A nawet nie obliczałem jakie IBU ale liczę że wyjdzie coś dobrego
browar Teniego
Collapse
X
-
Warka #60
Warka #60 20.11.2014r Lunga single hop
Zasyp:
2,8kg słód pilzneński
1kg słód monachijski
0,5kg słód pszeniczny
0,2kg słód bursztynowy
chmiel Lunga 100g
drożdże Mangrove Jack's - Workhorse M10
Zacieranie:
65C - 30min
72C - 30min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Lunga 30g
50min chmiel Lunga 10g
0min chmiel Lunga 20g
Wyszło 22l o gęstości 12blg. Resztę chmielu dam na cichą.Last edited by tenebri; 2014-11-22, 01:18.
Comment
-
-
Stout miał infekcje (choć zostały z 4 butelki i pić to się da) która to spowodowała przegazowanie piwka i granaty w piwnicy... co tam się działo. Kilka butelek udało mi się uratować ale to nie jest to co miało być.
Piłem za to Porterka z warki#38, to jest dopiero piwko Szkoda, że zostało tylko 7 butelek. Porter z tego roku już nie jest tak udany, jakieś dziwne posmaki ma, znów infekcja?
Comment
-
-
Warka #61
Warka #61 Porter Wędzony
Zasyp:
2,5kg słód monachijski
1,4kg słód pilzneński
1kg słód wędzony
0,25kg caramunich typ II
0,18kg słód bursztynowy
0,14kg słód czekoladowy
0,1kg słód barwiący
0,06kg słód carafa special typ II
0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne
0,5kg śliwki wędzone
chmiel Marynka 25g
chmiel Hallertau Tradition 20g
gęstwa drożdże Mangrove Jack's - Workhorse M10
Zacieranie:
65-62C - 40min
73-70C - 40min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie: 90min
60min chmiel Marynka 25g
10min chmiel Hallertau Tradition 20g
10min śliwki wędzone
Wyszło 16l o gęstości 19blg.
Comment
-
-
Warka #62
Warka #62 Jasne
Zasyp:
4kg słód pilzneński
0,5kg słód pszeniczny
0,2kg słód karmelowy jasny
chmiel Perle 30g
chmiel Hallertau Tradition 30g
mech irlandzki
drożdże Danstar Nottingham
Zacieranie:
65-63C - 35min
72-70C - 30 min
76C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 70min
70min chmiel Perle 30g
10min mech irlandzki
5min chmiel Hallertau Tradition 30g
Wyszło 22l o gęstości ?... cukromierz coś mi dziwnie wskazuje wcześniej go nie skalibrowałem ale jakieś ok 12blg.
Comment
-
-
Warka #63
W połowie marca warka #62 została zabutelkowana. Wyszło ok 40 butelek 0,5l + parę 0,33l.
Warka #63 30.04.2015r CaZePe
Zasyp:
2,5 kg słód pilzneński
1,5 kg słód monachijski
0,6 kg słód pszeniczny
0,2 kg słód karmelowy jasny
0,15 kg słód karmelowy ciemny 150
chmiel Zeus 50g
chmiel Cascade DE 50g
chmiel Perle 15g
mech irlandzki
drożdże Gozdawa Old German Altbier
Zacieranie:
65-63C - 40min
72C - 20min
76C - filtracja i zacieranie
Chmielenie 70min
70min chmiel Zeus 20g
55min chmiel Perle 15g
0min chmiel Zeus 10g
0min chmiel Cascade DE 20g
Reszta chmieli pójdzie na cichą.
Wyszło ok 22l o gęstości 13blg. Wydajność słaba ale większość słodu była śrutowana jakieś 3 miesiące temu(brak czasu aby prędzej go wykorzystać) więc chyba dlatego taki słaby wynik.
Comment
-
Comment