Warka #71 18.02.2017r "2017nasty"
Pierwsza warka od........była długa przerwa, muszę to naprawić
Zasyp:
4.5kg słód pilzneński
chmiel Simcoe 33g
chmiel ? 20g (na etykiecie wszystko rozmazane nie wiem co było w paczce)
drożdże Gozdawa Old German Altbier
Powiedziałem sobie, że muszę wziąć się w garść i wreszcie zabrać się za ponowne warzenie... Mam jeszcze z 15-20 kg słodów tylko że jakoś termin do 2017r. Sprawdzałem nic się z nim nie dzieje, nie ma pleśni robaków też nie widać...zapach ok. Mam nadzieję, że będzie dobry, najwyżej wydajność będzie mniejsza. Muszę dokupić chmiel i drożdże i za dwa tygodnie jak będzie czas (musi być!) coś tam potworze. Za długa już ta przerwa i bardzo tęsknię do tego smaku domowego piwa....
Trochę się późno obudziłem w tym roku z tym warzeniem, bo ciepło się robi...te letnie warki słabo mi zawsze wychodziły. Ale w końcu lepiej późno niż wcale. Za długą miałem tą przerwę....
Nie wiem może jeszcze z jedną wareczkę zrobię. Zbiorę gęstwę z tych Be-134 i może podobne piwko uwarzę. One chyba tak do 25°C dadzą radę.
Pszeniczne z Warki #74 przelane do pojemnika z kranikiem i prawdopodobnie jutro będzie butelkowane. Zatrzymało się na ok 3blg.
Sprawdziłem też gęstość Saisona #75 i tu 1 blg. Jutro będzie przelewane na cichą.
Comment