browar Teniego

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tenebri
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2010.09
    • 280

    #91
    Warka #19

    Zapomniałem napisać, że wyszło ok 20l brzeczki o gęstości trochę ponad 14blg.

    Comment

    • tenebri
      Porucznik Browarny Tester
      🍼
      • 2010.09
      • 280

      #92
      Przedwczoraj wylałem do kibla zawartość butelek z piwem pszenicznym,skwaśniało.
      Pszenicznego kozła z pewnością czeka to samo, ale wczoraj kilka butelek z nim zakapslowałem. Zawsze będzie czas aby je wylać, choć nie jest to zbyt przyjemna robota.

      Przed chwilką do warki #19 dolałem ochłodzony i rozrobiony miód.

      Comment

      • tenebri
        Porucznik Browarny Tester
        🍼
        • 2010.09
        • 280

        #93
        Warka #19

        Miodowe przelane na cichą, zeszło do ok 4blg.

        Comment

        • tenebri
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2010.09
          • 280

          #94
          Warka #20

          Warka #20 29.10.11r Wędzone

          Zasyp:
          3kg słód wędzony Weyermann
          0,5kg słód pilzniński
          0,5kg słód pszeniczny
          0,3kg słód karmelowy jasny
          0,1kg słód zakwaszający
          mech irlandzki
          chmiel Marynka 30g
          chmiel Lubelski 25g
          drożdże Danstar Nottingham

          Zacieranie:
          64-63C - 30min
          72-70C - 30min
          76C - filtracja

          Chmielenie: 70min
          70min Marynka 30g
          10min Lubelski 25g
          10min mech irlandzki

          20stą warkę postanowiłem zrobić wędzoną, zobaczymy jak mocno ta wędzonka będzie wyczuwalna. Teraz wszystko się chłodzi w wannie.

          Comment

          • tenebri
            Porucznik Browarny Tester
            🍼
            • 2010.09
            • 280

            #95
            Warka #20

            Wyszło ok 21,5l o gęstości ok 13blg. W piwnicy utrzymuje się teraz temperatura w granicach 14-15 stopni. Jak będą przymrozki to może z 1-2 stopień temperatura spadnie, ale i tak ciepło jak na piwnice.

            Comment

            • tenebri
              Porucznik Browarny Tester
              🍼
              • 2010.09
              • 280

              #96
              Warka #20

              Wędzonka przelana na cichą przy ok 3,5blg. Smak zapowiada wyśmienite piwko, mam nadzieję tylko, że te 3 porażki z pszenicą to tylko taki "pszeniczny" wybryk i to wyjdzie.
              Wędzonka jest piękna, przy leżakowaniu złagodnieje, ale powinna być w miarę wyrazista.

              Gęstwę zebrałem do słoiczka i z pewnością jutro ją użyję przy planowanej następnej warce.

              Comment

              • tenebri
                Porucznik Browarny Tester
                🍼
                • 2010.09
                • 280

                #97
                Warka #21

                Warka #21 09.11.2011r Monachijskie ciemne

                Zasyp:
                3kg słód monachijski
                1kg słód pilzneński
                0,2kg Special B
                0,1 słód zakwaszający
                mech irlandzki
                chmiel Marynka 25g
                chmiel Hallertauer Mittelfrüh 25g
                drożdże: gęstwa z warki #20

                Zacieranie:
                54C - 10min
                64C - 20min
                72-70C - 40min
                76C - filtracja

                Chmielenie 60min
                60min Marynka 25g
                10min Hallertauer Mittelfrüh 25g
                10min mech irlandzki

                Wszystko odbyło się sprawie i w miarę szybko, teraz brzeczka chłodzi się na balkonie.

                Comment

                • tenebri
                  Porucznik Browarny Tester
                  🍼
                  • 2010.09
                  • 280

                  #98
                  Warka #21

                  Gęstwa wlana do fermentora, wyszło 22l o gęstości ok 12,5blg.

                  Comment

                  • tenebri
                    Porucznik Browarny Tester
                    🍼
                    • 2010.09
                    • 280

                    #99
                    Warka #20

                    Miodowe ciemne wlane do butelek, wyszło 43x0,5l + 6x0,33l. W zapachu dość mocno wyczuwalny aromat miodowy, jak to mówią znajomi czuć wiejski miód. W smaku już mniej tego miodku czuć, ale jakieś tam akcenty są, więc nie jest źle. Z pewnością w miarę starzenia się piwa te miodowe smaczki będą znikać, ale powinno to wystarczyć.

                    Comment

                    • tenebri
                      Porucznik Browarny Tester
                      🍼
                      • 2010.09
                      • 280

                      #100
                      Odwiedziłem piwnice, i na termometrze pokazuje ok 11stopni. Tak nisko to jeszcze nigdy nie było... bardzo mnie to cieszy. Mam tylko nadzieje, że drożdże Danstar Nottingham dadzą radę przy takiej temperaturze, niby radzą sobie z lagerami.

                      Comment

                      • tenebri
                        Porucznik Browarny Tester
                        🍼
                        • 2010.09
                        • 280

                        #101
                        Warka #22

                        Warka #22 19.11.2011r Jasne pełne

                        Zasyp:
                        4,1kg słód pilzneński
                        0,2kg słód carahell
                        mech irlandzki
                        chmiel Marynka 25g
                        chmiel Lubelski 25g
                        drożdże W34/70

                        Zacieranie:
                        63C - 20min
                        72-72C - 40min
                        77C - filtracja

                        Chmielenie: 60min
                        60min Marynka 25g
                        10min Lubelski 25g
                        10min mech irlandzki
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-11-19, 15:17.

                        Comment

                        • Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

                          #102
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri
                          60min Marynka 25g
                          10min Lubelski 225g
                          225? Czy za dużo dwójek?
                          PS. Osobiście myślę o zrobieniu piwa z duuużą ilością szyszek na koniec, ale aż 225g to nie myślałem...

                          EDIT: OK, widzę wyżej, że pomyłka. Pozwoliłem sobie zedytować.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2011-11-19, 15:17.

                          Comment

                          • tenebri
                            Porucznik Browarny Tester
                            🍼
                            • 2010.09
                            • 280

                            #103
                            Hehe, tak jedna "2" wyszła mi za dużo, nie zauważyłem tego. Dobrze, że jesteście czujni

                            Comment

                            • tenebri
                              Porucznik Browarny Tester
                              🍼
                              • 2010.09
                              • 280

                              #104
                              Warka #22

                              Jak na dziś zabawę z warzeniem uznaje za zakończoną. Drożdżaki wylądowały w fermentorze, w którym znalazło się 22l brzeczki o gęstości ciut ponad 12blg.

                              Comment

                              • tenebri
                                Porucznik Browarny Tester
                                🍼
                                • 2010.09
                                • 280

                                #105
                                Warka #20

                                Wędzone zabutelkowane: 36x0,5l + 5x0,33l.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • SielskieWzgorze
                                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                  SielskieWzgorze
                                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                  ...
                                  2024-02-19, 09:28
                                • kurek93
                                  Pszenica z błędami.
                                  kurek93
                                  Witam.
                                  Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                  • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                  • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                  • słód Weyermann®
                                  ...
                                  2023-01-13, 10:28
                                • Piotr7
                                  drożdże dla początkującego
                                  Piotr7
                                  Witam!
                                  Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                                  Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                                  2024-12-09, 13:24
                                • etman
                                  Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                                  etman
                                  Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                                  White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                                  Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                                  2024-11-23, 18:56
                                • etman
                                  Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
                                  etman
                                  Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                                  Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

                                  Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
                                  2024-10-29, 21:38
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...