Mam nadzieję, że wyjdzie coś z tego dobrego i smak zrekompensuje mi męczarnie przy filtracji i wysładzaniu tej warki
browar Teniego
Collapse
X
-
warka #6
Wczoraj odbyła się degustacja pszeniczniaka. Dwa tygodnie od zabutelkowania jak dla mnie bardzo udana warka, może ciut za dużo chmielu lecz mi to zbytnio nie przeszkadza, tym bardziej, że w poprzednich warkach chmiel jest bardzo mało wyczuwalny. Smaki bananowe i goździkowe dobrze wyczuwalne, nasycenie średnie, piana zbyt długo się nie utrzymuje. Jak trochę dłużej poleży to powinno być z tym lepiej. Widzę jednak, że szybko mi się te piwo rozejdzie, już się znajomi o nie dopytują
Comment
-
-
Nie ma co trzymać za długo pszeniczki tylko szybko zrobić nastepną, i szybko następną bo to szybkie piwo jest"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Warka #9
Warka #9 16.04.2011 Koelsch
Słody:
3,9 kg słód pilzneński
1 kg słód pszeniczny
chmiel Northern Brewer 20g
chmiel Spalt Spalter 30g
chmiel Lubelski 10g
drożdże Safbrew S-33
Zacieranie:
45C - wrzucenie słodów i w ok 30min podgrzanie do 64C
64C - 30min
73-71C - 20min
76C - filtracja
Chmielenie 60min
Od początku wrzucone 20g Northern Brewer + 15g Spalt Spalter + 10g Lubelski
15 min przed końcem gotowania wrzucone 15g Spalt Spalter
Drożdże po 5h porządnie ruszyły, piana chciała wyjść z fermentora.
Wyszło ok 25l brzeczki o gęstości 12,5 blg.
Wczoraj zabutelkowałem też warkę #8 (wielozbożowe). 36 butelek 0,5l + 3 buteleczki 0,33l poczekają teraz z 2-3 dni w pokoju a później do piwnicy.
Comment
-
-
Warka #10
Warka #10 29.04.2011 Orkiszowe
I oto 10 warka! Po warce #9 miałem na jakiś czas przystopować z warzeniem ale nie wytrzymałem.
Słody:
2 kg słód orkiszowy
1 kg słód monachijski ciemny
1 kg słód pilzneński
chmiel Centennial 40g
drożdże us-05
Zacieranie:
55C - 10min
67-66C - 15min
73-70C - 40min
Chmielenie 60min
60min Centennial 30g
10min Centennial 10g
Wyszło ok 21l brzeczki o gęstości ponad 12 blg.
Pierwszy raz zacierałem tak na słodko zacier, jestem ciekaw co z tego wyjdzie, na jakim blg drożdże się zatrzymają.
Chmiel Centennial jest niby aromatyczny ale zawartość alfa-kwasów ma 9,6%, nie wiem czy czasami nie za dużo go dałem, zielone piwo jest dość goryczkowe.
Comment
-
-
warka #10
Orkiszowe przelane na cichą przy blg ~3,5.
Co do kolscha to jeszcze chyba parę dni potrzymam go na cichej, coś mnie niepokoi te 4blg, nie chciałbym mieć granatów... chyba, że przy drożdżach s-33 tak słabe odfermentowanie to norma?
Comment
-
-
warka# 11
Warka #11 28.05.2011 Ale ALE
Wczoraj uwarzyłem ostatnią warkę, następna dopiero we wrześniu. Miałem końcówki słodów, i chmielu, wyszło coś takiego:
1,7kg słód pilzneński
1,7kg słód monachijski
1kg słód wiedeński
0,4kg carared
chmiel Marynka ok 35g
chmiel Lubelski 25g
chmiel Centennial 10g
drożdże s-04
Zacieranie:
64-62C - 30min
73-71C - 30min
76C - 10min
Chmielenie 60min
60min Marynka 35g
10min Lubelski 25g
10min Centennial 10g
Otrzymałem ok 24l brzeczki o gęstości ok 12,5 blg.
Comment
-
Comment