W pierwszej i drugiej warce chmiel zapakowałem do małego kawałka pończochy, zauważyłem że chmiel nabrał wody i tylko stworzył jedną bryłę. W następnych warkach więc chmiel wkładałem do większego kawałka pończochy, tak aby luźniej pływał. Dlatego warka #3 ma jakieś ślady chmielu, zobaczymy jak będzie to wyglądać za jakieś 2-3 miesiące.
browar Teniego
Collapse
X
-
Ślady znikną"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
warka #6
Warka #6 25.02.2011 Pszeniczne
To szósta moja warka a nadal nie ma co pić. Logistycznie trochę źle zabrałem się do mojego warzenia. Zanim to co mam w piwnicy dojrzeje, to ja uschnę, więc czas na piwo pszeniczne. Dziś warzyłem jasne, za tydzień dwa pójdzie ciemne. Prawdopodobnie później będzie jakaś przerwa, ponieważ butelki się kończą...
Słody:
2,5 kg słód pszeniczny
1,6 kg słód pilzneński
0,2 kg słód Carahell
chmiel Lubelski granulat 30g
drożdże wb-06
Zacieranie:
45C - 15 min
55C - 15 min
63C - 40 min
72C - 40 min
78C - filtracja
Chmielenie: 60min
60min 20g Lubelski
10 min przed końcem 10g Lubelski
Teraz się brzeczka chłodzi na balkonie, myślę, że za jakąś godzinkę będę przelewał do fermentora.
Comment
-
-
warka #6
Drożdże już szaleją w brzeczce. Wyszło ok 21l o gęstości 13blg.
Tym razem chmiel wrzuciłem luzem przy gotowaniu, przełom był spory tak więc i chmielimy miały gdzie się osadzić, jakoś sobie poradziłem z pomocą pieluchy tetrowej aby to później przecedzić. Mam tylko nadzieję, że nie załapałem żadnej infekcji, trochę było z tym babrania
Comment
-
-
warka #3
Minął prawie miesiąc po zabutelkowaniu warki #3, postanowiłem otworzyć baczka i sprawdzić co z tego wyszło. Niestety jestem rozczarowany, piwo w smaku jest kwaskowate. Smak taki owocowy, kwaskowy. Rozlewając je do butelek zapowiadało się świetnie, czuć było trochę drożdży, ale zero kwasu a tu... Nie wiem czy to infekcja, czy jeszcze piwo musi lepiej dojrzeć, ale nie takiego smaku się spodziewałem. No nic trzeba warzyć dalej
Comment
-
-
-
warka #7
Warka #7 12.03.2011 Pszeniczne ciemne
Słody:
1,2 kg słód pszeniczny
1 kg słód pszeniczny ciemny
1 słód pilzneński
1 słód monachijski
0,2 kg słód czekoladowy
0,2 kg pszeniczny karmelowy Carawheat
chmiel Hallertauer Tradition granulat 20g
chmiel Lubelski granulat 20g
gęstwa z warki #6
Zacieranie:
44C - 15 min
65C - 30 min
72C - 40 min po negatywnej próbie jodowej wsypany słód czekoladowy
77C - 5 min i przelanie do wysładzania
Chmielenie : 65min
65 min Hallertauer Tradition 20g
ostatnie 15 min wsypane 20g Lubelski
W tej chwili drożdże już się na dobre rozszalały, jest wysoka piana i mocny zapach.
Wyszło ok 21l zielonego piwa o gęstości ok 13blg.
W dniu 11.03.2011 przelałem pszeniczniaka z warki #6 do butelek. Wyszło 32x0,5l 8x0,33l + 2x0,66l.
Comment
-
-
Warka #8
Warka #8 25.03.2011 Wielozbożowe
Recepturę na te piwo stworzyłem przy pomocy "dobrych" ludzi... którzy trochę zmodyfikowali mój pierwotny przepis.
Skład:
1,6kg pilzneński
1kg wiedeński
0,5kg monachijski
0,6kg pszeniczny
0,4 płatki żytnie błyskawiczne
0,25 płatki owsiane błyskawiczne
0,4 kasza jaglana
0,2 kasza gryczana prażona
chmiel Magnum granulat 15g
chmiel Spalt Spalter granulat 20g
mech irlandzki
drożdże gęstwa z poprzedniej warki
Zacieranie:
55C - 15 min wcześniej skleikowanie ześrutowanych kasz jaglanej i gryczanej
63C - 45 min
73C - 20 min
78C - filtracja
Chmielenie: 60 min
60 min Magnum 15g
ostatnie 15 min wsypanie 20g Lubelski + mech irlandzki
Brzeczka już w fermentorze zalana gęstwą. Wyszło ok 20l o gęstości 12blg.Last edited by tenebri; 2011-03-25, 19:14.
Comment
-
Comment