W zestawach CP jest również Pale Ale ze słodu pale ale Osobiście nie widzę żadnej różnicy, ten słód różni się tylko bodajże ilością białka, co ma wpływ na pianę. Smakowo niczym się nie wyróżnia.
Browar Dziubka
Collapse
X
-
-
Co do drożdży to wiesz teraz jako druga warka to było pszeniczne piwo to podobno drożdże z tego stylu nie nadają się do innego stylu piwa a te pierwsze drożdże wywaliłem bo myślałem ,że piwo z 1 warki się popsuło bo miało kwaśny smak a teraz ku mojemu zaskoczeniu jest przepyszne Zapisałem się do Bractwa Piwnego w Częstochowie to może chłopaki będą mieć jakąś gęstwe. Jeszcze mam dużo czasu bo zanim wypije to co narobiłem to minie troszkę czasu, choć zastanawiam się żeby zrobić jakieś jasne jeszcze póki mamy warunki na dolną fermentacje) Muszę troszkę doświadczenia nabrać jeszcze w piwowarstwie i sam będę mógł kombinować co dodać i będę mógł tworzyć swoje własne przepisy oparte na ulubionych słodach a nie na gotowych przepisach Planuje w niedługim czasie może pojechać DO Czeskiego Raju na jakiś pokaz warzenia piwa- to możę troszkę zdobędę doświadczenia patrząc jak robią to prawdziwi profesjonaliście ,którzy są już po kilkunastu a nawet set warkach jak np. Marusia
Comment
-
-
Stało się,minęło 10 miesięcy aby browar Dziubka ruszył na nowo. Warka 3 ruszyła w ruch i jest teraz przy połowie drogi do swojej wyśmienitości.Niestety w nowym domu nie ma szans jak na razie żebym warzył w dużym garze,niestety musze się pocieszać jak na razie tylko 10 litrami. Ohh, przejdźmy do konkretów.
Warka nr.3 - Koelsch 11blg 6.09.2011 10 L
Słody:
# Słód pszeniczny 0,4 kg
# Słód pilzeński 1,6 kg
Zacieranie infuzyjne
woda: 6l / 66*C
Przerwy:
- 62*C / 50min
- 72*C / 20min
- 78*C / filtrowanie
Wysładzanie: 6L
Chmielenie : 60 min
- Lubelski, granulat 25g / 60min
Drożdże" Gęstwa z Koelscha kolegi.
Fermentacja burzliwa: 6.09.2011
Fermentacja cicha: 13.09.2011
Butelkowanie: Planowane na 27.09.2011
W najbliższym czasie planuje również Pilsa niemieckiego uwarzyć, ale jeszcze troszkę poczekam na to jak się troszeczkę oziębi.Last edited by Dziubson; 2011-09-14, 23:28.
Comment
-
-
Wyszło prawidłowo biorąc pod uwagę, że do wysładzania zużyłes 6 litów wody i do 6 litrów do zacierania. Przy wysładaniu na bieżąco sprawdzaj balingometrem poziom cukru, wysładzaj aż 'spławik' pokaże 0 na gorącej, co będzie odpowiadało 2 lub 3 dla zimnej, w zalezności jak ona jest gorąca.
Tak w skrócie.
Słody zatrzymały w sobie co najmniej tyle wody ile ważą na sucho, czyli tutaj minimum 2 litry, podczas chmielenia wyparowało pomiędzy 1-2 litrów, w osadzie zatrzymało się około 1 litra. Razem 5 litrów.
Odzyskiwałeś brzeczkę z osadu?
Comment
-
-
Kurcze faktycznie, zapomniałem przeliczyć tego ,że się zatrzymuje w słodzie<głupek> Wyjdzie mi chociaż bardziej aromatyczne piwo:P Tzn szczerze mówiąc po chmieleniu jak najwięcej starałem się zlać. Resztki do kibelka poszły, bo nie chciałem się bawić w 100ml. Po burzliwej też starałem się jak najwięcej ,ale już po cichej jak najmniej tych świństw Dobrze tak to wyszło 7litrów a nie 5. Bo 12 litrów było użytego w takim razie i 2 litry w słodzie, 2 litry podczas chmielenia i 1 litr w osadach jak mówisz ,czyli daje 7.Kurczę jak mogłem zapomnieć o tak ważnej rzeczy;pLast edited by Dziubson; 2011-10-01, 22:17.
Comment
-
-
'Spławikiem' sprawdzaj poziom cukru podczas wysładzania, a na bieżąco będziesz wiedział co się dzieje, równiez za szybko nie nalezy wysładzać, ale też trzeba mieć jednak co najmniej 4 kg słodów we wiaderku, by filtracja była prawidłowa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13 Wyświetlenie odpowiedzi'Spławikiem' sprawdzaj poziom cukru podczas wysładzania, a na bieżąco będziesz wiedział co się dzieje, równiez za szybko nie nalezy wysładzać, ale też trzeba mieć jednak co najmniej 4 kg słodów we wiaderku, by filtracja była prawidłowa.
Najwygodniej jest wysładzać do założonej objętości - jak chcesz mieć 20 litrów w butelkach, to do ok. 26 litrów w garze.
Comment
-
-
Nie wytrzymałem już. Warka nr3 otwarta po 10 dniach.bardzo mi smakuje choć nagazowanie jest jeszcze słabe, piana szybko opadła. Czuć w piwie posmaki słodowe (dokładnie nie potrafię określić jakie itp bo wiadomo to dopiero 3 warka to nie znam smaków to nie mogę tak powiedzieć jednoznacznie) Bardzo mi smakuję, na pewno lepsze niż jakiekolwiek sklepowe piwo
Comment
-
Comment