jawronowe piwo - Browar u Garnka
Collapse
X
-
Kup 20 kg worek słodu podstawowego a wyjdzie dużo taniej, Jakąkolwiek wagę w domu na pewno masz, co by odwazyć z niego mniejszą ilość na zasyp.
Podobnie z drożdzami. Jeśli będziesz kupował saszetkę na jedną warkę zawsze wyjdzie drogo.Comment
-
Swojej pracy i swojego czasu przeciez liczył nie będe... A ze trzeba się napracować to ja wiem o tym doskonale, bo właśnie dlatego przeszedłem na 50 litrowe warki: by warzyć dwa razy rzadziej.Comment
-
Comment
-
Warka #3 - pszeniczne "Cytrynka" - marzec 2011
Moje pierwsze podejście do zacierania - pokazało że jeszcze dużo nauki przede mną
Ofiary w sprzęcie - termometr, ofiar w ludziach na szczęście brak.
Skład/produkcja z pamięci... Muszę być bardziej systematyczny:
2kg pilzeńskiego
2kg pszenicznego
Zacieranie:
ponad 1 godzina - ~55 i w dół - tutaj niestety nastąpił mały wypadek i termometr mi się rozbił. Z racji tego, że była to sobota, godzina około 17, to znalezienie nowego nastręczało dużo trudności... Na szczęście kolega namiętnie pijący yerbę użyczył swojego
45min - 62C
20min - 72C
Chmielenie lubelskim 30g na 1h15min
Filtracja, z racji tego, iż było to podejście pierwsze, nie była zbyt efektywna, w wyniku czego uzyskałem 17l 12Blq
Drożdże Safale S-04 (czy 05?)
Otrzymałem coś, co będąc piwem smakowało bardzo wytrawnie (trochę jak wino). Kolega stwierdził mocny goździk, mi ono smakowało trochę jak Miller z cytrynką(dużą cytrynką). Słabe nagazowanie, słaba, biała piana, ale to zależało już od butelki. Jedna zepsuta (prawdopodobnie źle zdezynfekowałem, pleśń pojawiła się już po 3ch dniach.
Jak zwykle nie zdążyło się wyleżakować, została ostatnia butelkaChociaż los ok. 8 pozostaje nieznany (zostały u kolegi :P)
Dotychczasowe efekty mojej zabawy raczej nie nastrajają zbyt optymistycznie, ale mimo wszystko zabawa jest świetna ^^Comment
-
Jak przestaniesz niszczyć sprzęt, to może będzie Ci lepiej szło
Proponuję zakup kapslownicy stołowej Grifo HD, może będziesz pierwszą osobą, która rozprawi się z tym czołgiem
A tak całkiem serio, to życzę powodzenia, fajnie że się nie zrażasz, kolejne warki będą coraz lepsze
A butelkowanie mnie zabija :/ muszę zaopatrzyć się w jakieś corneliusy i lodówkę do piwnicy, bo mnie kiedyś szlag trafi. Uwielbiam zacieranie, warzenie, czekanie na pierwszą pianę na powierzchni piwa, ale butelkowanie zostawiłbym komuś innemu :P
Problem z 20 litrowymi warkami pojawia się tylko w przypadku, gdy uda się coś wybitnego. Wtedy nagle okazuje się, że 40-50 butelek to za mało... i jakoś znajomi chętniej grabią piwniczkę :PComment
-
Warka #3 - pszeniczne "Cytrynka" - marzec 2011
Moje pierwsze podejście do zacierania - pokazało że jeszcze dużo nauki przede mną
Ofiary w sprzęcie - termometr, ofiar w ludziach na szczęście brak.
Skład/produkcja z pamięci... Muszę być bardziej systematyczny:
2kg pilzeńskiego
2kg pszenicznego
Zacieranie:
ponad 1 godzina - ~55 i w dół - tutaj niestety nastąpił mały wypadek i termometr mi się rozbił. Z racji tego, że była to sobota, godzina około 17, to znalezienie nowego nastręczało dużo trudności... Na szczęście kolega namiętnie pijący yerbę użyczył swojego
45min - 62C
20min - 72C
Chmielenie lubelskim 30g na 1h15min
Filtracja, z racji tego, iż było to podejście pierwsze, nie była zbyt efektywna, w wyniku czego uzyskałem 17l 12Blq
Drożdże Safale S-04 (czy 05?)
Otrzymałem coś, co będąc piwem smakowało bardzo wytrawnie (trochę jak wino). Kolega stwierdził mocny goździk, mi ono smakowało trochę jak Miller z cytrynką(dużą cytrynką). Słabe nagazowanie, słaba, biała piana, ale to zależało już od butelki. Jedna zepsuta (prawdopodobnie źle zdezynfekowałem, pleśń pojawiła się już po 3ch dniach.
Jak zwykle nie zdążyło się wyleżakować, została ostatnia butelkaChociaż los ok. 8 pozostaje nieznany (zostały u kolegi :P)
Dotychczasowe efekty mojej zabawy raczej nie nastrajają zbyt optymistycznie, ale mimo wszystko zabawa jest świetna ^^Mniej książków więcej piwaComment
Related Topics
Collapse
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
-
Channel: Czechy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
- Loading...
- Koniec listy.
Comment