browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tenebri
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2010.09
    • 280

    #196
    Warka #51

    Warka #51 21.02.2014r Irish Red Ale

    Zasyp:
    3kg słód pilzneński
    1kg słód monachijski
    0,15kg słód caraaroma
    0,15kg słód karmelowy 150
    0,1kg słód bursztynowy
    chmiel Marynka 20g
    chmiel Lubelski 20g
    drożdże Mangrove Jack's M07 British Ale Yeast

    Zacieranie:
    64-62C - 30min
    72-70C - 40min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min chmiel Marynka 20g
    10min chmiel Lubelski 20g

    Comment

    • tenebri
      Porucznik Browarny Tester
      🍼
      • 2010.09
      • 280

      #197
      Warka #50

      Altbier jakoś tydzień temu przelany na cichą przy blg ok 3,5 dziś został przelany do butelek.
      Wyszło 39 butelek 0,5l i 2 buteleczki 0,33.

      Warka #51 o gęstości 12blg w ilości ok 23l pracuje od piątku wieczór w piwnicy.

      Comment

      • tenebri
        Porucznik Browarny Tester
        🍼
        • 2010.09
        • 280

        #198
        Warka #51

        W sobotę 8 marca IRA przelana na cichą przy 2,5blg.

        Comment

        • tenebri
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2010.09
          • 280

          #199
          Warka #52

          Warka #52 14.93.2014r Porter

          Zasyp:
          2,6kg słód pilzneński
          2,6kg słód monachijski
          0,2kg słód brown
          0,1kg słód caraaroma
          0,15kg carafa II
          0,08kg słód barwiący
          chmiel Hallertau Tradition 25g
          chmiel Sybilla 30g
          drożdże gęstwa z warki #51 (Mangrove Jack's M07 British Ale Yeast)

          Zacieranie:
          64C - 40min
          72C - 40min
          76C - filtracja i wysładzanie

          Chmielenie 70min:
          70min chmiel Hallertau Tradition 25g
          10min chmiel Sybilla 30g

          Wyszło 17l o gęstości 18blg.

          Comment

          • tenebri
            Porucznik Browarny Tester
            🍼
            • 2010.09
            • 280

            #200
            Warka #51

            IRA przelana do butelek, wyszło 42x0,5l i jedna 0,33l.

            Comment

            • tenebri
              Porucznik Browarny Tester
              🍼
              • 2010.09
              • 280

              #201
              Warka #53

              Warka #53 26.03.2014r IPA

              Zasyp:
              4,5kg słód pilzneński
              0,5kg słód pszeniczny
              0,3kg słód bursztynowy
              chmiel Amarillo 50g
              chmiel Simcoe 50g
              chmiel Citra 20g
              drożdże us-05

              Zacieranie:
              68-66C - 60min
              77C - filtracja i wysładzanie

              Chmielenie: 60min
              60min Amarillo 25g
              50min Amarillo 10g
              10min Citra 10g
              0min Simcoe 20g
              0min Citra 10g

              Na zimno dam Amarillo 15g, Simcoe 30g
              Nie wiem może dodam jeszcze coś Citry.

              Comment

              • tenebri
                Porucznik Browarny Tester
                🍼
                • 2010.09
                • 280

                #202
                Warka #53

                Fermentor już w piwnicy. Wyszło ok 21l o gęstości 14blg.

                Comment

                • tenebri
                  Porucznik Browarny Tester
                  🍼
                  • 2010.09
                  • 280

                  #203
                  Warka #53

                  Dopiero teraz miałem czas aby zajść do piwnicy, a tu tragedia... 12C stanowczo za nisko na drożdże us-05, zero piany, drożdże się nie namnożyły. Okno teraz mam zamknięte, mam nadzieję, że się żadna infekcja nie przyczepi i temperatura podskoczy. Ale ogólnie kiepsko to wygląda.

                  Comment

                  • tenebri
                    Porucznik Browarny Tester
                    🍼
                    • 2010.09
                    • 280

                    #204
                    Wczoraj Porter z warki #52 przelany na cicha, przy ok 5,5 blg.
                    IPA pomału dostaje czapy drożdżowej....z fermentora unosi się piękny zapach chmieli.

                    Comment

                    • tenebri
                      Porucznik Browarny Tester
                      🍼
                      • 2010.09
                      • 280

                      #205
                      Warka #54

                      Warka #54 04.04.2014r American Wheat

                      Zasyp:
                      2,4kg słód pilzneński
                      2,4kg słód pszeniczny
                      0,2kg słód karmelowy jasny
                      chmiel Glacier 50g
                      chmiel Citra 10g
                      drożdże Danstar Nottingham

                      Zacieranie:
                      68-66C - 60min
                      77C - filtracja i zacieranie

                      Chmielenie 60min:
                      60min chmiel Glacier 20g
                      5min chmiel Glacier 20g
                      0min chmiel Glacier 10g
                      0min chmiel Citra 10g

                      Wyszło prawie 23l o gęstości 12 blg.

                      Comment

                      • tenebri
                        Porucznik Browarny Tester
                        🍼
                        • 2010.09
                        • 280

                        #206
                        Porter z warki #52 w poniedziałek został przelany do butelek w ilości: 18x0,5l + 21x0,33l.

                        Dziś warkę #53 przelałem na cichą przy gęstości ok 3,5blg. Pierwszy raz drożdże us-05 opadły mi całkiem na dno... raczej mało normalne to przy tym szczepie.
                        Będę teraz trzymał na cichej chyba z 2 tygodnie bo strasznie mętne to wyszło, po tygodniu dodam chmiel na zimno.

                        Comment

                        • tenebri
                          Porucznik Browarny Tester
                          🍼
                          • 2010.09
                          • 280

                          #207
                          Warka #53

                          Do IPA wrzuciłem chmiele na zimno: Citra 10g, Amarillo 15g, Simcoe 30g.

                          Comment

                          • tenebri
                            Porucznik Browarny Tester
                            🍼
                            • 2010.09
                            • 280

                            #208
                            Warka #54

                            American Wheat przelane na cicha przy ok 3,5blg.

                            Comment

                            • tenebri
                              Porucznik Browarny Tester
                              🍼
                              • 2010.09
                              • 280

                              #209
                              Warka #53

                              IPA nadal strasznie mętna, pierwszy raz mam coś takiego, chyba nawet pszeniczniaki były klarowniejsze. Zrobiło się tak po chmieleniu, duża ilość chmielu tak podziałała? Nie będę chyba klarował żelatyną, ważne aby smak był dobry. W środę będę przelewał do butelek.

                              Comment

                              • tenebri
                                Porucznik Browarny Tester
                                🍼
                                • 2010.09
                                • 280

                                #210
                                IPA we wtorek przelana do butelek: 35x0,5l + 4x0,33l
                                Dziś zabutelkowałem American Wheat: 40x0,5l + 5x0,33l

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • Piotr7
                                  drożdże dla początkującego
                                  Piotr7
                                  Witam!
                                  Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                                  Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                                  2024-12-09, 13:24
                                • etman
                                  Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                                  etman
                                  Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                                  White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                                  Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                                  2024-11-23, 18:56
                                • etman
                                  Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
                                  etman
                                  Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                                  Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

                                  Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
                                  2024-10-29, 21:38
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...