słód zakwaszający 0,1 kg

                            Chmiel i dodatki:
                            Marynka, szyszka 30 g
                            Lubelski, szyszka 35 g
                            Curaçao 20g
                            Cukier kandyzowany ciemny- 0,32 kg

                            Drożdże:
                            Wyeast 3724 Saison

                            Zacieranie:
                            W 14l wody
                            64°C - 60 min
                            72°C -20 min

                            Wysładzanie:
                            3x 6 l

                            Gotowanie:
                            65 min
                            Marynka 30g - na początku gotowania
                            Lubelski 35g w 2 ratach: Pierwsza 25g- po 45 min gotowania, Druga 10g - po 60 min gotowania
                            Curaçao - po 45 min gotowania
                            Cukier kandyzowany- po 60 min gotowania


                            Zadana drożdżami z 2 dniowego startera w temp. ok. 25 °C, Brzeczka 15°Blg, 22 l.

                            Poza tym warka nr 5 wylądowała w 43 butelkach po 7 dniach burzliwej i 14 cichej.
                            Last edited by Marmur; 2011-03-09, 08:49.
                            "Jak tam było, tak tam było,
                            Ale jeszcze nigdy tak nie było,
                            Żeby jakoś nie było."

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X