browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tenebri
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2010.09
    • 280

    Warka #63

    CaZePe przelane do butelek, rożnej objętości 0,33l 0,5l 0,4l.... nie chce mi się tego liczyć....

    Comment

    • tenebri
      Porucznik Browarny Tester
      🍼
      • 2010.09
      • 280

      Warka #64, 65

      Warka #64 18.06.2015r Pszeniczne

      Zasyp:
      2,4kg słód pszeniczny
      2kg słód pilzneński
      chmiel Hallertau Mittelfruch 25g
      drożdże Wb-06

      Zacieranie:
      47C - 10min
      54C - 10min
      65-62C - 35min
      72-70C - 35min

      Chmielenie 70min:
      70min chmiel Hallertau Mittelfruch 25g

      Wyszło 22l o gęstości 12blg.


      Warka #65 19.06.2015r Ciemne lekkie

      Zasyp:
      3kg słód Pale Ale
      0,3kg słód pszeniczny
      0,25kg słód Pale Chocolate
      0,05kg słód barwiący
      chmiel Iunga 15g
      chmiel Hallertau Mittelfruch 20g
      drożdże S-04

      Zacieranie:
      70-65C - 90min

      Chmielenie 70min:
      70min chmiel Iunga 15g
      10min chmiel Hallertau Mittelfruch 20g

      W fermentorze znalazło się 22,5l o gęstości 10blg.

      Comment

      • tenebri
        Porucznik Browarny Tester
        🍼
        • 2010.09
        • 280

        Warka #64, 65

        Warka#64 zatrzymała się na 2blg a #65 na 3,5blg. Obie dwie warki przelane na krótką cichą.

        Comment

        • tenebri
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2010.09
          • 280

          Warka #65

          W dniu 08.07.2015r Ciemne lekkie przelane do butelek.

          Comment

          • tenebri
            Porucznik Browarny Tester
            🍼
            • 2010.09
            • 280

            Warka #64

            Pszeniczniak 14 lipca przelany do butelek

            Comment

            • tenebri
              Porucznik Browarny Tester
              🍼
              • 2010.09
              • 280

              Warka #66

              Warka #66 26.09.2015r Jasne

              Zasyp:
              3kg słód pilzneński
              1,2kg słód pszeniczny
              0,4 kg słód karmelowy jasny
              chmiel Marynka 25g
              chmiel Iunga 10g
              chmiel Hallertau Tradition 25g
              chmiel Hallertau Mittelfruch 5g
              drożdże Mangrove Jack's - US West Coast M44

              Zacieranie:
              65-62C - 40min
              72-70C - 20min
              77C - filtracja i wysładzanie

              Chmielenie 70min:
              70min chmiel Marynka 25g
              70min chmiel Iunga 10g
              10min chmiel Hallertau Tradition 25g
              10min chmiel Hallertau Mittelfruch 5g

              Wyszło 22l o gęstości 12blg.

              Comment

              • tenebri
                Porucznik Browarny Tester
                🍼
                • 2010.09
                • 280

                Warka# 67

                Warka# 67 18.03.2016r Chmielowisko

                Zasyp:
                2,5kg słód pilzneński
                1kg słód monachijski
                0,5kg słód pszeniczny
                0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne
                chmiel Zeus 25g
                chmiel Iunga 20g
                chmiel Ahtanum 50g
                chmiel Simcoe 10g
                drożdże Danstar Nottingham

                Zacieranie:
                64-62C - 30min
                72-70C - 30min
                76C - filtracja i wysładzanie

                Chmielenie 60min:
                60min chmiel Zeus 25g
                50min chmiel Iunga 20g
                5min chmiel Ahtanum 15g
                5min chmiel Simcoe 10g

                Wyszło 21l o gęstości 12blg.

                8.04.2016r przelanie na fermentacje cichą a 10.04.2016r dodanie 35g chmielu Ahtanum na zimno.

                Comment

                • tenebri
                  Porucznik Browarny Tester
                  🍼
                  • 2010.09
                  • 280

                  Warka #68

                  Warka #68 8.04.2016r Ciemnawe

                  Zasyp:
                  2,5kg słód pilzneński
                  1,7kg słód monachijski
                  0,25kg słód karmelowy 150
                  chmiel Sybilla 25g
                  chmiel Iunga 20g
                  chmiel Perle 15g
                  drożdże Gozdawa Old German Altbier

                  Zacieranie:
                  64-62C - 20min
                  72-70C - 40min
                  77C - filtracja i wysładzanie

                  Chmielenie 70min:
                  70min chmiel Perle 15g
                  60min chmiel Iunga 20g
                  55min chmiel Sybilla 25g

                  Wyszło 21l o gęstości 12blg.

                  Comment

                  • tenebri
                    Porucznik Browarny Tester
                    🍼
                    • 2010.09
                    • 280

                    Oczywiście wkradł się błąd....chmiel Sybilla 25g dałem na ostatnie 10 min.

                    Comment

                    • tenebri
                      Porucznik Browarny Tester
                      🍼
                      • 2010.09
                      • 280

                      Warka #67

                      Piwko w butelkach.

                      Comment

                      • tenebri
                        Porucznik Browarny Tester
                        🍼
                        • 2010.09
                        • 280

                        Warka #69

                        Warka #69 16.04.2016r Pszeniczne

                        Zasyp:
                        2,2kg słód pilzneński
                        2kg słód pszeniczny
                        chmiel Sybilla 25g
                        drożdże Gozdawa BW11

                        Zacieranie:
                        45C - 15min
                        55C - 15min
                        64-62C - 30min
                        72-70C - 30min
                        76C - filtracja i wysładzanie

                        Chmielenie 60min:
                        60min chmiel Sybilla

                        Comment

                        • tenebri
                          Porucznik Browarny Tester
                          🍼
                          • 2010.09
                          • 280

                          Warka #69

                          W fermentorze znalazło się 21l o gęstości 12blg.

                          Comment

                          • tenebri
                            Porucznik Browarny Tester
                            🍼
                            • 2010.09
                            • 280

                            Warka #68

                            24 kwietnia wareczke #68 przelałem na cichą przy gęstości ok 5 blg.....dość dużo ale niżej nie chciało zejść.

                            Comment

                            • tenebri
                              Porucznik Browarny Tester
                              🍼
                              • 2010.09
                              • 280

                              Warka #70

                              Warka #70 29.04.2016r "Początek długiego weekendu"

                              Zasyp:
                              3,3kg słód pilzneński
                              1,8kg słód monachijski
                              chmiel Zeus 25g
                              chmiel Sybilla 25g
                              drożdże Gozdawa U.S. West Coast

                              Zacieranie:
                              64-62C - 35min
                              72-70C - 35min
                              75C - filtracja i wygładzanie.

                              Chmielenie 70min:
                              70 min chmiel Zeus 25g
                              10 min chmiel Sybilla 25g

                              Wyszło 22,5l o gęstości 13blg.

                              Comment

                              • tenebri
                                Porucznik Browarny Tester
                                🍼
                                • 2010.09
                                • 280

                                Warka #68 zabutelkowana.
                                Warka #69 przelana na cichą, bardzo krótką cichą ponieważ jutro w planach butelkowane.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X