Warka #79, drożdże zadane wyszło 23.5l o gęstości ok 13.5blg. Jednak pomiar był robiony przy temperaturze cieczy 14°C.... Więc gęstość jest trochę niższa teraz nie mogę znaleźć tabeli gdzie były podane poprawki do temperatur.
browar Teniego
Collapse
X
-
A czym mierzyłeś? Sporo tego w sieci dla ballingometru i dla refraktometru też są."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
W dniu 18.12.2012 warka#78 została zabutelkowania. Wyszło 40 butelek 0.5l i 2 szkiełka 0.33l.
w tym samym dniu sprawdziłem gęstość warki #79. Po prawie 2 tygodniach zatrzymało się na 5 - 5.5 blg. Fermentowało w piwnicy w temperaturze 14-15°c. Teraz stoi w domu myślałem, że trochę spadnie niżej, ale nic się nie ruszyło. Czy to wina tego jedno temperaturowego zacierania 70-66°c przez 60min? Jeszcze z 2 dni poczekam.Last edited by tenebri; 2021-12-21, 13:34.
Comment
-
-
Efekt to raczej kombinacja
zacierania (być może wszystko się scukrzyło już w przerwie dekstrynującej?) + ciemnych słodów + średnio odfermentowywujące s-04 + no i niska temperatura. Najwyżej szybko wypijesz jak się objawi tendencja do przegazowania w butelkach- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Warka #80 11.03.2022r
Warka #80 Zwyczajne
Zasyp:
4.5kg słód pilzneński
0.5kg słód pszeniczny
chmiel Sybilla 35g
chmiel Lubelski 40g
drożdże Gozdawa hybrid ale
Zacieranie:
64-62°C - 30min
72-70°C - 30min
76°C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 65min:
65min chmiel Sybilla 35g
10min chmiel Lubelski 40g
Last edited by tenebri; 2022-03-11, 18:44.
Comment
-
-
Warka #81 29.04.2022
Warka #81 Resztkowe
Zasyp:
2.5kg słód pale ęddf tyale
2kg słód pilzneński
1kg słód monachijski
0.3kg słód czerwony
Chmiel Saaz 30g
Chmiel Tradition 30g
Chmiel Lubelski 10g
drożdże Gozdawa hybrid ale
Zacieranie:
65-73°C - 40min
72-71°C - 20min
76°C - filtracja i wysładzanie
Chmielenie 60min:
60min chmiel Tradition 30g
10min chmiel Saaz 30g
10min chmiel Lubelski 10g
Comment
-
Comment