browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tenebri
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2010.09
    • 280

    pierwszy raz używam tego chmielu, ale jeszcze trochę go mam więc coś się wymyśli

    Comment

    • tenebri
      Porucznik Browarny Tester
      🍼
      • 2010.09
      • 280

      Warka #34

      Warka #34 przelana 3 dni temu do butelek (42x0,5l + 3x0,33l).
      Wcześniej 10.11.12r przelewałem ja na cichą przy gęstości ok 2blg.

      Comment

      • tenebri
        Porucznik Browarny Tester
        🍼
        • 2010.09
        • 280

        Warka #35

        Warka #35 22.11.2012r

        Zasyp:
        3,5kg słód pilzneński
        0,5kg słód monachijski
        0,3kg słód pszeniczny
        0,2kg słód carahell
        chmiel Sybilla 30g
        chmiel Perle 25g
        chmiel Tradition 10g
        drożdże gęstwa z warki #34

        Zacieranie:
        55C - 10min
        65-63C - 20min
        73-70C - 50min
        76C - filtracja

        Chmielenie 60min:
        60min chmiel Perle 25g
        60min chmiel Tradition 10g
        10min chmiel Sybilla 30g

        Wyszło ok 23l o gęstości 12blg.

        Comment

        • tenebri
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2010.09
          • 280

          Warka #35

          4 grudnia przelałem #35 na cicha przy ok 3blg.

          Comment

          • tenebri
            Porucznik Browarny Tester
            🍼
            • 2010.09
            • 280

            Warka #35

            W tamtym tygodniu chyba 12 grudnia przelałem warkę 35 do butelek. Wyszło trochę ponad 21l piwa.

            Comment

            • tenebri
              Porucznik Browarny Tester
              🍼
              • 2010.09
              • 280

              Warka #36

              Warka #36 19.01.2013r Jasne

              Zasyp:
              2,8kg słód pilzneński
              2kg słód pale ale
              0,2kg słód pszeniczny
              chmiel Marynka ok 30g
              chmiel Hallertauer Mittelfrüh ok 35g

              Zacieranie:
              64-62C - 40min
              72C - 20 min
              76C - filtracja

              Chmielenie 70min
              70min Marynka
              10min Hallertauer Mittelfrüh

              Comment

              • tenebri
                Porucznik Browarny Tester
                🍼
                • 2010.09
                • 280

                Warka #36

                Wyszło trochę ponad 23l ok 12blg. Znów słaba wydajność jakoś ostatnio słabo mi to wychodzi. Zadałem uwodnionymi drożdżami Saflager W34/70.

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  Zadarza się raz lepiej raz gorzej, ważne żeby efekt był dobry.
                  Last edited by zgoda; 2013-01-20, 08:37.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • tenebri
                    Porucznik Browarny Tester
                    🍼
                    • 2010.09
                    • 280

                    Warka #36

                    Warka #36 16 lutego przelana do butelek : 18x0,45l + 29x0,5l.
                    Last edited by tenebri; 2013-02-22, 09:49.

                    Comment

                    • tenebri
                      Porucznik Browarny Tester
                      🍼
                      • 2010.09
                      • 280

                      Warka #37

                      Warka #37 02.03.2013r Koźlak

                      Zasyp:
                      2,9kg słód pilzneński
                      2kg słód monachijski
                      0,35kg słód karmelowy ciemny
                      0,1kg słód carared
                      0,07kg słód caraamber
                      chmiel Marynka 20g
                      chmiel Hallertauer Mittelfrüh 15g
                      gęstwa z warki# 36

                      Zacieranie:
                      62°C 15min
                      Dekokt (1/3) 72°C 15min, 100°C 15min zawracamy
                      72°C 40min
                      75°C filtracja

                      Chmielenie 60min:
                      60min chmiel Marynka 20g
                      10min chmiel Hallertauer Mittelfrüh 15g

                      Wyszło ok 18l o gęstości 17blg.

                      Comment

                      • tenebri
                        Porucznik Browarny Tester
                        🍼
                        • 2010.09
                        • 280

                        Warka #38

                        Warka #38 16.93.2013 Porter

                        Zasyp:
                        2,7kg słód pilzneński
                        2,7kg słód monachijski
                        0,2kg słód special-b
                        0,07kg słód caraamber
                        0,15kg słód carafa II
                        0,1kg słód barwiący
                        chmiel Sybilla 35g
                        chmiel Lubelski 30g
                        gęstwa z warki #37

                        Zacieranie:
                        64C - 40min
                        72C - 40min po negatywnej próbie jodowej wsypałem słody palone
                        76C - filtracja i wysładzanie

                        Chmielenie: 70min
                        70min słód Sybilla
                        10min słód Lubelski

                        Wyszło 15l o gęstości 21blg.


                        W tym dniu przelałem też warkę #37 na cichą, blg zatrzymało się na wartości 4.

                        Comment

                        • tenebri
                          Porucznik Browarny Tester
                          🍼
                          • 2010.09
                          • 280

                          Warka #37, #38

                          Wczoraj Koźlak został przelany do butelek: 34x0,33l + 12x0,5l.
                          Dziś warkę #38 przelałem na cichą przy blg 6.

                          Comment

                          • tenebri
                            Porucznik Browarny Tester
                            🍼
                            • 2010.09
                            • 280

                            Warka #38

                            Porter przelany do butelek: 27x0,5l + 3x0,33l

                            Comment

                            • tenebri
                              Porucznik Browarny Tester
                              🍼
                              • 2010.09
                              • 280

                              Warka #39

                              Warka #39 23.04.2013r Witbier
                              Zasyp:
                              2kg słód pilzneński
                              1kg słód pszeniczny
                              0,9kg płatki pszenne
                              0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
                              0,1kg słód biscuit
                              chmiel Marynka 20g
                              kolendra 15g
                              starta skórka z 6 pomarańczy
                              drożdże Wyeast XL 3944 Belgian Witbier

                              Zacieranie:
                              64C - 50min (wcześniej skleikowałem płatki pszenne)
                              72C - 15min
                              76C - filtracja i wysładzanie

                              Chmielenie: 60min
                              60min chmiel Marynka
                              10min - połowa cytrusów + 7g kolendry
                              5min - reszta cytrusów + 8g kolendry

                              Wyszło 22,5l o gęstości jakieś 12blg

                              Comment

                              • tenebri
                                Porucznik Browarny Tester
                                🍼
                                • 2010.09
                                • 280

                                Warka #40

                                Warka #40 30.04.2013r

                                Zasyp:
                                2,2kg słód pilzneński
                                1,6kg słód pale ale
                                0,5kg słód pszeniczny
                                chmiel Perle 25g
                                chmiel Hersbrucker 20g
                                drożdże us-05

                                Zacieranie:
                                64C - 35min
                                72C - 30min
                                75C - filtracja i zacieranie

                                Chmielenie : 60min
                                60min - chmiel Perle 25g
                                10min - chmiel Hersbrucker 20g

                                Wyszło jakieś 22,5l o gęstości 12blg.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X