Coopers Ginger Beer, jaki ekstrakt?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mikefaux
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.07
    • 14

    Coopers Ginger Beer, jaki ekstrakt?

    Jak w temacie, chce użyć ekstraktu słodowego zamiast cukru, ale za bardzo nie wiem, którego użyć. Możecie jakiś polecić?"
    Jeszcze jedno pytanie, na puszce napisane jest: "Wsypać drożdże, pożywkę(...)" zastanawiam się, czy pożywka jest konieczna?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2

    Wszystko jedno jakiego użyjesz , z pożywka daj sobie spokój , uwodnij drożdże i do fermentora
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • mikefaux
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2010.07
      • 14

      #3
      dzieki za pomoc

      Comment

      • mikefaux
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.07
        • 14

        #4
        Nie będę zakładał nowego tematu, dopisze do mojego starego.
        Mianowicie, w końcu się zabrałem do Coopersa Ginger. W niedziele zrobiłem "roztwór" zadałem drożdże i tak sobie pracowały do wczoraj a dzisiaj rano powierzchnia fermentatora wyglądała tak jak na załączonym obrazku
        nie wiem, czy tak to ma wyglądać, bo przy pierwszej warce(weizenbock) nie było takiego efektu- białych plamek piany.
        Oraz zastanawia mnie, czy warto przelewać na cichą, żeby się sklarowało, bo strasznie mętne wyszło. Cicha pomoże czy od razu do butelek?
        Attached Files

        Comment

        • TomX
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.09
          • 1035

          #5
          Poczekaj jeszcze ze 3 - 4 dni przed przelewaniem.

          Comment

          • mikefaux
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.07
            • 14

            #6
            jeszcze 4 dni na burzliwej? to razem będzie 10 nie za dużo?

            Comment

            • TomX
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 1035

              #7
              A gdzie tam. Ja czasem trzymam piwo 3 tygodnie w jednym fermentorze (nie robie potem cichej). Mniej operacji przy piwie => mniej okazji do złapania infekcji.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X