Tydzień po zabutelkowaniu #75 otworzyłem jedną butelkę dla próby. Wiadomo że piwo za świeże itd ale okazało się że pojawiła się w zapachu siarka, czego wcześniej nie było. Czytając o drożdżach be-134 wyczytałem że w fazie fermentacji siarka się może pojawić , dziwne że wcześniej jej nie było a teraz jest w butelce. Zniknie to?
browar Teniego
Collapse
X
-
Podsumowując letnie warzenie jestem ogólnie zadowolony. Saison mi smakował (choć trochę przegazowane) lepsza warka z saisonem II, tu były niższe temperatury. Na pewno kiedyś do powtórzenia.
Po mału szykuje się do następnego warzenia...w planach Brown Porter i jakieś jasne piwko na us-05. Ale kiedy to nastąpi to czas pokaże... Mam nadzieję że jeszcze w tym roku.
Comment
-
-
Warka #77 06.11.2021r
Warka #77 Oddech Smoka
4kg słód jęczmienny
0.3kg słód monachijski
0.3kg słód pszeniczny
100g chmiel Dragon
Drożdże us-05
Zacieranie:
65-64°C - 20min
72-70°C - 40min
78°C - 5min
Chmielenie 60min:
60min chmiel Dragon 20g
40min chmiel Dragon 20g
10min chmiel Dragon 20g
Pozostałe 40g Dragona dam na fermentację cichą.
-
👍 1
Comment
-
-
Warka #78 24.21.2021r
Warka#78 Smaczne piwko
Zasyp:
3.8kg słód pszeniczny
0.5kg słód karmelowy czerwony
0.5kg słód pszeniczny
Chmiel Perle 25g
Chmiel Sybilla 30g
Drożdże Safale k-97
Zacieranie:
66-65°c - 30min
72-69°c - 35min
78°c - 10 min
Chmielenie 60min:
60min chmiel Perle 25g
10min chmiel Sybilla 30g
-
👍 1
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tenebri Wyświetlenie odpowiedziWarka #77 przelana na cichą, zatrzymało się na 3blg. Dodałem resztę chmielu Dragon czyli 40g.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Warka #79 06.12.2021
Warka #79 Ciemniak
Zasyp:
3.5kg słód pale ale
1kg słód monachijski
0.2kg słód karmelowy czerwony
0.15kg słód czekoladowy ciemny
0.1kg słód carafa II
Chmiel Challenger 30g
Chmiel Perle 5g
Drożdże S-04
Zacieranie:
70-66°C - 60min
72°C - wrzucenie słodów palonych
76°C - 10min
Chmielenie 60min:
60min chmiel Challenger 30g
60min chmiel Perle 5g
Comment
-
Comment