czekam na wyniki z 30-tą
browar Teniego
Collapse
X
-
Warka #30
Imbirowy Wit 27 maja przelany do butelek. Wyszło 36x0,5l + 5x0,33l.
W smak ciekawy, czuć imbirek w zapachu też wyczuwalny, niech się trochę ułoży i dojrzeje.
Ostatnio mam coś problem z nagazowaniem moich piwek, bardzo wolno to idzie. Wit z warki #28 ma nadal mało gazu. W smaku dobre piwko ale spodziewałem się czegoś innego, jednak te drożdże t-58 średnio nadają się na tego typu piwo. Czuć tu jakby trochę bananem.
Comment
-
-
Warka #31
Warka #31 22.06.2012r Wielozbożowe II
Zasyp:
3kg słód pilzneński
0,4kg słód orkiszowy
0,4kg płatki żytnie błyskawiczne
0,3kg płatki owsiane błyskawiczne
0,35kg kasza jaglana
0,2kg kasza gryczana
chmiel Northern Brower 15g
chmiel Hallertauer Tradition 30g
mech irlandzki
drożdże s-33
Zacieranie:
Kleikowanie kaszy jaglanej i gryczanej
54C - 15min
65-62C - 50min
72C - 20min
75C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min - Northern Brower 15g
10min - Hallertauer Tradition 20g
10min - mech irlandzki
5min - Hallertauer Tradition 10g
Comment
-
-
Warka #32
Warka #32 Pszeniczne
Zasyp:
3kg słód pszeniczny
1,2kg słód pale ale
0,2kg słód carahell
chmiel Citra 20g
drożdże WB-06
Zacieranie:
45C - 20min
54C - 10min
64C - 25min
72-70C - 40min
76C - filtracja
Chmielenie:
60min chmiel Citra 20g
Miał być jasny pszeniczniak a wyszło coś innego.... Myślałem, że mam jeszcze słód pilzneński a tu klapa, dałem więc to co mi zostało czyli pale ale, z chmieli też tylko Citra mi została.Ale i tak będzie dobre
Comment
-
-
Warka #33
Warka #33 22.09.2012 Pszeniczne
Zasyp:
3kg słód pszeniczny
1,5 kg słód pilzneński
0,2kg słód carahell
chmiel Tradycion 20g
drożdże wb-06
Zacieranie:
42C - 15m
54C - 10min
64-62C - 20min
72-74C - 40min
76C - filtracja
Chmielenie:
60min chmiel Tradycion 20g
Wyszło coś słabo bo ok 22l o gęstości 12blg, liczyłam na ciut więcej.
Comment
-
-
Warka #34
Warka #34 29.19.2012r Jasne
Zasyp:
4kg słód pilzneński
0,5kg słód pszeniczny
chmiel Sibilla 25g
chmiel Tradition 20g
drożdże Danstar Nottingham
Zacieranie:
54C - 10min
64-62C - 20min
72-70C - 40min
74C - filtracja
Chmielenie 60min:
60min chmiel Sibilla 25g
10min chmiel Tradition 20g
Wyszło ok 23l o gęstości jakieś 12blg.
Comment
-
-
Było dać Tradition na goryczkę a Sybillę na aromat, byś zobaczył do czego ten chmiel jest zdolny.
Comment
-
Comment