Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri
Wyświetlenie odpowiedzi
browar Teniego
Collapse
X
-
warka #14
Filtracja i wysładzanie trwały dłuuuugo!
Chmieliłem 70 minut.
70min Marynka 30g
15min kolendra 7g
10min kolendra 8g
10min świeżo starta skórka z 3 pomarańczy i 2 cytryn.
Wyszło słabiutko bo jakoś 19l brzeczki ok 11,5blg. Ale dobrze , że wytrzymałem do końca bo był już moment , że chciałem się poddać. Teraz unosi się piękny cytrusowy zapach po pokoju. Użyłem drożdży s-33.
Comment
-
-
warka #14
Coś kiepsko widzę tą warkę.... Wczoraj fermentacja ruszyła z kopyta a teraz już pianka opada, mierzyłem blg spadło już do ok 6. Niestety temperatura brzeczki ok 26C. Nie wróżę tej warce dobrego zakończenie
Warka #13 czyli Dubbel nadal na burzliwej, ok 4blg jutro jeszcze sprawdzę i jak się nic nie zmieni będę przelewał na cichą.
Comment
-
-
Warka #15
Warka #15 Orkiszowe II
Po męczarni z warką #14 to orkiszowe było miłą odskocznią. Nieco zmieniłem zasyp w porównaniu z pierwszym Orkiszowym, zacieranie podobne i zastosowałem inny amerykański chmiel.
Słody:
2 kg słód orkiszowy
1,2 kg słód monachijski
1 kg słód wiedeński
0,15 słód carahell
chmiel Cascade 40g
drożdże us-05
Zacieranie:
53C - 10min
67-66C - 10min
73-69C - 45min
Chmielenie 60min
60min Cascade 30g
10min Cascade 10g
Wyszło ok 21l brzeczki o gęstości około 13blg.
Comment
-
-
warka #14
Warka #14 nadal mnie niepokoi, blg utrzymuje się ciągle na poziomie 5,5. Tak jak pisałem we wcześniejszych postach fermentacja musiała się odbyć w ciągu 2 dni. Nie wiem, co teraz zrobić. Zacieranie nie było aż tak na słodko, aby taka końcowa gęstość była normalnym wynikiem. Co mi doradzicie? Oczywiście pójdzie jeszcze na cicha, ale nie wiem czy coś to da, a boję się granatów.
Comment
-
-
Warka #13
Warka #13 przelana do butelek: 33x0,5l + 10x0,33l. Smak ciekawy, choć chmielu praktycznie brak, Marynka była w szyszce i widocznie dałem jej za mało.
Przelałem też "wybuchową" warkę #14 na cichą. Jak stało tak stoi na 5,5blg.
Comment
-
-
Warka #15
Wczoraj przelałem warkę #15 na cichą przy ok 4,5blg.
W weekend miałem plan warzyć pszeniczniaka, drożdże już uaktywnione a tu wczoraj termometr mi się zbił. Przeszukałem miasto i nigdzie nie znalazłem takiego co potrzeba. Kiepsko.
Comment
-
-
Warka #16
Warka #16 28.08.2011r Pszeniczne II
Udało mi się nabyć termometr więc tak jak planowałem dziś uwarzyłem pszeniczniaka.
Słody:
2,5 kg słód pszeniczny
1,6 kg słód pilzneński
0,2 kg słód Carahell
chmiel Hallertauer Tradition 25g
drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen
Zacieranie:
44C - 15min
55C - 15min
65-64C - 20min
72-70C - 40min
77C - filtracja
Chmielenie 60min:
25g Hallertauer Tradition na 60min
Wyszło jakieś 22,5l około 12blg.
Jak mi się zwolnią fermentory to zebraną gęstwę z tej warki planuję wykorzystać do uwarzenia jeszcze jednego jasnego pszeniczniaka i weizenbocka.
Comment
-
-
Warka #14
Dziś z rana rozlałem 14 warkę do butelek. Weszło w 26x0,5l, 2x0,66l i w 2 PET-y 1,5l.
Piwo ma fajny cytrusowy zapaszek w smaku jest średnie. Czuć, jakiś dziwny posmaczek, z pewnością to wina wyższej temperatury w czasie fermentacji, która zresztą odbyła się w expresowym tempie. Raczej będzie pijalne, mam tylko nadzieję, że butelki nie będą strzelać.
Przed rozlaniem mierzyłem jeszcze blg i wyszło poniżej 5, więc na cichej troszkę spadło.
Comment
-
-
Warka #17
Warka #17 07.09.2011r Pszeniczne III
Zasyp:
2,5 kg słód pszeniczny
1,7 kg słód pilzneński
0,2 kg słód karmelowy jasny
chmiel Hallertauer Mittelfrüh 25g
drożdże: gęstwa z poprzedniej warki (Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen)
Zacieranie:
44C - 15min
54C - 15min
65-63C - 30min
73-70C - 40min
77C - filtracja
Chmielenie 60min:
60min - Hallertauer Mittelfrüh 25g
Chmielenie zaraz się skończy tak więc zabieram się za napełnianie wanny wodą i chłodzenie.
Przed chwilą pszeniczniaka z warki #16 przelałem na cichą przy blg ok 4blg.
Comment
-
Comment