Cracovski Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maaniek
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 118

    Cracovski Browar Domowy

    Miło mi oznajmić, że z dniem 11 grudnia 2010 r. ruszył dawno przez niektórych oczekiwany Cracovski Browar Domowy

    Warka #1 Belgian Blond Ale


    cdn...
  • TomX
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.09
    • 1035

    #2
    Witam! Mimo śląskich korzeni ostatnio zadomowiłem się w Kraku, więc mogę chyba powiedzieć, żem kolega po sąsiedzku Życzę powodzenia i dużo radości z warzenia

    Comment

    • maaniek
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2010.11
      • 118

      #3
      Warka #1 Belgian Blond Ale


      Skład:
      Pilzneński - 4400g
      Carapils - 360g
      Caraaroma- 120g
      Abbey Malt - 120g

      Cukier - 500g

      Marynka - 20g
      Lubelski - 20g

      Zacieranie:
      61°C - 30min
      72°C - 40min

      Gotowanie 65min
      Marynka - 0min
      Cukier i Lubelski - 55min
      Last edited by maaniek; 2010-12-11, 22:04.

      Comment

      • maaniek
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2010.11
        • 118

        #4
        Warka ok. 23l , 16.5°Blg, zadane drożdżami Wyeast 1214 Belgian Ale

        Comment

        • maaniek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2010.11
          • 118

          #5
          Podczas fermentacji piękny zapach
          W poniedziałek 20.12 przelane na cichą - 3,5° Blg

          Comment

          • maaniek
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.11
            • 118

            #6
            25.12

            Warka #2 Christmas Kocur Dubbel

            Skład:
            Pilzneński - 1630g
            Pale Ale - 1000g
            Monachijski - 1000g
            Carapils - 330g
            Carabelge - 250g
            Caraaroma - 145g
            Abbey Malt - 145g

            Cukier kandyzowany bursztynowy - 500g
            Śliwki suszone - 150g
            Rodzynki - 100g

            Marynka - 15g
            Lubelski - 12g

            Zacieranie:
            63°C - 30min
            72°C - 30min

            Gotowanie: 60min
            Marynka - 0min
            Cukier - 45min
            Lubelski, Rodzynki, Śliwki - 50min

            Warka 20l , 16°Blg, zadane gęstwą Wyeast 1214 Belgian Ale

            Comment

            • rafopal
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.07
              • 3

              #7
              Ciekawe te śliwki. Wędzone czy suszone?

              Comment

              • maaniek
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.11
                • 118

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rafopal Wyświetlenie odpowiedzi
                Ciekawe te śliwki. Wędzone czy suszone?
                Chyba suszone, ale pewności nie mam, kupione na wagę

                Comment

                • rafopal
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.07
                  • 3

                  #9
                  też myślalem żeby śliwki suszone wykorzystać. Daj znać jaki piwko będzie smakowało

                  Comment

                  • maaniek
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2010.11
                    • 118

                    #10
                    Warka #1 zabutelkowana:
                    39 butelek 0,5l
                    8 bączków 0,33l
                    165g glukozy do refermentacji

                    Teraz trzeba wytrzymać do Świąt Wielkanocnych

                    Warka #2 przelana na cichą:
                    Odfermentowała do 2,5°Blg

                    Comment

                    • rafopal
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.07
                      • 3

                      #11
                      Ja na razie tylko ze tylko skórka pomarańczową i kolendrą próbowałem (no i miody) jako dodatkiem.
                      Efekty są niezłe już teraz choć to dopiero pierwszy miesiąc lezakuje

                      muszę spróbować z tymi śliwkami do jakiegoś ciemniejszego Ale

                      Comment

                      • maaniek
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2010.11
                        • 118

                        #12
                        15.01.2011

                        Warka#3 - Ramadanowe

                        Z braku laku dobry kit - dostawca dał ciała i robiliśmy z tego co było

                        Skład:
                        Monachijski - 2200g
                        Wiedeński - 2200g
                        Carapils - 330g

                        Chmiele:
                        Marynka - 20g
                        Lubelski - 10g

                        Drożdże:
                        Safale US-05 (niesamowite - piana na 6 litrów )

                        Zacieranie:
                        64°C - 25min
                        74°C - 45min

                        Gotowanie: 60min
                        Marynka - 0min
                        Lubelski - 50min

                        Warka 19l , 13,5°Blg, zadane US-05

                        22.01.2011

                        Przelanie na cichą - 18l - 2,5 Blg

                        05.02.2011

                        Zabutelkowane, glukoza 135g
                        36x 0,5
                        2 x 0,475

                        Comment

                        • maaniek
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2010.11
                          • 118

                          #13
                          05.02.2011

                          Warka#4 - Górski Koticzek


                          Skład:
                          Pilzneński - 4050g
                          Monachijski - 2150g
                          Carahell - 400g
                          Caraaroma - 400g

                          Chmiele:
                          Marynka - 40g
                          Lubelski - 27g

                          Drożdże:
                          Safale US-05

                          Zacieranie:
                          63°C - 40min
                          73°C - 30min

                          Gotowanie: 65min
                          Marynka - 0min
                          Lubelski - 50min

                          Warka 24l , 17,5°Blg, zadane US-05

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X