W zestawach CP jest również Pale Ale ze słodu pale ale Osobiście nie widzę żadnej różnicy, ten słód różni się tylko bodajże ilością białka, co ma wpływ na pianę. Smakowo niczym się nie wyróżnia.
Co do drożdży to wiesz teraz jako druga warka to było pszeniczne piwo to podobno drożdże z tego stylu nie nadają się do innego stylu piwa a te pierwsze drożdże wywaliłem bo myślałem ,że piwo z 1 warki się popsuło bo miało kwaśny smak a teraz ku mojemu zaskoczeniu jest przepyszne Zapisałem się do Bractwa Piwnego w Częstochowie to może chłopaki będą mieć jakąś gęstwe. Jeszcze mam dużo czasu bo zanim wypije to co narobiłem to minie troszkę czasu, choć zastanawiam się żeby zrobić jakieś jasne jeszcze póki mamy warunki na dolną fermentacje) Muszę troszkę doświadczenia nabrać jeszcze w piwowarstwie i sam będę mógł kombinować co dodać i będę mógł tworzyć swoje własne przepisy oparte na ulubionych słodach a nie na gotowych przepisach Planuje w niedługim czasie może pojechać DO Czeskiego Raju na jakiś pokaz warzenia piwa- to możę troszkę zdobędę doświadczenia patrząc jak robią to prawdziwi profesjonaliście ,którzy są już po kilkunastu a nawet set warkach jak np. Marusia
Stało się,minęło 10 miesięcy aby browar Dziubka ruszył na nowo. Warka 3 ruszyła w ruch i jest teraz przy połowie drogi do swojej wyśmienitości.Niestety w nowym domu nie ma szans jak na razie żebym warzył w dużym garze,niestety musze się pocieszać jak na razie tylko 10 litrami. Ohh, przejdźmy do konkretów.
Warka nr.3 - Koelsch 11blg 6.09.2011 10 L
Słody:
# Słód pszeniczny 0,4 kg
# Słód pilzeński 1,6 kg
Zacieranie infuzyjne
woda: 6l / 66*C
Przerwy:
- 62*C / 50min
- 72*C / 20min
- 78*C / filtrowanie
Wysładzanie: 6L
Chmielenie : 60 min
- Lubelski, granulat 25g / 60min
Drożdże" Gęstwa z Koelscha kolegi.
Fermentacja burzliwa: 6.09.2011
Fermentacja cicha: 13.09.2011
Butelkowanie: Planowane na 27.09.2011
W najbliższym czasie planuje również Pilsa niemieckiego uwarzyć, ale jeszcze troszkę poczekam na to jak się troszeczkę oziębi.
Ostatnia zmiana dokonana przez Dziubson; 2011-09-14, 23:28.
Warzenie w domu to prawdziwa męczarnia. Nie lepiej kupić taboret, butlę i warzyć na zewnątrz? Noce są już chłodniejsze i coraz mniej lata wszelakich owadów w powietrzu... i można chłodzić zostawiając gar na noc.
26.09.2011: Piwo zabutelkowane, niestety jakoś bardzo mało mi wyszło z tych 10 litrów ,ponieważ tylko 14 butelek!. Nie wiem dlaczego tak , ale mówi się trudno. za 2 tygodnie wstawię jakieś zdjęcia i zobaczymy klarowność piwka
Wyszło prawidłowo biorąc pod uwagę, że do wysładzania zużyłes 6 litów wody i do 6 litrów do zacierania. Przy wysładaniu na bieżąco sprawdzaj balingometrem poziom cukru, wysładzaj aż 'spławik' pokaże 0 na gorącej, co będzie odpowiadało 2 lub 3 dla zimnej, w zalezności jak ona jest gorąca.
Tak w skrócie.
Słody zatrzymały w sobie co najmniej tyle wody ile ważą na sucho, czyli tutaj minimum 2 litry, podczas chmielenia wyparowało pomiędzy 1-2 litrów, w osadzie zatrzymało się około 1 litra. Razem 5 litrów.
Kurcze faktycznie, zapomniałem przeliczyć tego ,że się zatrzymuje w słodzie<głupek> Wyjdzie mi chociaż bardziej aromatyczne piwo:P Tzn szczerze mówiąc po chmieleniu jak najwięcej starałem się zlać. Resztki do kibelka poszły, bo nie chciałem się bawić w 100ml. Po burzliwej też starałem się jak najwięcej ,ale już po cichej jak najmniej tych świństw Dobrze tak to wyszło 7litrów a nie 5. Bo 12 litrów było użytego w takim razie i 2 litry w słodzie, 2 litry podczas chmielenia i 1 litr w osadach jak mówisz ,czyli daje 7.Kurczę jak mogłem zapomnieć o tak ważnej rzeczy;p
Ostatnia zmiana dokonana przez Dziubson; 2011-10-01, 22:17.
'Spławikiem' sprawdzaj poziom cukru podczas wysładzania, a na bieżąco będziesz wiedział co się dzieje, równiez za szybko nie nalezy wysładzać, ale też trzeba mieć jednak co najmniej 4 kg słodów we wiaderku, by filtracja była prawidłowa.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert13
'Spławikiem' sprawdzaj poziom cukru podczas wysładzania, a na bieżąco będziesz wiedział co się dzieje, równiez za szybko nie nalezy wysładzać, ale też trzeba mieć jednak co najmniej 4 kg słodów we wiaderku, by filtracja była prawidłowa.
Bezedura z tymi 4kg. Filtrowało mi się prawidłowo i 2.5kg przy grodziskim.
Najwygodniej jest wysładzać do założonej objętości - jak chcesz mieć 20 litrów w butelkach, to do ok. 26 litrów w garze.
Nie wytrzymałem już. Warka nr3 otwarta po 10 dniach.bardzo mi smakuje choć nagazowanie jest jeszcze słabe, piana szybko opadła. Czuć w piwie posmaki słodowe (dokładnie nie potrafię określić jakie itp bo wiadomo to dopiero 3 warka to nie znam smaków to nie mogę tak powiedzieć jednoznacznie) Bardzo mi smakuję, na pewno lepsze niż jakiekolwiek sklepowe piwo
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
Browar jak i jego piwa są ogólnie znane w Polsce i dość dobrze dostępne, szczególnie bogaty asortyment jest do kupienia we Wrocławiu. Tak więc wizyta naszej ekipy w Nové Pace była podyktowana nie tyle chęcią spróbowania znanych nam piw, co zwiedzenia zabytkowego browaru powstałego w 1872...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...
Comment