browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karabach
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.09
    • 163

    #136
    czekam na wyniki z 30-tą
    Rzeczpospolita Krakowska
    jak wychodze to tylko na pole

    Comment

    • tenebri
      Porucznik Browarny Tester
      🍼
      • 2010.09
      • 280

      #137
      Warka #30

      Imbirowy Wit 27 maja przelany do butelek. Wyszło 36x0,5l + 5x0,33l.
      W smak ciekawy, czuć imbirek w zapachu też wyczuwalny, niech się trochę ułoży i dojrzeje.

      Ostatnio mam coś problem z nagazowaniem moich piwek, bardzo wolno to idzie. Wit z warki #28 ma nadal mało gazu. W smaku dobre piwko ale spodziewałem się czegoś innego, jednak te drożdże t-58 średnio nadają się na tego typu piwo. Czuć tu jakby trochę bananem.

      Comment

      • tenebri
        Porucznik Browarny Tester
        🍼
        • 2010.09
        • 280

        #138
        Warka #31

        Warka #31 22.06.2012r Wielozbożowe II

        Zasyp:
        3kg słód pilzneński
        0,4kg słód orkiszowy
        0,4kg płatki żytnie błyskawiczne
        0,3kg płatki owsiane błyskawiczne
        0,35kg kasza jaglana
        0,2kg kasza gryczana
        chmiel Northern Brower 15g
        chmiel Hallertauer Tradition 30g
        mech irlandzki
        drożdże s-33

        Zacieranie:
        Kleikowanie kaszy jaglanej i gryczanej
        54C - 15min
        65-62C - 50min
        72C - 20min
        75C - filtracja i wysładzanie

        Chmielenie 60min:
        60min - Northern Brower 15g
        10min - Hallertauer Tradition 20g
        10min - mech irlandzki
        5min - Hallertauer Tradition 10g

        Comment

        • tenebri
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2010.09
          • 280

          #139
          Warka #31

          Drożdże już ładnie pracują, wyszło ok 22l o gęstości 12blg.

          Comment

          • tenebri
            Porucznik Browarny Tester
            🍼
            • 2010.09
            • 280

            #140
            Warka #31

            Wczoraj Wielozbożowe przelane na cichą, przy gęstości 3,5blg.

            Comment

            • tenebri
              Porucznik Browarny Tester
              🍼
              • 2010.09
              • 280

              #141
              Warka #31

              Wielozbożowe przelane do butelek: 39x0,5l + 6x0,33l.

              Comment

              • tenebri
                Porucznik Browarny Tester
                🍼
                • 2010.09
                • 280

                #142
                Warka #32

                Warka #32 Pszeniczne

                Zasyp:
                3kg słód pszeniczny
                1,2kg słód pale ale
                0,2kg słód carahell
                chmiel Citra 20g
                drożdże WB-06

                Zacieranie:
                45C - 20min
                54C - 10min
                64C - 25min
                72-70C - 40min
                76C - filtracja

                Chmielenie:
                60min chmiel Citra 20g

                Miał być jasny pszeniczniak a wyszło coś innego.... Myślałem, że mam jeszcze słód pilzneński a tu klapa, dałem więc to co mi zostało czyli pale ale, z chmieli też tylko Citra mi została.Ale i tak będzie dobre

                Comment

                • tenebri
                  Porucznik Browarny Tester
                  🍼
                  • 2010.09
                  • 280

                  #143
                  Warka #32

                  Wyszło ok 22l o gęstości niecałe 13blg.

                  Comment

                  • tenebri
                    Porucznik Browarny Tester
                    🍼
                    • 2010.09
                    • 280

                    #144
                    Warka #32

                    We wtorek pszeniczniaka przelałem na cichą, miała być to krótka cicha i była bo na drugi dzień czyli wczoraj (01.08.2012r) piwo znalazło się w butelkach.
                    Wyszło 33x0,5l + 14x0,33l.

                    Comment

                    • tenebri
                      Porucznik Browarny Tester
                      🍼
                      • 2010.09
                      • 280

                      #145
                      Warka #32

                      Zapomniałem napisać, że pszenica skończyła swoja fermentacje na poziomie ok 2blg.

                      Comment

                      • tenebri
                        Porucznik Browarny Tester
                        🍼
                        • 2010.09
                        • 280

                        #146
                        Warka #33

                        Warka #33 22.09.2012 Pszeniczne

                        Zasyp:
                        3kg słód pszeniczny
                        1,5 kg słód pilzneński
                        0,2kg słód carahell
                        chmiel Tradycion 20g
                        drożdże wb-06

                        Zacieranie:
                        42C - 15m
                        54C - 10min
                        64-62C - 20min
                        72-74C - 40min
                        76C - filtracja

                        Chmielenie:
                        60min chmiel Tradycion 20g

                        Wyszło coś słabo bo ok 22l o gęstości 12blg, liczyłam na ciut więcej.

                        Comment

                        • tenebri
                          Porucznik Browarny Tester
                          🍼
                          • 2010.09
                          • 280

                          #147
                          Warka #33

                          Wczoraj pszenice przelałem do fermentora z kranikiem przy gęstości ok 2blg,a dziś do butelek. Wyszło 43 sztuk szkła 0,5l.

                          Comment

                          • tenebri
                            Porucznik Browarny Tester
                            🍼
                            • 2010.09
                            • 280

                            #148
                            Warka #34

                            Warka #34 29.19.2012r Jasne

                            Zasyp:
                            4kg słód pilzneński
                            0,5kg słód pszeniczny
                            chmiel Sibilla 25g
                            chmiel Tradition 20g
                            drożdże Danstar Nottingham

                            Zacieranie:
                            54C - 10min
                            64-62C - 20min
                            72-70C - 40min
                            74C - filtracja

                            Chmielenie 60min:
                            60min chmiel Sibilla 25g
                            10min chmiel Tradition 20g

                            Wyszło ok 23l o gęstości jakieś 12blg.

                            Comment

                            • tenebri
                              Porucznik Browarny Tester
                              🍼
                              • 2010.09
                              • 280

                              #149
                              Warka #34

                              Warka #34 warzona oczywiście 29.10.2012r

                              Comment

                              • zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

                                #150
                                Było dać Tradition na goryczkę a Sybillę na aromat, byś zobaczył do czego ten chmiel jest zdolny.
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • Piotr7
                                  drożdże dla początkującego
                                  Piotr7
                                  Witam!
                                  Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                                  Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                                  2024-12-09, 13:24
                                • etman
                                  Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                                  etman
                                  Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                                  White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                                  Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                                  2024-11-23, 18:56
                                • etman
                                  Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
                                  etman
                                  Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                                  Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

                                  Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
                                  2024-10-29, 21:38
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...