browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tenebri
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2010.09
    • 280

    Warka #41

    Warka #41 11.05.2013r Witbier
    Zasyp:
    2kg słód pilzneński
    1,1kg słód pszeniczny
    1kg pszenica
    0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
    chmiel Marynka 20g
    kolendra 15g
    suszona skórka pomarańczy 20g + świeżo starta skórka z 2 pomarańczy
    gęstwa z warki #39

    Zacieranie:
    64-61C - 60min (wcześniej skleikowałem pszenice)
    72C - 20min
    76C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie: 75min
    75min chmiel Marynka
    15min - połowa cytrusów
    5min - reszta cytrusów
    5min - kolendra 15g

    Wyszło 21,5l o gęstości 11,5blg

    W piątek (10.05.2013r) przelałem witka z warki #39 na krótką 2-3 dniową cicha.

    Comment

    • tenebri
      Porucznik Browarny Tester
      🍼
      • 2010.09
      • 280

      13.05.2013r warkę#39 przelałem do butelek (42x0,5l). Niestety coś jest nie tak z tym piwem, dziwny smak chyba jakaś infekcja. Czuć bardzo mocno chmiel, cytrusy prawie że nie wyczuwalne.
      Mam teraz pewne obawy co do warki #41 bo na tej samej gęstwie, ale co dziwne jak teraz w piątek 23 maja przelewałem tą warkę na cichą to smakowało to bardzo poprawnie, dziwnych smaków nie zauważyłem.....Cicha tak 3-4 dniowa.

      23.05.2013 zabutelkowałem warkę #40. Wyszło 42x0,5l + 2x0,33l.

      Comment

      • tenebri
        Porucznik Browarny Tester
        🍼
        • 2010.09
        • 280

        Warka #41

        Warka 41 z witbierem przelana do butelek 38x0,5l + 3x0,33l.
        W smaku dobre piwko, nie wyczułem infekcji tak więc gęstwa dobra będę chciał ją użyć do jeszcze jednej warki. Nie mam pojęcia dlaczego witbier z warki #39 tak dziwnie smakuje.

        Comment

        • tenebri
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2010.09
          • 280

          Warka #42

          Warka #42 12.06.2013r Ciemne lekkie

          Zasyp:
          2,9kg słód pilzneński
          0,3kg słód pszeniczny
          0,2kg słód kawowy
          0,1kg słód cara crystal
          0,05kg słód czekoladowy
          chmiel Marynka 20g
          chmiel Lubelski 20g
          drożdże s-04

          Zacieranie:
          70-65C - 90min
          76C - filtracja i wysładzanie

          Chmielenie: 70min
          70 min chmiel Marynka
          10 min chmiel Lubelski


          Wyszło ok 22l o gęstości 10blg.
          Dziś przelałem piwo na fermentacje cichą przy gęstości 3blg.

          Comment

          • tenebri
            Porucznik Browarny Tester
            🍼
            • 2010.09
            • 280

            Warka #42

            29.06.13r zabutelkowałem Lekkie Ciemne (34x0,5l + 9x0,33l)
            Last edited by tenebri; 2013-06-29, 21:08.

            Comment

            • tenebri
              Porucznik Browarny Tester
              🍼
              • 2010.09
              • 280

              Warka #43

              Warka #43 10.07.13r Pszeniczne

              Zasyp:
              2,6kg słód pszeniczny
              1,7kg słód pilzneński
              0,1kg słód carahell
              chmiel Hallertauer Mittelfruh 25g
              drożdże MauriBrew WEISS - Y1433

              Zacieranie:
              46C - 45min
              64C - 20min
              72-70C - 40min
              78C - wysładzanie i filtracja

              Chmielenie 60min:
              60min chmiel Hallertauer Mittelfruh 25g

              Wyszło ok 22l o gęstości 12blg

              Comment

              • tenebri
                Porucznik Browarny Tester
                🍼
                • 2010.09
                • 280

                Warka #43

                Pszeniczne przelane do butelek. Niestety infekcja tlenowcem dopadła tą warkę....zabutelkowałem ją zobaczymy co z tego wyjdzie.

                Comment

                • Flatowman
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2010.09
                  • 8

                  Witbier wyszedł ci znakomicie. Piłem je niedawno i chyba szybko się zgłosze po następne butelki

                  Comment

                  • tenebri
                    Porucznik Browarny Tester
                    🍼
                    • 2010.09
                    • 280

                    Warka #44

                    Warka #44 22.10.2013r Witbier

                    Zasyp:
                    2,2kg słód pilzneński
                    1kg słód pszeniczny
                    1kg płatki pszenne błyskawiczne
                    0,4kg płatki owsiane błyskawiczne
                    chmiel Marynka 30g
                    kolendra 15g
                    suszona skórka pomarańczy 20g
                    curacao 10g
                    drożdże MauriBrew WEISS - Y1433

                    Zacieranie:
                    65-62C - 60min
                    72C - 20min
                    75C - filtracja i wysładzanie

                    Chmielenie 60min:
                    60min 30g chmiel Marynka
                    15min połowa kolendry i skórek
                    10min reszta dodatków

                    Wyszło ok 23l o gęstości 12blg.

                    Comment

                    • Flatowman
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2010.09
                      • 8

                      Warka # 42 - ciemne lekkie. Zapach niezbyt silny słodów palonych. W smaku już lepiej niezła goryczka, palone słody,karmel i delikatna kawa. Trochę moźe za duże nasycenie co2 ale bez obawy nie jest przegazowane. Jak dla mnie b.dobre piwko. Tak trzymaj Piotr a będzie git!

                      Comment

                      • tenebri
                        Porucznik Browarny Tester
                        🍼
                        • 2010.09
                        • 280

                        Warka #45

                        Warka #45 07.11.2013r Bursztynowe

                        Zasyp:
                        3,6kg słód pilzneński
                        0,5kg słód monachijski
                        0,3kg słód bursztynowy
                        chmiel Citra 30g
                        chmiel Marynka 10g
                        chmiel Lubelski 20g
                        chmiel Sybilla 10g
                        drożdże US-05
                        mech irlandzki

                        Zacieranie:
                        64-62C - 30min
                        72-70C - 30min
                        76C - filtracja i wysładzanie

                        Chmielenie 60min:
                        60min Citra 30g
                        60min Marynka 10g
                        10min Lubelski 20g
                        10min Sybilla 10g
                        5min mech irlandzki


                        Wyszło ok 22l o gęstości 12blg.

                        Comment

                        • tenebri
                          Porucznik Browarny Tester
                          🍼
                          • 2010.09
                          • 280

                          Warka #44

                          W tamtym tygodniu 06.11 witka przelałem na cichą a dziś do butelek. Trochę się obawiam bo zatrzymało się na 4blg i niżej nie chciało zejść a zacierane raczej na wytrawnie. Dałem trochę mniej cukru do refermentacj. Wyszło 39 butelek 0,5l.

                          Comment

                          • tenebri
                            Porucznik Browarny Tester
                            🍼
                            • 2010.09
                            • 280

                            Warka #46

                            Warka #46 15.11.2013r Witbier imbirowy

                            Zasyp:
                            2,2kg słód pilzneński
                            1kg słód pszeniczny
                            1kg płatki pszenne błyskawiczne
                            0,3kg płatki owsiane błyskawiczne
                            chmiel Marynka 25g
                            starta skórka z 3 pomarańczy 20g
                            curacao 10g
                            imbir 60g
                            drożdże gęstwa z warki #44

                            Zacieranie:
                            66-62C - 40min
                            72C - 20min
                            75C - filtracja i wysładzanie

                            Chmielenie 70min:
                            70min chmiel Marynka 25g
                            10min cytrusy
                            5min starty imbir

                            Comment

                            • tenebri
                              Porucznik Browarny Tester
                              🍼
                              • 2010.09
                              • 280

                              Warka #45 przelana na cichą przy ok 2,5blg.
                              Warka #46 miała bardzo szybką burzliwą, zapomniałem zanieść fermentor do piwnicy i fermentacja przeszła w pokoju w temperaturze ok 24C, nie tak to miało wyglądać.... teraz stoi w piwnicy ale jest już ok 5blg.

                              Comment

                              • tenebri
                                Porucznik Browarny Tester
                                🍼
                                • 2010.09
                                • 280

                                Warka #47 Jasne

                                Warka #47 05.12.2013r Jasne

                                Zasyp:
                                3,5kg słód pilzneński
                                0,7kg słód monachijski
                                0,3kg słód pszeniczny
                                chmiel Marynka 20g
                                chmiel Sybilla 20g
                                chmiel Hallertauer Mittelfruh 10g
                                drożdże Danstar Nottingham

                                Zacieranie:
                                64-62C - 30min
                                72-70C - 30min
                                75C - filtracja i wysładzanie

                                Chmielenie 60min:
                                60min chmiel Marynka 20g
                                10min chmiel Sybilla 20g
                                10min chmiel Hallertauer Mittelfruh 10g



                                Warka #46 Witbier imbirowy dziś przelana do butelek. W tamtym tygodniu przelałem je na cichą (gęstość ok 4,5blg) a w poniedziałek miałem awaryjne przelewanie do nowego fermentora ponieważ uszczelka przy kraniku puściła. Wszystko odbywało się szybko mam nadzieję, że żadna infekcja się nie przypałętała.
                                Trochę piwa poszło na podłogę, w rezultacie wyszło 35 butelek 0,5l.

                                Warka #45 Bursztynowe też zabutelkowana (29.11.2013r).
                                Szkła wyszło:41x0,5l + 2x0,33l

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X