pierwszy raz używam tego chmielu, ale jeszcze trochę go mam więc coś się wymyśli
browar Teniego
Collapse
X
-
Warka #35
Warka #35 22.11.2012r
Zasyp:
3,5kg słód pilzneński
0,5kg słód monachijski
0,3kg słód pszeniczny
0,2kg słód carahell
chmiel Sybilla 30g
chmiel Perle 25g
chmiel Tradition 10g
drożdże gęstwa z warki #34
Zacieranie:
55C - 10min
65-63C - 20min
73-70C - 50min
76C - filtracja
Chmielenie 60min:
60min chmiel Perle 25g
60min chmiel Tradition 10g
10min chmiel Sybilla 30g
Wyszło ok 23l o gęstości 12blg.
Comment
-
-
Warka #36
Warka #36 19.01.2013r Jasne
Zasyp:
2,8kg słód pilzneński
2kg słód pale ale
0,2kg słód pszeniczny
chmiel Marynka ok 30g
chmiel Hallertauer Mittelfrüh ok 35g
Zacieranie:
64-62C - 40min
72C - 20 min
76C - filtracja
Chmielenie 70min
70min Marynka
10min Hallertauer Mittelfrüh
Comment
-
-
Zadarza się raz lepiej raz gorzej, ważne żeby efekt był dobry.Last edited by zgoda; 2013-01-20, 08:37.
Comment
-
-
Warka #37
Warka #37 02.03.2013r Koźlak
Zasyp:
2,9kg słód pilzneński
2kg słód monachijski
0,35kg słód karmelowy ciemny
0,1kg słód carared
0,07kg słód caraamber
chmiel Marynka 20g
chmiel Hallertauer Mittelfrüh 15g
gęstwa z warki# 36
Zacieranie:
62°C 15min
Dekokt (1/3) 72°C 15min, 100°C 15min zawracamy
72°C 40min
75°C filtracja
Chmielenie 60min:
60min chmiel Marynka 20g
10min chmiel Hallertauer Mittelfrüh 15g
Wyszło ok 18l o gęstości 17blg.
Comment
-
-
Warka #38
Warka #38 16.93.2013 Porter
Zasyp:
2,7kg słód pilzneński
2,7kg słód monachijski
0,2kg słód special-b
0,07kg słód caraamber
0,15kg słód carafa II
0,1kg słód barwiący
chmiel Sybilla 35g
chmiel Lubelski 30g
gęstwa z warki #37
Zacieranie:
64C - 40min
72C - 40min po negatywnej próbie jodowej wsypałem słody palone
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie: 70min
70min słód Sybilla
10min słód Lubelski
Wyszło 15l o gęstości 21blg.
W tym dniu przelałem też warkę #37 na cichą, blg zatrzymało się na wartości 4.
Comment
-
-
Warka #39
Warka #39 23.04.2013r Witbier
Zasyp:
2kg słód pilzneński
1kg słód pszeniczny
0,9kg płatki pszenne
0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
0,1kg słód biscuit
chmiel Marynka 20g
kolendra 15g
starta skórka z 6 pomarańczy
drożdże Wyeast XL 3944 Belgian Witbier
Zacieranie:
64C - 50min (wcześniej skleikowałem płatki pszenne)
72C - 15min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie: 60min
60min chmiel Marynka
10min - połowa cytrusów + 7g kolendry
5min - reszta cytrusów + 8g kolendry
Wyszło 22,5l o gęstości jakieś 12blg
Comment
-
-
Warka #40
Warka #40 30.04.2013r
Zasyp:
2,2kg słód pilzneński
1,6kg słód pale ale
0,5kg słód pszeniczny
chmiel Perle 25g
chmiel Hersbrucker 20g
drożdże us-05
Zacieranie:
64C - 35min
72C - 30min
75C - filtracja i zacieranie
Chmielenie : 60min
60min - chmiel Perle 25g
10min - chmiel Hersbrucker 20g
Wyszło jakieś 22,5l o gęstości 12blg.
Comment
-
Comment