browar Teniego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tenebri
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2010.09
    • 280

    Warka #79, drożdże zadane wyszło 23.5l o gęstości ok 13.5blg. Jednak pomiar był robiony przy temperaturze cieczy 14°C.... Więc gęstość jest trochę niższa teraz nie mogę znaleźć tabeli gdzie były podane poprawki do temperatur.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      A czym mierzyłeś? Sporo tego w sieci dla ballingometru i dla refraktometru też są.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • tenebri
        Porucznik Browarny Tester
        🍼
        • 2010.09
        • 280

        Mierzę ballingometrem, no tak nie szukałem dokładnie w sieci bo nie miałem czasu. Zaraz poszukam.

        Comment

        • tenebri
          Porucznik Browarny Tester
          🍼
          • 2010.09
          • 280

          Warka #78 zlana na cichą przy gęstości 3blg.

          Comment

          • tenebri
            Porucznik Browarny Tester
            🍼
            • 2010.09
            • 280

            W dniu 18.12.2012 warka#78 została zabutelkowania. Wyszło 40 butelek 0.5l i 2 szkiełka 0.33l.

            w tym samym dniu sprawdziłem gęstość warki #79. Po prawie 2 tygodniach zatrzymało się na 5 - 5.5 blg. Fermentowało w piwnicy w temperaturze 14-15°c. Teraz stoi w domu myślałem, że trochę spadnie niżej, ale nic się nie ruszyło. Czy to wina tego jedno temperaturowego zacierania 70-66°c przez 60min? Jeszcze z 2 dni poczekam.
            Last edited by tenebri; 2021-12-21, 13:34.

            Comment

            • tenebri
              Porucznik Browarny Tester
              🍼
              • 2010.09
              • 280

              Fermentowało w piwnicy w temperaturze 14-15°c. Teraz stoi w domu ale nic nie spadło niżej. Czy to wina jedno temperaturowego zacierania 70-66°c, że tak słabo odfermentowało?

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23927

                Efekt to raczej kombinacja
                zacierania (być może wszystko się scukrzyło już w przerwie dekstrynującej?) + ciemnych słodów + średnio odfermentowywujące s-04 + no i niska temperatura. Najwyżej szybko wypijesz jak się objawi tendencja do przegazowania w butelkach
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • tenebri
                  Porucznik Browarny Tester
                  🍼
                  • 2010.09
                  • 280

                  Dzięki, jak będzie dobre to z pewnością szybko pójdzie bo znów zasmakowałem w moich piwach i ciągle mi mało.

                  Comment

                  • tenebri
                    Porucznik Browarny Tester
                    🍼
                    • 2010.09
                    • 280

                    Jeszcze z dwa dni potrzymam w temperaturze pokojowej przeleje na cicha i po świętach do butelek.

                    Comment

                    • tenebri
                      Porucznik Browarny Tester
                      🍼
                      • 2010.09
                      • 280

                      Dziś Warka #79 została zabutelkowania. Wyszło 21x0.5l i 29x0.33l.

                      Comment

                      • tenebri
                        Porucznik Browarny Tester
                        🍼
                        • 2010.09
                        • 280

                        Warka #80 11.03.2022r

                        Warka #80 Zwyczajne

                        Zasyp:
                        4.5kg słód pilzneński
                        0.5kg słód pszeniczny
                        chmiel Sybilla 35g
                        chmiel Lubelski 40g
                        drożdże Gozdawa hybrid ale

                        Zacieranie:
                        64-62°C - 30min
                        72-70°C - 30min
                        76°C - filtracja i wysładzanie

                        Chmielenie 65min:
                        65min chmiel Sybilla 35g
                        ​​​​​​​10min chmiel Lubelski 40g
                        Last edited by tenebri; 2022-03-11, 18:44.

                        Comment

                        • tenebri
                          Porucznik Browarny Tester
                          🍼
                          • 2010.09
                          • 280

                          Wyszło ponad 23l o gęstości 13blg.

                          Comment

                          • tenebri
                            Porucznik Browarny Tester
                            🍼
                            • 2010.09
                            • 280

                            Wczoraj Warka #80 trafiła do butelek, blg było ok 3.5. Wyszło 33 butelek 0.5l i 16szt 0.33l.

                            Comment

                            • tenebri
                              Porucznik Browarny Tester
                              🍼
                              • 2010.09
                              • 280

                              Warka #81 29.04.2022

                              Warka #81 Resztkowe
                              Zasyp:
                              2.5kg słód pale ęddf tyale
                              2kg słód pilzneński
                              1kg słód monachijski
                              0.3kg słód czerwony
                              Chmiel Saaz 30g
                              Chmiel Tradition 30g
                              Chmiel Lubelski 10g
                              drożdże Gozdawa hybrid ale

                              Zacieranie:
                              65-73°C - 40min
                              72-71°C - 20min
                              76°C - filtracja i wysładzanie

                              Chmielenie 60min:
                              60min chmiel Tradition 30g
                              10min chmiel Saaz 30g
                              10min chmiel Lubelski 10g

                              Comment

                              • tenebri
                                Porucznik Browarny Tester
                                🍼
                                • 2010.09
                                • 280

                                Warka #81 wyszło ok 24l o gęstości 12blg. Drożdże zadane na drugi wieczorem mała pianka się pojawiła.
                                W piwnicy ok 13°C.
                                Last edited by tenebri; 2022-05-03, 14:53.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X