Z dniem 08.11.2010 ruszył długo oczekiwany(przeze mnie) moment w ,którym popełniłem pierwszą warkę.Moja "działalność" nosi nazwę: BROWAR DZIUBKA. Liczę ,że z tygodnia na tydzień będę kompletował coraz więcej potrzebnego i przydatnego sprzętu do warzenia. Sprzęt jaki posiadam na dzień dzisiejszy to: gar ok 30 litrów, fermentator z kranikiem,2 fermentatory bez kranika,termometr analogowy,aerometr,łyżka piwowarska,kapslownica Emily,miarka do cukru,rurka igielitowa,filtrator z opłotu, szczotka do butelek i 5 skrzynek firmowych z butelkami(100sztuk butelek po warkach,tyskich,harnasiach,żubrach i żywcach). A teraz przejdę do tego co najważniejsze, czyli warki
Warka nr.1 - Irish Red Ale 8.11.2010
Słody:
# Słód pilzneński 1,7 kg
# Słód monachijski 2,20 kg
# Słód karmelowy jasny 0,15 kg
# Słód karmelowy ciemny 0,15 kg
Zacierania infuzyjne
Woda 15l/66*C
Przerwy:
- 63*C / 15min
- 73*C / 45min
- 78*C / filtrowanie
Wysładzanie: 10L
- 2x 3l
- 1x 4l
BLG: 13
Chmielenie : 60 min
- Marynka 20g,granulat / 60min
- Lubelski 20g,granulat / 10 min przed końcem, czyli w 50minucie gotowania.
BLG: 15
Drożdże" Safale S-04
Fermentacja burzliwa: 8.11.2010
Fermentacja cicha: 13.11.2010
BLG: 3,5( o ile sie nie myle , lub 4,5)
Butelkowanie: zrobie to jutro , czyli 21.11.2010
Warka nr.2 - Dunkelweizen 15.11.2010
Słody:
# Słód pszeniczny 2,4 kg
# Słód monachijski 1,5 kg
# Słód karmelowy jasny 0,25 kg
# Słód karmelowy ciemny 0,1 kg
Zacieranie dekokcyjne
Woda 12l/52*C
Przerwy:
- 50*C / 15min
- 63*C / 30min
w tym czasie 1/3 zacieru zbieram do innego gara:
73*C / 10min po czym podgrzewam do wrzenia i przetrzymuje 15 minut.
po wykonaniu tej czynności przelewam do gara gdzie znajduje się główny zacier i reguluje do 73*C i przetrzymuje 15 minut.
- 78*C / filtrowanie
Wysładzanie: 13L
- 2x 4l
- 1x 5l
BLG: 9,5
Chmielenie : 60 min
- Lubelski, granulat 25g / 60min
BLG: 11,5
Drożdże" Safbrew WB 06
Fermentacja burzliwa: 16.11.2010
Fermentacja cicha:
Butelkowanie:
Wykąpałem niedawno 40 buteleczek, bo są one zakupione ze skupu złomu, czyli nie wiadomo kto z nich mógł pić. Dzisiaj umyłem je po prostu do czystości a jutro przed butelkowaniem je wyparzę porządnie.Podpowiedzcie mi czy wystarczy takie wyparzanie, że będę gotować wodę w garze i po prostu do wrzącej wody będę wsadzać na jakieś 2 minuty butelke do tego wrzątku? czy to wystarczy ??
Warka nr.1 - Irish Red Ale 8.11.2010
Słody:
# Słód pilzneński 1,7 kg
# Słód monachijski 2,20 kg
# Słód karmelowy jasny 0,15 kg
# Słód karmelowy ciemny 0,15 kg
Zacierania infuzyjne
Woda 15l/66*C
Przerwy:
- 63*C / 15min
- 73*C / 45min
- 78*C / filtrowanie
Wysładzanie: 10L
- 2x 3l
- 1x 4l
BLG: 13
Chmielenie : 60 min
- Marynka 20g,granulat / 60min
- Lubelski 20g,granulat / 10 min przed końcem, czyli w 50minucie gotowania.
BLG: 15
Drożdże" Safale S-04
Fermentacja burzliwa: 8.11.2010
Fermentacja cicha: 13.11.2010
BLG: 3,5( o ile sie nie myle , lub 4,5)
Butelkowanie: zrobie to jutro , czyli 21.11.2010
Warka nr.2 - Dunkelweizen 15.11.2010
Słody:
# Słód pszeniczny 2,4 kg
# Słód monachijski 1,5 kg
# Słód karmelowy jasny 0,25 kg
# Słód karmelowy ciemny 0,1 kg
Zacieranie dekokcyjne
Woda 12l/52*C
Przerwy:
- 50*C / 15min
- 63*C / 30min
w tym czasie 1/3 zacieru zbieram do innego gara:
73*C / 10min po czym podgrzewam do wrzenia i przetrzymuje 15 minut.
po wykonaniu tej czynności przelewam do gara gdzie znajduje się główny zacier i reguluje do 73*C i przetrzymuje 15 minut.
- 78*C / filtrowanie
Wysładzanie: 13L
- 2x 4l
- 1x 5l
BLG: 9,5
Chmielenie : 60 min
- Lubelski, granulat 25g / 60min
BLG: 11,5
Drożdże" Safbrew WB 06
Fermentacja burzliwa: 16.11.2010
Fermentacja cicha:
Butelkowanie:
Wykąpałem niedawno 40 buteleczek, bo są one zakupione ze skupu złomu, czyli nie wiadomo kto z nich mógł pić. Dzisiaj umyłem je po prostu do czystości a jutro przed butelkowaniem je wyparzę porządnie.Podpowiedzcie mi czy wystarczy takie wyparzanie, że będę gotować wodę w garze i po prostu do wrzącej wody będę wsadzać na jakieś 2 minuty butelke do tego wrzątku? czy to wystarczy ??
Comment