browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tenebri
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2010.09
    • 280

    Warka #55

    Warka #55 25.04.2014r American Wheat II

    Zasyp:
    2,4kg słód pilzneński
    2,4 kg słód pszeniczny
    chmiel Cascade US 50g
    chmiel Citra 20g
    drożdże gęstwa z warki #54

    Zacieranie:
    69-63C - 70min
    78C - filtracja i wysładzanie

    Chmielenie 60min:
    60min Cascade 25g
    0min Cascade 25g
    0min Citra 20g

    Wyszło ok 21,5l o gęstości 12,5blg.

    Comment

    • tenebri
      Porucznik Browarny Tester
      🍼
      • 2010.09
      • 280

      Warka #55

      American Wheat II przelany na cichą przy gęstości 2,5blg.

      Comment

      • tenebri
        Porucznik Browarny Tester
        🍼
        • 2010.09
        • 280

        Warka #55

        American Wheat II rozlane do butelek...31x0,5l + 12x0,33l.

        Comment

        • tenebri
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2010.09
          • 280

          Warka #56

          Warka #56 04.06.2014 Pszeniczne

          Zasyp:
          2kg słód pilzneński
          1,7kg słód pszeniczny
          0,4kg płatki pszenne błyskawiczne
          chmiel Lubelski 25g
          drożdże Bavarian Wheat M20 Mangrove Jack's

          Zacieranie:
          45C - 15min
          55C - 15min
          65C - 40min
          72C - 40min
          77C - filtracja i wysładzanie

          Chmielenie 60min:
          60min chmiel Lubelski 25g

          Miałem końcówkę słodu pszenicznego więc dodałem trochę płatków, zasyp więc trochę dziwaczny nie wyjdzie z tego rasowy niemiecki pszeniczniak ale.... Wyszło ok 22,5l o gęstości 12blg.
          Skończył mi się słód ze Strzegomia teraz robię na Soufflet i od razu wydajność zwiększona...od razu mi ten strzegomski słód nie pasował.

          Comment

          • tenebri
            Porucznik Browarny Tester
            🍼
            • 2010.09
            • 280

            Warka #55

            Już po tygodniu po zabutelkowaniu warki #55 sprawdzałem buteleczki 0,33l. Smak jeszcze nie ułożony ale jakoś smakowało. Dziś otworzyłem najpierw 2 buteleczki i zonk....bardzo słodki smak i ocet przy prawie zerowym gazie, przestraszyłem się. Otworzyłem następną butelkę i smak fajny następna też dobra.... czyli butelki są winne. Zaprzestałem od chyba 5 warek po umyciu butelek wyparzać je w piekarniku i chyba tu jest wina....pierwszy raz mam taki problem. Teraz to nawet głupio komuś dać butelkę z tym piwem, bo wielka niewiadoma co się w niej mieści.
            Pije teraz Irish Red Ale #51.... nie wiem czy tak smakuje IRA ale moja jest super

            Comment

            • tenebri
              Porucznik Browarny Tester
              🍼
              • 2010.09
              • 280

              Warka #56

              21 czerwca zabutelkowałem pszeniczne. Wyszło 41x0,33 + 12x0,5l. Po tygodniu piwo już ma lekki gaz i w smaku dobre.

              Za to American Wheat II z warki #55 co druga butelka ocet, te butle co dobre w smaku świetne.

              Comment

              • tenebri
                Porucznik Browarny Tester
                🍼
                • 2010.09
                • 280

                Warka #57

                Warka #57 15.07.2014r Witbier

                Zasyp:
                2,2kg słód pilzneński
                0,7kg słód pszeniczny
                0,7kg pszenica
                0,8 płatki pszenne
                chmiel Halletau Tradition 30g
                curacao 25g
                kolendra 25g
                drożdże Gozdawa - Classic Belgian Witbier

                Zacieranie:
                65-63C - 70min
                72C - 15min
                78C - filtracja i wysładzanie

                Chmielenie 60min:
                60min chmiel Halletau Tradition 30g
                1min curacao 25g
                1min kolendra 25g

                Wyszło 21,5l o gęstości 11blg.

                Comment

                • tenebri
                  Porucznik Browarny Tester
                  🍼
                  • 2010.09
                  • 280

                  Warka #57

                  Witbirek już w butelkach, zeszło do 2blg. Wyszło 36 butelek 0,5l i 4 buteleczki 0,33l.

                  Comment

                  • tenebri
                    Porucznik Browarny Tester
                    🍼
                    • 2010.09
                    • 280

                    Warka #58

                    Warka #58 04.06.2014r Imbirowe

                    Zasyp:
                    2,4kg słód pilzneński
                    1,2kg słód pszeniczny
                    0,8kg płatki jęczmienne błyskawiczne
                    chmiel Marynka 10g
                    chmiel Hallertau Hersbrucker 15g
                    skórka pomarańczy 25g
                    świeżo starty imbir 35g
                    drożdże Gozdawa - BFSAY

                    Zacieranie:
                    65-62C - 60min
                    72C - 20min
                    76C - filtracja i wysładzanie

                    Chmielenie 60min:
                    60min chmiel Marynka 10g
                    60min chmiel Hallertau Hersbrucker 15g
                    skórki z pomarańczy i imbir na 1min

                    W fermentorze jest ok 21l 12blg, drożdże już ostro zabrały się do pracy.

                    Comment

                    • tenebri
                      Porucznik Browarny Tester
                      🍼
                      • 2010.09
                      • 280

                      Warka #58

                      Imbirek w butelkach: 27x0,5l + 4x0,4l + 13x0,33l. Gęstość końcowa 2blg.

                      Comment

                      • tenebri
                        Porucznik Browarny Tester
                        🍼
                        • 2010.09
                        • 280

                        cydr

                        23 sierpnia do fermentora wlałem 12 litrów soku jabłkowego z kartonika i dodałem uprzednio przygotowane drożdże Tokaj. Pora teraz na jabłka ale nie mam jakoś możliwości przerobić kilkunastu kg jabłek więc będzie to taki podrabiany kartonikowy cydr.

                        Comment

                        • tenebri
                          Porucznik Browarny Tester
                          🍼
                          • 2010.09
                          • 280

                          Cydr

                          9 września cydr przelałem do butelek (20x0,5l + 4x0,33l) z dodatkiem słodzika z lidla w różnych ilościach od 0-2 tabletek.

                          Wczoraj nastawiłem nowy cydr, 16l soku z kartonu plus drożdże winne sherry.

                          Comment

                          • tenebri
                            Porucznik Browarny Tester
                            🍼
                            • 2010.09
                            • 280

                            Cydr

                            4 października zabutelkowałem cydr. 30x0,5l + 3x0,33l.

                            Comment

                            • tenebri
                              Porucznik Browarny Tester
                              🍼
                              • 2010.09
                              • 280

                              Warka #59

                              Warka #59 09.10.2014r IPA

                              Zasyp:
                              5kg słód pilzneński
                              0,2kg słód pszeniczny
                              0,2kg słód karmelowy 150
                              chmiel Amarillo 50g
                              chmiel Mosaic 50g
                              chmiel Simcoe 50g
                              drożdże Gozdawa - U.S. West Coast

                              Zacieranie:
                              67-64C - 90min
                              75C - 15min

                              Chmielenie 60min:
                              60min chmiel Amarillo 30g
                              30min chmiel Mosaic 20g
                              0min chmiel Simcoe 20g + chmiel Mosaic 10g
                              na zimno sypnę resztę czyli 20g Amarillo, 20g Mosaic, 30g Simcoe


                              Wyszło 21l o gęstości 15blg.

                              Comment

                              • dominik_walkowiak
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2013.10
                                • 335

                                mogą wyjść piękne aromaty i goryczka IBU >65

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X