Dąbrowski browar rusza pełną parą.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • puszka
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 204

    #72 Schwarz

    pilzneński - 3kg
    monach III - 1,5kg
    Carafa II Specjal - 0,25kg
    Czekoladowy 1200 - 0,25

    Hellertau Mittelfruch - 50g - 60'
    Hellertau Tradition - 40g - 15'

    Wyszło 12Blg zadano gęstwą z warki #69

    zabutelkowano z 150g glukozy przy 3,5 blg

    Comment

    • puszka
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2002.10
      • 204

      #73 wędzony pils

      wędzony - 5kg
      wędzona pszenica - 0,5kg
      caramunich III - 0,5kg

      63stC - 50'
      72stC - 10'
      76stC - 10'

      Iunga - 25g - 60'
      Hellertau Tradition - 30g - 15'

      niestety nie pamiętam jak było z drożdżami ale wyszło 12 BLG i odfermentowało do 4 blg
      zabutelkowano ze 160g glukozy

      Comment

      • puszka
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.10
        • 204

        #74 Pils Boheński


        Pilzneński klepiskowy - 5kg
        monachijski II 0,5kg
        carapils - 0,5kg

        63stC - 60'
        76st C - 10'

        iunga - 25g - 60'
        h. tradition - 30g - 60'
        Sazz - 15g - 15'
        sybilla - 50g - 5'


        zadano gęstwą z #70 przy 12BLG
        na cichą dodano Sybilla 10g
        Marynka 10 g
        East kent Gold - 30g

        zabutelkowano prz3blg

        Comment

        • puszka
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.10
          • 204

          #75 Porter Bałtycki

          wiedeński -3kg
          monachijski II - 3kg
          karmelowy 600 - 0,2kg
          karmelowy 300 - 0,25kg
          caraaroma - 0,25kg
          caramunich III - 0,25kg
          carafa specjal III - 0,1kg
          wes jasny 1,7kg

          63st C - 50'
          72stC - 20'
          76st C - 10'

          marynka - 40g - 60'
          Sybilla - 40g - 15'

          Wyszło 20blg zadano gęstwą z #73
          zabutelkowano ze 136g glukozy przy 6,5 BLG

          Comment

          • puszka
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2002.10
            • 204

            #76 Summer Ale

            pilzneński - 5kg
            pszeniczny - 0,5kg


            64 - 67 stC - 1h
            76stC - 10'

            Magnum - 20g - 60'
            zeus - 12g - 15'
            simcoe - 20 g - 5'
            Chinook - 10g - 1'

            wyszło 12blg odfermentowało do 3blg

            na cichą poszło 25g - Citra
            25g Amarillo

            zabutelkowano ze 155g glukozy

            Comment

            • puszka
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2002.10
              • 204

              #77 sesion IPA

              PA - 5kg
              pszeniczny 0,5kg

              64-67 - 1h
              76 - 10'

              Magnum - 30g - 60'
              Zeus - 15g - 60'
              Chinok - 10g - 10'
              Simcoe - 20g -5'

              wyszło 11,5blg zadano uwodnione drożdże US-05
              na cichą:
              25g - citra
              25g - Cascade

              zabutelkowano z 130g glukozy

              Comment

              • puszka
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2002.10
                • 204

                #78 Owsianka

                PA - 4kg
                czekoladowy 1200 - 0,2 kg
                caraaroma - 0,5kg
                czekoladowy 400 - 0,5kg
                Jęczmień palony - 0,3kg
                płatki owsiane - 0,7kg

                64-67 - 1h
                76 - 10'

                iunga - 40g - 60'
                sybilla - 20g - 15'

                wyszło 13blg zadano drożdżami z #76

                odfermentowało do 5,5blg i zabutelkowano ze 100g glukozy

                Comment

                • puszka
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2002.10
                  • 204

                  #79 IPA rowizator

                  PA - 5kg
                  monachijski II - 0,5kg
                  Caramunich III - 0,5kg

                  Pilzneński 1kg


                  64-67st C - 60'
                  76st C - 10'

                  Zeus - 20g - 60'
                  Iunga 10g - 60'
                  Chinnok - 30g - 20'
                  Cascade - 21g - 5'
                  Simcoe - 10g - 5'


                  13BLG zadano drożdżami z #76


                  zeszło do 3,5 BLG i zabutelkowano z 135g glukozy

                  Comment

                  • puszka
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2002.10
                    • 204

                    #80 Ostatnia warka w sezonie

                    Pilzneński 4,5kg
                    PA - 0,5kg

                    64-67 st C - 1h
                    76st C - 10'

                    Sybilla - 21g - 60'
                    Sybilla 17g - 15'

                    Wyszło 11 Blg zadano gęstwą z #77


                    zeszło do 3BLG a na cichą dano:
                    Citra 25g
                    Amarillo - 25g

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3489

                      Większość właśnie zaczyna sezon a Ty kończysz? Ja dopiero trzy warki w tym sezonie.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10782

                        Ja jedną
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • puszka
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2002.10
                          • 204

                          mam zaległości stąd nieporozumienie jeżeli chodzi o początek i koniec sezonu. U mnie sezon w pełni. Poprzednie to były zaległości. Warze mniej więcej od października a ostatnie butelkowanie ok połowy maja. No to lecimy:

                          #81 New Zeland Summer ale

                          PA - 5kg
                          pszeniczny 0,5kg

                          64-67 - 1h
                          76 - 10'

                          Vic Secret - 30g - 60'
                          Pacyfica - 25g - 15'
                          Racan - 10g - 0'

                          zadano US05 wyszło ok 25 l 12blg

                          na cichą dodano 25g pacyfica
                          25g Pacyfic gem

                          zabutelkowano z 130g glukozy przy 3blg

                          Comment

                          • puszka
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2002.10
                            • 204

                            # 82 Summer ale

                            pilsneński 5kg
                            pszeniczny - 0,5kg


                            64-67st C - 1h
                            76st C- 10'


                            Magnum (ze swojej plantacji) - 10g - 60'
                            Columbus - 20g - 30'
                            Columbus - 1-g - 15'
                            simcoe - 20g - 5'

                            Wyszło ok 25l blg 11

                            zadano uwodnione US 05

                            na cichą 25g citra
                            25g cascade

                            zabutelkowano ze 150g glukozy przy 3blg

                            Comment

                            • puszka
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2002.10
                              • 204

                              #83 Wędzone ale

                              Wędzony wiśnią - 5kg
                              pszeniczny wędzony dębem - 1kg


                              63st C - 30'
                              72st C - 30'


                              Magnat - 25g - 1h
                              sybilla - 30g - 15'

                              wyszło ok 26l - 12blg

                              zadano gęstwe z #81


                              rozlano przy 3blg ze 145g glukozy

                              Comment

                              • puszka
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2002.10
                                • 204

                                #84 Single sybilla Hop



                                PA - 5kg
                                Pszeniczny - 0,5kg



                                63StC - 30'
                                72st C - 30'
                                76stC - 10'


                                Sybilla z plantacji - 50g - 1h
                                sybilla z plantacji - 25g - 15'


                                zadano gestwą z #81 przy 12 blg


                                na cichą dodano zalane wrządkiem sporo żubrówki (trawy)

                                zabutelkowano przy 3,5blg ze 155g glukozy

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X