Tydzień po zabutelkowaniu #75 otworzyłem jedną butelkę dla próby. Wiadomo że piwo za świeże itd ale okazało się że pojawiła się w zapachu siarka, czego wcześniej nie było. Czytając o drożdżach be-134 wyczytałem że w fazie fermentacji siarka się może pojawić , dziwne że wcześniej jej nie było a teraz jest w butelce. Zniknie to?
browar Teniego
Collapse
X
-
Podsumowując letnie warzenie jestem ogólnie zadowolony. Saison mi smakował (choć trochę przegazowane) lepsza warka z saisonem II, tu były niższe temperatury. Na pewno kiedyś do powtórzenia.
Po mału szykuje się do następnego warzenia...w planach Brown Porter i jakieś jasne piwko na us-05. Ale kiedy to nastąpi to czas pokaże... Mam nadzieję że jeszcze w tym roku.Comment
-
Warka #77 06.11.2021r
Warka #77 Oddech Smoka
4kg słód jęczmienny
0.3kg słód monachijski
0.3kg słód pszeniczny
100g chmiel Dragon
Drożdże us-05
Zacieranie:
65-64°C - 20min
72-70°C - 40min
78°C - 5min
Chmielenie 60min:
60min chmiel Dragon 20g
40min chmiel Dragon 20g
10min chmiel Dragon 20g
Pozostałe 40g Dragona dam na fermentację cichą.
👍 1Comment
-
Warka #78 24.21.2021r
Warka#78 Smaczne piwko
Zasyp:
3.8kg słód pszeniczny
0.5kg słód karmelowy czerwony
0.5kg słód pszeniczny
Chmiel Perle 25g
Chmiel Sybilla 30g
Drożdże Safale k-97
Zacieranie:
66-65°c - 30min
72-69°c - 35min
78°c - 10 min
Chmielenie 60min:
60min chmiel Perle 25g
10min chmiel Sybilla 30g
👍 1Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Warka #79 06.12.2021
Warka #79 Ciemniak
Zasyp:
3.5kg słód pale ale
1kg słód monachijski
0.2kg słód karmelowy czerwony
0.15kg słód czekoladowy ciemny
0.1kg słód carafa II
Chmiel Challenger 30g
Chmiel Perle 5g
Drożdże S-04
Zacieranie:
70-66°C - 60min
72°C - wrzucenie słodów palonych
76°C - 10min
Chmielenie 60min:
60min chmiel Challenger 30g
60min chmiel Perle 5g
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment